Ο... πανάκριβος καρκίνος του μαστού.
| 8 αφορμές για διάλογο ]


Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ημέρα που μάθαμε ότι η μητέρα μου είχε καρκίνο στο μαστό. Τον όγκο τον είχε εντοπίσει περίπου ένα μήνα πριν βρει το θάρρος - με την παρότρυνση της αδελφής της - να επισκεφτεί τον γιατρό. Μέχρι εκείνη την στιγμή λίγα ήξερα για τον καρκίνο, άλλωστε, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, δεν με αφορούσε αφού δεν είχε χτυπήσει την πόρτα μου.

Η βιοψία μετά την εγχείρηση είχε δείξει μετάσταση στους λεμφαδένες κάτι που οδήγησε και στην ολική αφαίρεση τους. Χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες και φυσικοθεραπεία για το μόνιμα πρησμένο χέρι της μητέρας μου ήταν τα επακόλουθα της. Θα αναρωτιέστε γιατί τα αναφέρω όλα αυτά.

Η μητέρα μου μέσα στην ατυχία της στάθηκε... τυχερή. Ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλειας που είχε κάνει η τράπεζα στην οποία εργαζόταν ήταν και η αιτία που δεν καταρρεύσαμε οικονομικά σαν οικογένεια. Η εγχείρηση έγινε σε δημόσιο νοσοκομείο η λίστα, όμως, για τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες ήταν τόσο μεγάλη που αν ήθελε να τις κάνει σε αυτή την... ζωή, έπρεπε υποχρεωτικά να στραφεί στους ιδιώτες, όπως και έπραξε.

Τι κάλυπτε το ταμείο της από όλα αυτά; Αν μπορώ να θυμηθώ καλά, περίπου το 10% του κόστους το οποίο συνολικά ξεπέρασε τα 3.000.000 δραχμές. Σε αυτά δεν υπολογίζονται οι δικές μου χαμένες εργατοώρες. Μετά τις χημειοθεραπείες, ειδικά, ήταν ανήμπορη να αυτοεξυπηρετηθεί οπότε αναγκάστηκα να σταματήσω από την τότε δουλειά μου αρκετούς μήνες πριν πάω φαντάρος επειδή έπρεπε να ήταν κάποιος σπίτι και να την προσέχει.

Σήμερα οι τηλεοράσεις έχουν γεμίσει με τις περίφημες ροζ κορδελίτσες σύμβολο της εκστρατείας ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Οι επιστήμονες θα βγουν για ακόμα μια φορά και θα πουν ότι πρέπει να υπάρχει από την πλευρά των γυναικών πρόληψη και ότι πλέον η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σημειώνει εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας. Όλα τα παραπάνω είναι σωστά, αυτό που δεν πρόκειται να μας πουν όμως είναι ότι για τις περισσότερες γυναίκες με καρκίνο οι δρόμοι είναι, δυστυχώς, μόνο δυο: η ατελείωτη ταλαιπωρία στα δημόσια νοσοκομεία ή η οικονομική τους εξόντωση. Θα αλλάξει, άραγε, ποτέ αυτό;

[ Photo by Flickr ]

8 αφορμές για διάλογο

Unknown είπε... @ 30 Οκτωβρίου 2008 - 6:22 μ.μ.

Πραγματικά είναι κάποια θέματα που έγκαιρη διάγνωση που είναι και θέμα παιδείας (και φυσικά ενός καλύτερου συστήματος υγείας) σώζουν ζωές. Όμως σε ένα σύστημα υγείας που το μόνο που σου έρχεται στο νου είναι ταλαιπωρία και χάσιμο χρημάτων είναι λογικό να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Και εδώ είναι που έρχεται το τσιτάτο "Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη". Το σύστημα υγείας δεν είναι κερδοφόρο για την εκάστοτε κυβέρνηση και έτσι μας αφήνει στο έλεος των ιδιωτικών χασάπηδων. Και εδώ είναι που πρέπει τελικά ο κόσμος να ξυπνήσει και να επαναστατήσει για να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

(σου το έχω ξαναπεί μην γράφεις ρε φώτο by flickr, είναι λες και γράφεις τη φώτο την βρήκα στο ίντερνετ. Έχει όνομα ο δημιουργός!)

ellie είπε... @ 30 Οκτωβρίου 2008 - 9:42 μ.μ.

είσαι το πρώτο ιστολόγιο που βρήκα σήμερα να μιλά για τη ροζ κορδελίτσα!
και άντρας κιόλας!!!
χαίρομαι...

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 30 Οκτωβρίου 2008 - 11:27 μ.μ.

@karpidi
Προφανώς και στον τομέα της υγείας οι άνθρωποι πρέπει να μπουν πάνω απο τα κέρδη. Επειδή, όμως, οι ιδιώτες αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν (και λογικό είναι) είναι στο χέρι του κράτους να στηρίξει οικονομικά την πολιτική υγείας και περίθαλψης. Τα χρήματα υπάρχουν (όπως φάνηκε και απο τα 28 δις που χαρίζουμε στις τράπεζες). Πολιτική βούληση θέλει.

Υ.Γ1 Μου αρέσει να βάζω την λέξη flickr. :-)

Υ.Γ2 Αρχικά έκοψες το μακρύ μαλλί, τώρα φόρεσες και κοστούμι αρχίζω, στα σοβαρά, να ανησυχώ για εσένα φίλε. Σχεδιάζετε αλλαγή προφίλ στο ΚΚΕ; :-P

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 30 Οκτωβρίου 2008 - 11:29 μ.μ.

@ellie
Αν δεν είχα βιώσει τον καρκίνο του μαστού μέσα στην οικογένεια μου το πιθανότερο είναι (και το λέω με κάθε ειλικρίνια) να μην είχα ασχοληθεί ούτε και εγω. Είναι αυτό που είπα στην αρχή. Δυστυχώς ανοίγεις τα μάτια μόνο όταν κληθείς να αντιμετωπίσεις ενα πρόβλημα...

ellie είπε... @ 31 Οκτωβρίου 2008 - 2:55 μ.μ.

δεν έχει σημασία το αν το αντιμετώπισες ή όχι, το θέμα είναι μετά γιατί πολλοί επιλέγουν να μη μιλήσουν ακόμα και μετά...
ευτυχώς όλα είναι καλά για σενα κ την οικογένειά σου κι αυτό είναι πολύ σημαντικό

dyosmaraki είπε... @ 3 Νοεμβρίου 2008 - 10:06 μ.μ.

Το σύστημα υγείας για σοβαρά ζητήματα όπως ο καρκίνος δεν είναι φτιαγμένο για ασθενείς με μικρομεσαίο πορτοφόλι.
Εζησα κι εγώ από κοντά την περίπτωση συγγενικού προσώπου και αηδίασα από την αντιμετώπιση όσων εμπλέκονται στα θέματα υγείας.
Σε κάνουν να νοιώθεις επαίτης και μάλιστα για κάτι που δικαιούσαι. Σε κάνουν να περνάς από 100 επιτροπές για μια σφραγίδα.
Και στο τέλος σου δίνουν ψίχουλα, αυτοί που γνωρίζουν πολύ καλά πόσο κοστίζουν αυτές οι διαδικασίες.
Μπράβο για το αφιέρωμα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα....

Ανώνυμος είπε... @ 3 Αυγούστου 2009 - 6:55 μ.μ.

sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片

anywhere_Smile είπε... @ 28 Αυγούστου 2010 - 5:16 π.μ.

If the links to not links london lead to the maximum increase in traffic discount links of london then what value would the links truly links of london silver possess. They would end up being little more than window dressing at worst and minimally impactful links of london sale at best. That is not what a new online business links london jewellery looking for a spike in revenues would wish to links london bracelet yield.Also, when you are running a new business, your london links charms time will limited as there will be scores of other responsibilities links of london watches sale competing for your time. That means you won't be able to discount links of london rings do what is necessary to individually place your own links on cheap links of london necklaces the internet. Rather than do so, you could buy links and delegate the work to others.

Δημοσίευση σχολίου