Ένας μονόδρομος και μια μεγάλη ευκαιρία
| Comments ]

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε, από την χώρα φαινόταν εδώ και καιρό ότι είναι μονόδρομος. Με το κόστος δανεισμού στα ύψη, την στάση πληρωμών ορατή, όταν ο Παπανδρέου κατάφερε να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους εταίρους τις εγγυήσεις που πρέπει δεν έβλεπα άλλο δρόμο από αυτό.

Μπορούμε να συζητήσουμε πολλά, τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός, τι θα γινόταν αν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε πηδήξει άρον-άρον από ένα καράβι που βούλιαζε, αποφεύγοντας τις ευθύνες της.

Το κύριο ζητούμενο για εμένα, όμως, είναι αυτή την κρίση να την κάνουμε πραγματική ευκαιρία όλοι μας. Η κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν εδώ και μια δεκαετία. Το κράτος να να λειτουργεί, πραγματικά, υπέρ του πολίτη και όχι για τον ίδιο του τον μηχανισμό και εμείς οι πολίτες να αλλάξουμε νοοτροπία.

Όλοι μας να κάνουμε το απαραίτητο βήμα προς τα μπροστά. Οι πράξεις και οι συμπεριφορές μας είναι αυτές που θα καθορίσουν την καθημερινότητα των επόμενων γενεών. Όσο κλισέ και αν ακουστεί, σε εμάς έτυχε να γράψουμε τις πρώτες σελίδες της μεταπολιτευτικής ιστορίας. Από το πόσο σωστά θα το κάνουμε θα κριθούμε όλοι...