Ποιός θα ελέγξει την ασυδοσία των τραπεζών;
| 4 αφορμές για διάλογο ]


Ευτυχώς, οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν το τραπεζικό μας σύστημα, διότι αν το καταλάβαιναν πιστεύω ότι θα γινόταν επανάσταση πριν ξημερώσει η αυριανή ημέρα, είχε πει ο Χένρι Φορντ. Η κυβέρνηση αποφάσισε πριν από μέρες να χορηγήσει με το ποσό των 28 δισ. ευρώ τις Ελληνικές τράπεζες. Για πιο λόγο τους τα έδωσε και κατά πόσο τον τηρούν αυτές;

Η γενική λογική της οικονομικής ενίσχυσης των τραπεζών είναι για την τόνωση της ρευστότητας τους απέναντι στην αυξημένη ζήτηση για δάνεια που φέρνει μια οικονομική κρίση. Με απλά λόγια το κράτος λέει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ότι εμείς σου δίνουμε το ρευστό ώστε να μπορέσεις να στηρίξεις την αγορά που θα ζητά χρήματα για να καλύψει την μείωση της κατανάλωσης που πρόκειται να έρθει. Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει ο έμπορος να ζητήσει χρήματα είναι η ύπαρξη χαμηλών επιτοκίων δανεισμού

Παγκοσμίως τα επιτόκια πέφτουν σε αντίθεση με την Ελλάδα. Η πίεση που ασκήθηκε στις Ελληνικές τράπεζες για το μεγάλο περιθώριο κέρδους μεταξύ των επιτοκίων τους τις έστρεψε στο εξής τέχνασμα: Αντί να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού, προσφέροντας στους εμπόρους φθηνό χρήμα αποφάσισαν να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων μέσα από διάφορα προγράμματα (είδαμε όλοι πρόσφατα στις τηλεοπτικές διαφημίσεις επιτόκια που κινούνται από 3,3% για λογαριασμούς ταμιευτηρίου μέχρι και 6% γι προθεσμιακούς), δηλαδή αντί να μοιράσουν χρήμα αποφάσισαν να συγκεντρώσουν και το λίγο διαθέσιμο που κινείται εκεί έξω

Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα μπροστά σε αυτή την εξέλιξη αδυνατώντας να ελέγξει τους μεγαλοτραπεζίτες ακόμα και αυτή την δύσκολη στιγμή, ακόμα και μετά το εξωφρενικά μεγάλο ποσό που, ουσιαστικά, τους δώρησε. Τελικά, ίσως, στην Ελλάδα να ισχύει αυτό που είπε κάποτε ένας καθηγητής οικονομίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, "Έχουμε καπιταλισμό για τους φτωχούς και σοσιαλισμό για τους πλούσιους". Έχουμε, βέβαια, και μια οικονομική κρίση να μας χτυπά την πόρτα με το κράτος να μην μπορεί να μας παρέχει κανένα στήριγμα αισιοδοξίας...

[ Photo by Flickr]

4 αφορμές για διάλογο

dyosmaraki είπε... @ 29 Οκτωβρίου 2008 - 2:53 μ.μ.

Ενώ θα συμφωνήσω σε γενικές γραμμές με την ανάρτηση, έχω μία ένσταση.

Η ενίσχυση της ρευστότητας των Τραπεζών θεωρώ πως είναι επιβεβλημένη αυτή τη περίοδο όχι λόγω της αυξημένης ζήτησης για δάνεια αλλά επειδή λόγω της κρίσης οι Τράπεζες έπαψαν να δανείζουν η μία την άλλη στην διατραπεζική αγορά επειδή δεν γνώριζαν ποιές Τράπεζες ήταν εκτεθειμένες σε "τοξικά"προϊόντα και ποιές όχι και φοβούνταν να ρισκάρουν.

Τα μέτρα ενίσχυσης που πάρθηκαν τα θεωρώ και εγώ όχι εκτός πραγματικότητας μα και χωρίς βέβαιη αποτελεσματικότητα αφού δεν είναι καθαρές πολλές προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα προσφερθούν.

Η τόνωση της ρευστότητας πιστεύω πως θα έπρεπε να προϋποθέτει τη στήριξη των παραγωγικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες πρώτες θα πληγούν από την κρίση.

Βέβαια φοβάμαι πως ίσως οι Τράπεζες αποκτώντα ευχέρεια ρευστότητας να ενισχύσουν άκριτα κλάδους όπως ο κατασκευαστικός ο οποίος παρουσιάζει και θα παρουσιάσει τρομακτικά προβλήματα με κίνδυνο να καταλήξουμε και εμείς ως χώρα στις γνωστές φούσκες.

ΥΓ. Οσο για τους λόγους που οι ελληνικές τράπεζες δεν επλήγησαν τόσο σημαντικά από τα "τοξικά" ένας σημαντικός λόγος είναι το μικρό μέγεθος των Τραπεζών μας (δεν μπορούσαν να επενδύσουν τόσο μεγάλα ποσά) και αφ΄ετέρου το γεγονός πως εμείς δεν έχουμε εξειδικευμένες Επενδυτικές Τράπεζες (και όχι παραδοσιακά εμπορικές) οι οποίες να ασσχολούνται αποκλειστικά με την στεγαστική πίστη αλλά και τα παράγωγα.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 30 Οκτωβρίου 2008 - 11:35 μ.μ.

@dyosmaraki
Όπως είδες η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να στηρίξει την ρευστότητα της αγοράς και οχι των τραπεζων. Ελπίζω να το ακολουθήσει και να μην μείνει στα λόγια.

Τα κέρδη των τραπεζών δεν αφορούν μόνο το μέγεθος. Τον περασμένο χρόνο οι Ελληνικές τράπεζες είχαν κέρδη μεγαλύτερα απο το μέσο όρο των τραπεζών της Ε.Ε. Αν κάνεις πληθυσμιακή αναγωγή μιλάμε για φοβερό κατόρθωμα.

Η εξήγηση, φυσικά, είναι απλή. Η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων, μια ψαλίδα που αντί να την κλείνουν φροντίζουν να την ανοίγουν ακόμα και τώρα, μέσα στην κρίση.

Ανώνυμος είπε... @ 3 Αυγούστου 2009 - 7:26 μ.μ.

A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風

anywhere_Smile είπε... @ 28 Αυγούστου 2010 - 5:19 π.μ.

If the links to not links london lead to the maximum increase in traffic discount links of london then what value would the links truly links of london silver possess. They would end up being little more than window dressing at worst and minimally impactful links of london sale at best. That is not what a new online business links london jewellery looking for a spike in revenues would wish to links london bracelet yield.Also, when you are running a new business, your london links charms time will limited as there will be scores of other responsibilities links of london watches sale competing for your time. That means you won't be able to discount links of london rings do what is necessary to individually place your own links on cheap links of london necklaces the internet. Rather than do so, you could buy links and delegate the work to others.

Δημοσίευση σχολίου