Χωρίς παράνομες διαφημιστικές πινακίδες
| Comments ]

Η αρχή έγινε στις εθνικές εκλογές, όταν με απόφαση του Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε outdoor διαφήμιση. Τον περασμένο Φεβρουάριο η διυπουργική για την οδική ασφάλεια που ο ίδιος σύστησε έβαλε σαν μια από τις προτεραιότητες της την αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.

Προχθές το γραφείο του Πρωθυπουργού ξεκίνησε την λειτουργία του illegalsigns.gov.gr, ενός συμμετοχικού site όπου μπορούμε να στείλουμε την φωτογραφία και την τοποθεσία μιας ή περισσότερων πινακίδων που έχουμε εντοπίσει, η τροχαία να επιβεβαιώσει ότι είναι παράνομες και στην συνέχεια οι αρμόδιες αρχές να πάρουν την εντολή να τις ξηλώσουν.

Διάβασα αρκετά σχόλια τις τελευταίες μέρες για το εγχείρημα αυτό και θέλω να σταθώ στα - ελάχιστα είναι η αλήθεια - αρνητικά. Κάποιοι ρώταγαν τον λόγο που καλείτε ο πολίτης να κάνει την δουλειά του κράτους. Μπορώ να σκεφτώ τρεις βασικούς λόγους. Αρχικά τα τελευταία χρόνια οι πινακίδες έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό (μόνο στην Αθήνα πρέπει να μιλάμε για μερικές χιλιάδες) που δεν είμαι βέβαιος ότι η τροχαία ή το προσωπικό των δήμων μπορούν να τις εντοπίσουν όλες.

Επιπρόσθετα ο νόμος ορίζει ότι το κράτος μπορεί να κινηθεί νομικά τόσο κατά της εταιρείας που τις έχει στήσει, όσο και εναντίον της εταιρείας που διαφημίζεται. Η φωτογραφία που κάθε ένας από εμάς στέλνει δείχνει ξεκάθαρα τον διαφημιζόμενο δίνοντας ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των αρμόδιων αρχών στην επιβολή προστίμων.

Τρίτον και σημαντικότερο, για εμένα, είναι ότι συνεχώς γκρινιάζουμε ότι μένουμε άπραγοι όχι από επιλογή αλλά επειδή πιστεύουμε ότι χωρίς την συμβολή του κράτους δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι. Στο θέμα αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι η θέληση αυτή υπάρχει.

Είναι στο χέρι μας, οπότε, να βοηθήσουμε την πολιτεία και εφόσον το κάνουμε, να πιέσουμε έπειτα η αποξήλωση των πινακίδων να γίνει πράξη. Γιατί αν αδιαφορήσουμε τώρα δεν ξέρω κατά πόσο θα έχουμε το δικαίωμα να ξαναγκρινιάξουμε...