Συνέλαβαν 'Ελληνα δημοσιογράφο στο Ιράν
| Comments ]


Πριν από λίγες μέρες και κάτω από αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες η Ιρανική αστυνομία συνέλαβε τον Έλληνα δημοσιογράφο Ιάσων Αθανασιάδη, στην Τεχεράνη.
Ο Ιάσων Αθανασιάδης είναι 30 ετών, ελληνοβρετανικής καταγωγής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο πατέρας του είναι ερευνητής στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και η μητέρα του καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οταν ήταν 15 μετακόμισαν στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Ιάσων Αθανασιάδης ολοκλήρωσε εκεί το λύκειο και σπούδασε Αραβικές και Σύγχρονες Μεσανατολικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου έφυγε για την Αίγυπτο όπου εργάστηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC και της εβδομαδιαίας «Αλ Αχράμ» του Καΐρου.

Το 2003, χρονιά της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιρακ, δούλεψε στο Al-Jazeera στην Ντόχα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καιι ένα χρόνο μετά επέστρεψε στην Αθήνα, στο πλαίσιο της κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από το BBC World. To 2005 γίνεται δεκτός από το τμήμα Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τεχεράνη. Πέρα απο τα παραπάνω εχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους Times, την Guardian, τους Washington Times, τον ΣΚΑΪ και την Ελευθεροτυπία. Επίσης έχει κάνει αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας από την Τεχεράνη μέχρι το Λος Αντζελες και την Βοστώνη.

Η διπλή υπηκοότητα του δημοσιογράφου έχει περιπλέξει το θέμα. Στην Τεχεράνη, αυτή την στιγμή, οι Άγγλοι υπήκοοι περνούν δύσκολες ώρες κυρίως λόγο του μένους της Ιρανικής κυβέρνησης για τις ανταποκρίσεις του BBC. Περισσότερα θα ξέρουμε όταν ξεκαθαρίσουν οι συνθήκες που επικρατούν.

Δείτε και ακούστε την φωνή του Ιάσωνα Αθανασιάδη όπου με φόντο τις φωτογραφίες του μιλά για την περιοχή του Ιράν.