Εκλογή Ομπάμα: Η επόμενη ημέρα
| 2 αφορμές για διάλογο ]


Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είναι ο 44ος Πρόεδρος της χώρας. Αναμενόμενο το αποτέλεσμα εδώ και ημέρες, φυσικά. Τι αντίκτυπο θα έχει, όμως, η εκλογή του στην Ευρώπη και την χώρα μας;


Ποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες ωφελούνται;

Συνάδελφος από το Παρίσι μου μετέφερε πως ο Νικολά Σαρκοζί μάλλον δυσανασχετεί - στον τομέα της πολιτικής επικοινωνίας - ένας πολιτικός της φυσιογνωμίας του Μπαράκ Ομπάμα θα κλέβει εφεξής την παράσταση στα διεθνή fora. Όσο για τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκόρντον Μπράουν, ο ίδιος επιδιώκει να είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί τον κ. Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Άλλωστε ο κ. Μπράουν "παρέβη" για χάρη του τον κανόνα της Ε.Ε. που λέει πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν εκφράζουν προτιμήσεις στις εκλογικές αναμετρήσεις. Πάντως, ο ηγέτης των Συντηρητικών στην Βρετανία Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται να κερδίζει περισσότερα από την εκλογή Ομπάμα, καθώς αυτή σηματοδοτεί την αλλαγή που ο κ. Κάμερον ζητεί να κάνουν οι συμπολίτες του στις επόμενες Βρετανικές εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν.

Όσο για την Ελλάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου επωφελείται αρκετά από την νίκη του κ. Ομπάμα τόσο σε πολιτικούς όσο και σε επικοινωνιακούς όρους. Ωστόσο, δεν θα ήταν συνετό ο ηγέτης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να εφησυχάσει αλλά θα πρέπει, αντιθέτως, να αναδείξει τα κοινά σημεία (π.χ. πράσινη ανάπτυξη) που έχει με τον πρόεδρο των Η.Π.Α.

Υπάρχουν οφέλη για την Ελλάδα;

Στον τομέα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η νίκη του Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί θετικό κατ'αρχάς βήμα. Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος (που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου 2009) ήταν ένας από τους 3 εισηγητές τον Αύγουστο του 2007 μαζί με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ (D - N.J.) και Ολυμπία Σνόου (R - ME), νομοσχεδίου στο Αμερικανικό Κογκρέσο το οποίο εγκαλούσε την FYROM στην έννομη τάξη όσον αφορά το θέμα της ονομασίας.

Δεν είναι παράδοξο λοιπόν το γεγονός πως η Τουρκία, η FYROM (αλλά και η Γεωργία για ευνόητους λόγους) ήταν οι μόνες χώρες που δεν επιθυμούσαν την εκλογή του διδύμου Ομπάμα - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Σε γενικές γραμμές, όμως, δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα και σίγουρα οι όποιες εξελίξεις στα εθνικά θέματα τοποθετούνται χρονικά σε ένα χρόνο από τώρα το νωρίτερο.

Οι στόχοι του κ. Ομπάμα στην εξωτερική (Ιράκ, Ιράν, Λατινική Αμερική, ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων με Β. Κορέα, σχέσεις με Ρωσία) αλλά και στην εσωτερική πολιτική (οικονομία, σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υποδομές) τοποθετούν ζητήματα όπως το Σκοπιανό ή τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις χαμηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων του.

[ Cartoon by uclick.com ]

2 αφορμές για διάλογο

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε... @ 6 Νοεμβρίου 2008 - 2:05 μ.μ.

Εντυπωσιακό, ως γεγονός, η εκλογή του πρώτου εντελώς μη-WASP προέδρου.

Ακόμα πιο εντυπωσιακός ο πολιτικός πολιτισμός στις ΗΠΑ, όπως τον παρακολουθούμε, σχεδόν εκστασιασμένοι και πολύ στενοχωρημένοι, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας...

Δε νομίζω ότι εκτός ΗΠΑ θα αλλάξει, ουσιαστικά, κάτι, πέραν των εντυπώσεων και του, ομολογουμένως ισχυρού, συμβολισμού.

Carr είπε... @ 6 Νοεμβρίου 2008 - 10:44 μ.μ.

Δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Απλά το στύλ θα επιστρέψει στις ημέρες Κλίντον: "Σας ακούμε, φίλοι Σύμμαχοι, σεβόμαστε τις απόψεις σας, θα τις σκεφτούμε, αλλά θα κάνουμε αυτό που συμφέρει εμάς στο τέλος".

Δημοσίευση σχολίου