Όχι λαικισμός στην λειτουργία των θεσμών
| Comments ]

Η προχθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ANT1 δεν θα έπρεπε να προκαλεί καμία έκπληξη. Το ΠαΣοΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά, υποβοηθούμενο από 3 παράγοντες: Σκανδαλολογία - Άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας - Προσωπικές επιλογές της ηγεσίας του.

Λόγω της δημοσκοπικής της υποχώρησης η κυβερνητική παράταξη βρίσκεται σε σύγχυση και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως η Κυβερνητική Επιτροπή σχετικά με την οικονομική κρίση δεν πήρε καμία απόφαση εξαιτίας διαφωνιών μεταξύ των Υπουργών Γιώργου Σουφλιά και Γιώργου Αλογοσκούφη σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Σε αυτό το περιβάλλον η Αξιωματική Αντιπολίτευση πρέπει να φανεί συνετή και υπεύθυνη στην κριτική της, το ίδιο και όσοι την υποστηρίζουν. Κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες φήμη πως η απόφαση του Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδιο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη να μην είναι δημόσιες οι συνεδριάσεις της, παραβίασε τον κανονισμό της Βουλής..

Και όμως, αυτό δεν συνέβη. Με βάση τον κανονισμό της Βουλής:

Η συγκρότηση και λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ρυθμίζουν την συγκρότηση και την λειτουργία των διαρκών επιτροπών (άρθρο 144 παρ. 8)

Οι συνεδριάσεις των διαρκών επιτροπών κατά το στάδιο της αρχικής συζήτησης νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων είναι δημόσιες με εξαίρεση την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων κατά τις παραγρ. 6, 7 και 8 του παρόντος άρθρου, αν αυτό αποφασιστεί από την Επιτροπή με εισήγηση του ενός τρίτου (1/3) των μελών της ή του Προέδρου της (άρθρο 38 παρ. 1).

Η επιτροπή, με την σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Βουλής, μπορεί να αποφασίσει την μη δημοσιότητα της συνεδρίασης, εκτός αν η επιτροπή ασκεί την κατά το άρθρο 72 παρ. 2 (εκτός ολομέλειας δηλαδή) του Συντάγματος αρμοδιότητα. (άρθρο 38 παρ. 2)

Το ΠαΣοΚ, λοιπόν, ορθώς ενήργησε και εξέφρασε απλά την αντίθεση του στην απόφαση του κ. Μαρκογιαννάκη. Οι "φίλοι" του κόμματος ωστόσο και όσοι ανυπομονούν να το δουν να επανέρχεται στην διακυβέρνηση της χώρας οφείλουν να ενεργούν με βάση τους κανονισμούς που διέπουν την λειτουργία των θεσμών.

Ο λαϊκισμός και οι φωνές που δεν έχουν κανένα άλλο σκοπό παρά την δημιουργία εσφαλμένων, εντυπώσεων από το εκλεκτορικό σώμα, δηλαδή τους πολίτες δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ευπρόσδεκτα.

[ Photo by Picasa ]