Αποχή και "αποχή"
| Comments ]


Όπως και σε άλλα πράγματα σε αυτή την χώρα, έτσι και στην αποχή, η πραγματικότητα έχει δυο όψεις. Αυτή που προσπαθούν να δώσουν μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολιτικοί και αυτή που πραγματικά είναι.

Ακούω από την Κυριακή το βράδυ για 48% αποχή και για την έκπληξη που αυτή προκάλεσε σε πολιτικούς και δημοσιογράφους. Αρχικά είναι αστείο να μιλάμε για τόσο μεγάλη αποχή. Μια απλή αναζήτηση στα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου αποδεικνύει ότι η πραγματική αποχή κινήθηκε, περίπου, στο 35% του εκλογικού σώματος παραμένοντας η μικρότερη - με διαφορά - εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το βράδυ των αποτελεσμάτων είδα πολλούς, πρώην, συναδέλφους μου να σχολιάζουν με έκπληξη την αποχή αυτή - όχι την πραγματική, την άλλη. Θα είχε ενδιαφέρον αν κάποιος μπορούσε να συγκεντρώσει άρθρα, ρεπορτάζ και πρωτοσέλιδα των ίδιων αυτών δημοσιογράφων και των μέσων που εργάζονται για να διαπιστώσει ότι προχθές όλοι τους διεκδίκησαν όσκαρ καλύτερης ερμηνείας. "Μην ψηφίσει κανείς", Καλύτερα για μπάνιο", "Προτάσεις για ένα διαφορετικό τριήμερο" ήταν μερικά μόνο από αυτά που γράφτηκαν και ακούστηκαν εδώ και ένα μήνα από εφημερίδες και σταθμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και αρκετοί πολιτικοί - ειδικά της κυβερνώσας παράταξης - που ενώ φρόντισαν ακόμα και τα τηλεοπτικά σποτάκια κατά της αποχής να τα παραχώσουν στις 3 τα ξημερώματα στο πρόγραμμα των καναλιών, έπειτα έβγαιναν να απαγγείλουν... αποσπάσματα από την Μήδεια για το γεγονός ότι ο κόσμος τους γύρισε την πλάτη.

Εύλογα θα με ρωτήσετε, μα καλά δεν υπήρξε αποχή; Φυσικά και υπήρχε. Τα απόλυτα νούμερα λένε ότι, περίπου 1.000.000 άνθρωποι δεν πήγαν να ψηφίσουν σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και νομίζω ότι οι δημοσκόποι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα ποιοτικές έρευνες για να δούμε τι είναι αυτό που τους οδήγησε μακριά από την κάλπη.

Μια... απλοϊκή ανάλυση μεταξύ γνωστών και φίλων προσωπικά μου έδειξε το εξής. Ένα, περίπου, 15% από αυτούς το έκαναν από άποψη, για αυτούς η αποχή ήταν πολιτική στάση. Το 50% πίστεψε, απλά, ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν νόημα και δεν αλλάζουν κάτι και είναι βέβαιο ότι την ώρα των εθνικών εκλογών θα τους ξαναδούμε στα εκλογικά τμήματα. Το υπόλοιπο 35%, θεωρώ, ότι έχει χαθεί εντελώς. Είναι τα θύματα των τηλεοπτικών εκπομπών και τον lifestyle προτάσεων. Απέχουν γιατί απλά η αποχή έγινε ξαφνικά της μόδας. Στις κάλπες θα τους ξαναδούμε μόνο αν τα media αποφασίσουν να κάνουν trendy στάση το λευκό και το άκυρο.

Μπορεί κάποιους να τους εξοργίσει η παραπάνω ανάλυση αλλά θεωρώ ότι είναι η πραγματικότητα. Το 35% που προανέφερα δεν έχει καμιά απολύτως διαφορά από τα κομματικά κοπάδια που πάνε και ψηφίζουν "στα τυφλά" σε κάθε εκλογική μάχη. Μόνο που για "πατερούλη" δεν έχουν τον κομματάρχη της περιοχής τους, αλλά την εκάστοτε ξανθιά ενός πρωινάδικου ή τον καλοντυμένο γκεμπελίσκο δημοσιογράφο κάποιας σοβαροφανούς πολιτικής εκπομπής. Αυτά...