Τα... ΣΥΝ και τα πλην μιας συνάντησης
| Comments ]


Βρέθηκα το, προηγούμενο Σάββατο, στα γραφεία του Συνασπισμού για να συμμετάσχω στην συζήτηση για το διαδίκτυο και τους θεσμούς. Η αλήθεια είναι ότι, όταν, ανακοινώθηκε αρχικά αυτή η συζήτηση ξαφνιάστηκα, όχι γιατί δεν είχα ικανό τον Συνασπισμό, αλλά γιατί μέχρι στιγμής δεν είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για κάτι ανάλογο.

Τα... ΣΥΝ

  • Όταν τονίστηκαν από την πλευρά των συμμετεχόντων κάποια σημεία του προγράμματος του ΣΥΝ τα οποία παρουσίαζαν μεγάλη ασάφεια, μου προκάλεσε ιδιαίτερα θετική εντύπωση η στάση των δυο καθηγητών - στελεχών του ΣΥΝ, κυρίων Μπαλτά και Σπουδαλάκη. Αντί να υπερασπιστούν ανούσιες θέσεις, προτίμησαν να παραδεχτούν ότι τα συγκεκριμένα σημεία χρειάζεται να γίνουν πιο σαφή οπότε πρέπει να τα κοιτάξουν ξανά.
  • Αν και η συζήτηση ξεκίνησε με εκφράσεις όπως, "κινηματικός χαρακτήρας των πολιτών - δημοσιογράφων" στην πορεία της άρχισαν να κατανοούν την ανάγκη τα κόμματα να συμμετέχουν και να μην καπελώνουν κινήσεις, ενεργών πολιτών.
  • Το κλίμα που είχε φροντίσει να δημιουργήσει η ομάδα διαδικτύου του ΣΥΝ, ήταν απόλυτα οικείο εξασφαλίζοντας, έτσι, τις προϋποθέσεις για έναν διάλογο έξω από στενές κομματικές γραμμές που απευθύνεται από πολίτες σε πολίτες.

...και τα πλην

  • Δεν ξεκίνησαν όλα ιδανικά. Στην εισαγωγική του ομιλία ο καθηγητής Μιχάλης Σπουρδαλάκης προσπάθησε να.. προβοκαρει την κουβέντα με άκομψο τρόπο Αναφερόμενος στην συμμετοχική δημοκρατία αντί να αναφέρει το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου, ανέφερε του πατέρα του με σχόλιο, "θυμάμαι πάντα τον κανονικό, όχι τον άλλον". Αρκετοί παρευρισκόμενοι δυσανασχέτησαν με αυτό (ο Γιώργος που παρακολουθούσε την συζήτηση online έχει γράψει σχετικά). Όταν του επισήμανα το ατόπημα του το απέδωσε σε ατυχή προσπάθεια χιούμορ. Όπως και να έχει η θέληση όλων μας να συνεχιστεί η κουβέντα δεν έδωσε συνέχεια σε αυτό το περιστατικό.
  • Παρ' όλο που κόσμος μαζεύτηκε αρκετός περίμενα περισσότερα, ειδικά σε επίπεδο ενεργής συμμετοχής. Είδα πολλά παιδιά, κυρίως από την νεολαία του ΣΥΝ, που ενώ ήρθαν δεν συμμετείχαν στην κουβέντα. Την επόμενη φορά θα ήθελα, ειλικρινά, να τους ακούσω γιατί πιστεύω ότι έχουν να πουν πολλά και ενδιαφέροντα.

Αυτές ήταν οι πρώτες, επιγραμματικές, εντυπώσεις μου από την συζήτηση. Μέσα στις επόμενες μέρες θέλω να βρω χρόνο να αναλύσω καλύτερα δυο σημεία που, θεωρώ, ότι είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτά των γεγονότων του Δεκεμβρίου και την σημασία τους για την δράση των πολιτών εκτός κομματικών γραμμών και της συζήτηση περί συνεργασιών. Το πρόσημο της συζήτησης ήταν θετικό και περιμένω από τον Ματθαίο να... εκπαιδεύσει τον κύριο Μπαλτά (ο ίδιος το ζήτησε) ώστε να μπορούμε στο μέλλον να έχουμε και την δική του άποψη στις συζητήσεις που κάνουμε στο διαδίκτυο...