Απίστευτο παρασκήνιο για την ψηφοφορία!
| Comments ]


Η μυστικότητα της ψήφου εντός του κοινοβουλίου, θεωρώ, ότι είναι απαράδεκτη. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την θέση των εκπροσώπων τους για όλα τα πολιτικά ζητήματα και να τους κρίνουν από αυτές. Άλλωστε σε μια δημοκρατία η διαφάνεια και η λογοδοσία πρέπει να θεωρούνται δεδομένα για την λειτουργία της.
Δυστυχώς στο Ελληνικό κοινοβούλιο πολλές ψηφοφορίες - και ειδικά οι κρισιμότερες - είναι μυστικές. Αυτό δίνει περιθώριο για μπόλικο παρασκήνιο και μυστικές συμφωνίες. Το τι θα έπρεπε να γίνει, όμως, είναι ένα άλλο θέμα. Από την στιγμή που η μυστική ψηφοφορία είναι, ουσιαστικά, κανονισμός της Βουλής, όλοι οφείλουν να την σέβονται. Η περίπτωση που περιγράφει σήμερα ο Μικροπολιτικός στα Νέα και αφορά τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τον επίσημο... τσοπάνη του κόμματος, Γιάννη Τραγάκη είναι εξωφρενική.

Οι της Νέας Δημοκρατίας τρέχουν και δεν φτάνουν να μαζέψουν τα λευκά. Βουλευτής της Ν.Δ μιλάει για συναδέλφους του "παπαγαλάκια του Τραγάκη" που "μας πιάνουν έναν-έναν και μας θυμίζουν ότι η Βουλή έχει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και θα φανεί ποιος ψηφίζει τι".

Το υπονοούμενο είναι ότι η συγκεκριμένη κάμερα θα ζουμάρει επάνω στο σημείο της κάλπης και μετά θα γίνει, φαντάζομαι, μεγέθυνση των στιγμιοτύπων χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας.

Είμαι μόνο εγώ που πιστεύω ότι τέτοιες καταστάσεις θα έπρεπε να τις ζούμε μόνο σε στρατιωτικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής και σε κάποιες λαϊκές "δημοκρατίες"στα βάθη της Ασίας;