Διαφορετική φιλοσοφία διακυβέρνησης
| Comments ]


Από εχθές το βράδυ έχω διαβάσει πολλά για το νέο υπουργικό συμβούλιο. Διθυράμβους, ενστάσεις, γκρίνια. Προσωπικά θεωρώ τις επιλογές επιτυχημένες κυρίως γιατί είναι από τις λίγες φορές που βλέπω ένα κυβερνητικό σχήμα στημένο στην φιλοσοφία να υπηρετήσει τις βασικές αρχές διακυβέρνησης.

Διαχρονικά οι περισσότερες κυβερνήσεις της χώρας εκεί που απέτυχαν να αποδώσουν έργο, δεν ήταν στις κάθετες πολιτικές ενός υπουργείου αλλά συνολικά στην έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης και την αδυναμία να περάσουν οι βασικές αρχές διακυβέρνησης από υπουργείο σε υπουργείο.


Όταν στην συνάντηση με τους bloggers την προηγούμενη Παρασκευή, ο Παπανδρέου μιλούσε για την ανάγκη να μπορούν να περάσουν οι οριζόντιες πολιτικές της κυβέρνησης ανάμεσα στα κρίσιμα υπουργεία πολλοί ήταν αυτοί που απόρησαν καθώς είναι από τους όρους που σπάνια ακούει κανείς. Αυτές δεν είναι άλλες από την διαφάνεια, την πράσινη ανάπτυξη, την αξιοκρατία, τον εκσυχρονισμό των υπηρεσιών του κράτους.

Με το χθεσινό κυβερνητικό σχήμα ο Παπανδρέου επέλεξε σε όλα τα βασικά υπουργεία, που αποτελούν τους πυλώνες εφαρμογής των πολιτικών που θέλει να εφαρμόσει, να τοποθετήσει ανθρώπους που γνωρίζει καλά ότι και ξέρουν και μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους για να τις εφαρμόσουν. Πέρα, όμως, από αυτό και η συγχώνευση πολλών υπουργείων που για χρόνια οι πολλές συναρμοδιότητες τους έκαναν δυσλειτουργική την παραγωγή έργου, μπορεί να λύσει τα χέρια των νέων υπουργών για να "τρέξουν" πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά τις αλλαγές που σχεδιάζονται.

Αυτά είναι οσα μπόρεσα να βγάλω σαν συμπεράσματα, απο τις πρώτες κινήσεις Παπανδρέου. Βέβαια, όλα τα παραπάνω θα φανούν και στην πράξη.