Η οικονομική κρίση και το μετακατοχικό σύνδρομο
| 3 αφορμές για διάλογο ]


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημερινό ρεπορτάζ των Νέων για την κατάσταση στην αγορά αυτοκινήτου. Η πτώση των πωλήσεων και η προσφορές που αναγκάζονται να κάνουν οι αντιπροσωπίες έρχονται σε δεύτερη μοίρα, κατ' εμε, σε σχέση με την δήλωση μιας γυναίκας που, μόλις, πούλησε το αυτοκίνητο της για άλλο μικρότερο.

Τους τελευταίους μήνες πολλοί ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων τα πωλούν αγοράζοντας στην θέση τους μικρότερα και πιο οικονομικά . Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι έπρεπε να μας κυριεύσει ο φόβος της οικονομικής κρίσης για να αρχίσουμε να φέρνουμε ισορροπία στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα εισοδήματα μας.

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς θα έχετε αναρωτηθεί άπειρες φορές, "που στο καλό βρίσκουν το χρήμα και κυκλοφορούν τόσοι πολλοί με αυτοκίνητα αξίας άνω των 30 - 40.000 ευρώ". Την απάντηση την πήρα από μια φίλη δικαστική επιμελήτρια.

Το προφίλ της μέσης Ελληνικής οικογένειας που της γίνετε κατάσχεση σπιτιού ή αυτοκινήτου δίνει μια λογική εξήγηση. Ζευγάρι, γύρω στα 40 με ένα ή δυο παιδιά και μηνιαίο εισόδημα 2 - 2.500 ευρώ. Την τελευταία πενταετία - και με μικρή χρονική διαφορά - αγόρασαν διαμέρισμα με 100% επιδότηση από την τράπεζα και αυτοκίνητο με μικρή προκαταβολή και πολλές έντοκες δόσεις.

Η συνέχεια της ιστορίας γνωστή. Κάτι η άνοδος των επιτοκίων, κάτι οι κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια που φόρτωσαν στον προϋπολογισμό τους ( για τον Έλληνα καινούργιο σπίτι σημαίνει, συνήθως, νέα έπιπλα και ανάλογο lifestyle ) έφθασαν σε σύντομο διάστημα να αδυνατούν να αποπληρώνουν τις δόσεις με την κατάσχεση να έρχεται σαν φυσική συνέπεια.

Με την είσοδο της κρίσης στην πραγματική οικονομία της χώρας πολλές τέτοιες "καταναλωτικές φούσκες" πρόκειται να σκάσουν ενώ μια μερίδα πολιτών θα περιορίσει δραστικά τα μηνιαία έξοδα του.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι από μόνο του το γεγονός δεν είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει στην δημιουργία μιας νέας καταναλωτικής συνείδησης. Εαν δεν αλλάξει δραστικά ο τρόπος σκέψης μας το πιθανότερο είναι σε 2 - 3 χρόνια από τώρα να δημιουργηθεί, απλά, μια νέα γενιά καταναλωτών με έντονο το "μετακατοχικό σύνδρομο" που θα θέλουν να αποκτήσουν όλα αυτά που στερήθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα...

[ Photo by Enet ]

3 αφορμές για διάλογο

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε... @ 26 Νοεμβρίου 2008 - 3:34 μ.μ.

Η κατανάλωση δεν είναι κακό, τουναντίον. Εκεί στηρίζεται η ανάπτυξη. Απλά, πρέπει να δίνεται με λεφτά δουλεμένα και όχι με λεφτά δανεισμένα.

Ανώνυμος είπε... @ 26 Νοεμβρίου 2008 - 4:47 μ.μ.

"Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι έπρεπε να μας κυριεύσει ο φόβος της οικονομικής κρίσης για να αρχίσουμε να φέρνουμε ισορροπία στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα εισοδήματα μας."

μεγάλη αλήθεια..

Ανώνυμος είπε... @ 3 Αυγούστου 2009 - 7:16 μ.μ.

A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇

Δημοσίευση σχολίου