Μαθήματα blogging για... e-δημοσιογράφους.
| Comments ]


Και ξαφνικά το διαδίκτυο ανακάλυψε την λογοκρισία της Google. Η περίφημη μπάρα στην οποία μπορεί κανείς να καταγγείλει ένα ιστολόγιο για το περιεχόμενο του έχει γίνει κεντρικό θέμα συζήτησης, τηλεφώνων στην google, facebook groups ακόμα και online συλλογής υπογραφών (κάπου το πήρε το μάτι μου και αυτό).


Για να ξεκινήσουμε από τα βασικά, η Google δεν έχει προσθέσει αυτό το χαρακτηριστικό επειδή θέλει οι αναγνώστες να φιμώνουν την ελεύθερη άποψη, αλλά για να καταγγείλουν οποιαδήποτε ιστοσελίδα προβάλλει άσεμνο υλικό. Επειδή, λοιπόν, δεν φταίνε τα εργαλεία αλλά η χρήση τους κατά καιρούς πολλά blogs έχουν γίνει στόχος φίμωσης με αυτό τον τρόπο.

Η ομορφιά του διαδικτύου είναι, όμως, ότι όσο εύκολα μπορεί κάποιος να προσπαθήσει να σε λογοκρίνει άλλο τόσο εύκολα μπορείς εσύ να το αποφύγεις. Ο πρώτος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσει κανείς κάποιο template όπου η μπάρα δεν υπάρχει - όπως έχω κάνει και εγώ από την αρχή της δημιουργίας αυτού του blog. Αν, όμως, σώνει και καλά θέλει κάποιος να χρησιμοποιήσει τα πρότυπα του blogger τότε υπάρχει λύση που είναι και εξίσου απλή. Στο βιντεάκι μπορείτε να δείτε πως με τρεις απλές κινήσεις μπορεί κανείς να εξαφανίσει την navbar χωρίς να ξέρει πολλά από κώδικες (μπορείτε να αντιγράψετε τον κώδικα που θα δείτε στο βίντεο πατώντας εδω).

Δεν είναι κακό ο απλός χρήστης να είναι, μη σχετικός. Το πρόβλημα, είναι, όμως ότι τα ενημερωτικά blogs άρχισαν να φωνάζουν για προσπάθεια φίμωσης τους από ύποπτες και σκοτεινές δυνάμεις. Κύριοι e- δημοσιογράφοι, επειδή είναι ισχυρό το ενδεχόμενο την πλάκα να σας την σκάρωσαν μερικά πιτσιρίκια και αφού έχετε κατά νου να γίνετε οι εφημερίδες του μέλλοντος (sic) μήπως να αρχίζατε να μαθαίνετε και 2-3 βασικά πράγματα από τεχνολογία; Μια πρόταση κάνω, έτσι για να μην γίνεστε διαρκώς διαμαρτυρόμενοι για ανούσια πράγματα...