Ένα ανακριβές ρεπορτάζ για το facebook
| Comments ]


Διάβασα, καθυστερημένα είναι η αλήθεια, το ρεπορτάζ του Κυριακάτικου Ελεύθερου Τύπου για την δυναμική πολιτικών και κομμάτων στο facebook. Σύμφωνα με την εφημερίδα τους περισσότερους υποστηρικτές τους έχει ο Κώστας Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία. Η αλήθεια, όμως, είναι λίγο διαφορετική.

Στο facebook υπάρχουν τρεις μικροί και ανεξάρτητοι κόσμοι. Ο πρώτος - και πιο διαδεδομένος - είναι τα profile, τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή, που κάνουν εγγραφή. Το πρόβλημα με αυτά είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να έχει περισσότερους από 5.000 φίλους, κάτι λογικό δηλαδή για έναν μέσο χρήστη. Η ανάγκη για περισσότερους φίλους - υποστηρικτές, άρχισε να αναβαθμίζει την λειτουργία των pages. Τα pages είναι, ουσιαστικά, οι σελίδες των εταιρειών, sites και πολιτικών με περιθώριο να έχει κανείς αναρίθμητους υποστηρικτές. Η τρίτη κατηγορία είναι τα groups, στα οποία ομολογουμένως επικρατεί ένα χάος όσων αφορά την στόχευση και λειτουργικότητα τους.

Όταν προσπαθείς να συγκρίνεις αυτά τα τρία μεταξύ τους τα συμπεράσματα που βγάζεις είναι σίγουρα λανθασμένα. Έτσι και οι συντάκτες του Ελεύθερου Τύπου έπεσαν σε αυτή την παγίδα. Από τον Κώστα Καραμανλή και την Νέα Δημοκρατία επέλεξαν να πάρουν τους αριθμούς υποστηρικτών από τα pages ενώ από τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ το profile και κάποιο παλιό group υποστήριξης. Ποια είναι η διαφορά; Αν συγκρίνουμε τα pages μόνο - που είναι και το λογικό - ο Γιώργος Παπανδρέου έχει, περίπου, 3.000 περισσότερους υποστηρικτές από το Κώστα Καραμανλή και το ΠΑΣΟΚ είναι δημοφιλέστερο σε σχέση με την ΝΔ με διαφορά που αγγίζει τα 12.000 άτομα.

Στο άρθρο, επίσης, δεν είδα πουθενά το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη και το λέω αυτό επειδή η Υπουργός Εξωτερικών, αριθμεί περισσότερους από 5.000 υποστηρικτές την ώρα που αναφέρθηκαν πολιτικοί με πολλοί λιγότερους.

Είναι θετικό η παραδοσιακή δημοσιογραφία να προσπαθεί να καλύψει όσα συμβαίνουν στο χώρο του διαδικτύου. Το θέμα είναι, όμως, ότι αφού δεν γνωρίζουν γιατί δεν ρωτούν κάποιους που ξέρουν καλύτερα; Άλλωστε η διασταύρωση του ρεπορτάζ δεν είναι μια από τις βασικές αρχές του επαγγέλματος;

Υ.Γ Το ρεπορτάζ είναι μεγαλύτερο απο όσο υπάρχει στην ιστοσελίδα του Ελεύθερου Τύπου εαν θέλετε να το διαβάσετε όλο αναζητήστε το pdf της έκδοσης της Κυριακής.