Η πρόταση Παπανδρέου και το Ελβετικό παράδειγμα
| Comments ]


Την Πέμπτη ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει την χορήγηση μεθαδόνης σε ναρκομανείς ακόμα και για να κάνουν χρήση σπίτι τους. Πριν από χρόνια με αφορμή μια έρευνα που κάναμε στο ραδιόφωνο του Αντ1 είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον τρόπο με τον οποίο οι Ελβετοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ναρκωτικών. Κάποια στοιχεία του συστήματος τους παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.


Αρχικά έχουν κάνει έναν πλήρη διαχωρισμό ανάμεσα σε όσους επιθυμούν να αποτοξινωθούν και σε αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν χρήση. Όλοι οι χρήστες σκληρών ναρκωτικών είναι υποχρεωμένοι - εφόσον επιθυμούν την κρατική βοήθεια - να εκδώσουν κάρτα ναρκομανούς. Για αυτούς που θέλουν να αποτοξινωθούν υπάρχουν τα κέντρα απεξάρτησης. Όσοι δεν το επιθυμούν εντάσσονται αυτόματα στο πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης και χωρίζονται σε δυο ομάδες, αυτή των χρηστών σε προχωρημένο στάδιο με βεβαρημένη υγεία και σε αυτή των ελαφρότερων περιπτώσεων.

Στους μεν πρώτους η χορήγηση μεθαδώνης γίνεται σε ειδικά κέντρα και συνοδεύεται από την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση. Στους υπόλοιπους διανέμεται μέσα στην ημέρα η δόση τους και μπορούν να την πάρουν σπίτι τους. Ενδιαφέρον είναι ότι για τους άστεγους ναρκομανής - ή αυτούς που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σπίτι τους - έχουν δεσμευτεί μικρά πάρκα όπου μπορούν με ησυχία να πάρουν την δόση τους. Από την άλλη και οι πολίτες γνωρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα πάρκα.

Τι μπόρεσαν να πετύχουν οι Ελβετοί από τα πρώτα 3 χρόνια λειτουργίας του μέτρου; Καταρχήν κατέγραψαν όλους τους χρήστες σκληρών ναρκωτικών της χώρας. Δεύτερον, κατάφεραν να μειώσουν την εγκληματικότητα των χρηστών στο απίστευτο ποσοστό του 87% και τρίτον έκοψαν τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τον χρήστη από τον έμπορο. Το ποσοστό των νέων χρηστών σκληρών ναρκωτικών μειώθηκε πάνω από 70%. Δυστυχώς την έρευνα την είχαμε κάνει πριν από, περίπου, μια δεκαετία και από τότε δεν έχω παρακολουθήσει την εξέλιξη του συστήματος.

Στην χώρα μας οι θεραπευτικές κοινότητες αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, στο πρόγραμμα μεθαδόνης έχουν στοιβαχτεί και περιμένουν στην ουρά περισσότεροι από 5.000 ασθενείς ενώ το μόνο σχέδιο που φαίνεται να έχει το κράτος είναι να μετακινεί τα στέκια των ναρκομανών από την Ομόνοια στο Μεταξουργείο και τούμπαλιν. Και εάν αυτή η κατάντια δεν μας κάνει να ντρεπόμαστε τότε δεν ξέρω τι άλλο μπορεί...