Φοβού τους αντικειμενικούς...
| Comments ]


Ανέκαθεν αντιπαθούσα το Βήμα, την Ελευθεροτυπία, την Καθημερινή και το Mega αν και τα παρακουθώ ή τα διαβάζω. Ο λόγος δεν είναι η ποιότητα της ενημέρωσης τους, μιας και βρίσκονται δυο σκαλιά επάνω σε σχέση με τον ανταγωνισμό στην χώρα μας. Αυτό που με έκανε να τα αντιπαθήσω είναι η εντός εισαγωγικών αντικειμενική ενημέρωση και άποψη που προσφέρουν.

Στα κομματικά χρωματισμένα, στην συνείδηση των πολλών, μέσα ξέρεις τι να περιμένεις. Με τα παραπάνω μέσα, όμως, απλά υποπτεύεσαι και αυτό, όχι πάντα. Μου πήρε μια δεκαπενταετία για να μπορέσω να μάθω να φιλτράρω ειδήσεις, άρθρα, απόψεις των "αντικειμενικών" μέσων. Πολλές φορές - παρ' όλα αυτά - παραμένει δύσκολο να μπορέσεις πίσω από τον λόγο ή τις γραμμές να ξεχωρίσεις εάν εξυπηρετούνται συμφέροντα εκδοτών σε ένα σχόλιο ή ένα άρθρο.

Το πρόβλημα είναι ότι ο πολύς κόσμος δεν μπορεί να το ξεχωρίσει και αυτό γιατί - και το δείχνουν οι έρευνες - θεωρεί την ενημέρωση αυτών των μέσων αντικειμενική (ή τουλάχιστον αντικειμενικότερη από τους άλλους) δεχόμενος με μεγαλύτερη ευκολία αυτό που αποφασίσουν τα μέσα να του περάσουν. Αυτός είναι και ο λόγος της αντιπάθειας μου, προς αυτά.

Τα τελευταία χρόνια, κάτι αντίστοιχο, αρχίζει να μου συμβαίνει και στο διαδίκτυο. Σιγά αλλά σταθερά άρχισε να σχηματίζεται μια κάστα bloggers και ανθρώπων του διαδικτύου (sic) που κυκλοφορούν με την ταμπέλα του αντικειμενικού. Στην εποχή της fast forward ενημέρωσης αυτό θεωρείται προσόν για τον διαδικτυακό αναγνώστη, καθώς δίνει στους ανθρώπους αυτούς το άλλοθι της αντικειμενικότητας μην ψάχνοντας αν αυτά που του γράφουν είναι αληθή ή σκοπίμως γραμμένα.

Από την άλλη ιδιαίτερα συμπαθείς - κόντρα στους πολλούς - είναι για εμένα όσοι γράφουν με ξεκάθαρο πολιτικό, κομματικό ή επαγγελματικό προσανατολισμό που έχουν φροντίσει να το δηλώσουν από την πρώτη μέρα παρουσία στους στο διαδίκτυο. Και μου είναι συμπαθής γιατί εκεί ξέρει - ακόμα και ο απαίδευτος αναγνώστης - ότι πρέπει να φιλτράρει και να κρίνει τα όσα διαβάζει.

Ήρθε καιρός, λοιπόν, οι αναγνώστες να γίνουν, στο βαθμό που πρέπει, καχύποπτοι με οτιδήποτε γράφεται στην bloggoσφαιρα και τα social media sites. Διότι πολλές φορές θα αντιμετωπίσουν ανθρώπους που η γραφή και η άποψη τους θα είναι επηρεασμένη πέρα από τα πιστεύω τους και από τις κατά καιρούς επαγγελματικές τους δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις που δεν φανερώνουν, θεωρώντας ότι έτσι θα χαθεί η "αντικειμενικότητα" τους. Φοβού τους αντικειμενικούς...