Οι bloggers δεν είναι κοινωνική ομάδα...
| 2 αφορμές για διάλογο ]


Εχθές παρουσιάστηκε η έρευνα της v-prc για τους bloggers με μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα. Δεν θέλω να σταθώ στα στοιχεία, όμως, αυτά καθ' αυτά (μπορείτε να τα διαβάσετε στο pdf που ετοίμασε η εταιρεία). Με ξένισε ιδιαίτερα, όμως, η προσπάθεια παρουσίασης των ιστολόγων σαν μια νέα κοινωνική ομάδα.

Στην πρώτη σελίδα της η εταιρία αναφέρει, μεταξύ άλλων: "Το blogging αποτελεί για την κοινωνική αυτή ομάδα". Το "κίνημα των bloggers" εξελίχθηκε με τον καιρό σε "κοινωνική ομάδα" και "άλλη κοινωνία". Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί άνθρωποι που θέλουν να παρουσιάζονται ως ειδικοί και μελετητές της blogoσφαιρας δεν μπορούν να καταλάβουν το αυτονόητο. Οι bloggers είναι μέλη της ίδιας της κοινωνίας και εντάσσονται σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες ο καθένας όπως αυτές ορίζονται από την εργασία τους, το εισόδημα τους, την οικογενειακή τους κατάσταση κ.τ.λ.

Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν αποτελούν μαζικά μια ενιαία κοινωνική ομάδα. Είναι ενεργοί πολίτες που αποφάσισαν να μετάσχουν στον ανοιχτό δημόσιο διάλογο που το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει. Η προσπάθεια κάποιοι να προσπαθήσουν να την κλείσουν σε τέτοιου είδους στεγανά το μόνο που καταφέρνει είναι την περιθωριοποίηση των ιστολόγων σε μια ιδιότυπη μορφή "γκέτο". Προφανώς δεν έγινε με πρόθεση αλλά περισσότερο από άγνοια...

Υ.Γ Διαβάστε, αν επιθυμείτε, και το ρεπορτάζ του Γιώργου Αράπογλου, στα Νέα. Μου έκανε την τιμή να πούμε δυο κουβέντες με αφορμή την ερεύνα, τις οποίες και περιέλαβε στο άρθρο του.

[ Photo by Flickr ]