Τα πλοία της ειρήνης...
| Comments ]


Δύο διαφορετικά πλοία με το ίδιο όνομα και παρόμοιο σκοπό ταξίδεψαν, πριν από λίγες μέρες, στο Αιγαίο. Το πρώτο "πλοίο της ειρήνης" ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ιαπωνία στις 7/9/2008 κάνοντας το γύρο της γης επισκεπτόμενο 22 χώρες. Είχε επιβάτες του 100 "Χιμπακούσα", δηλαδή επιζήσαντες των πυρηνικών ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι μεταφέροντας το μήνυμα της απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων.

Το δεύτερο πλοίο μετέφερε επάνω του την ελπίδα. Παιδιά από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, προσκεκλημένα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, ταξίδεψαν και πέρασαν μερικές ημέρες μαζί με στόχο να μπορέσουν να διαπιστώσουν ότι είναι περισσότερα αυτά που τα ενώνουν από εκείνα που τα χωρίζουν. "Ήμασταν όλες σαν μια οικογένεια. Όλες νοιώθαμε σαν αδελφές", είπε η μικρή Χάλα από την Παλαιστίνη.

Προφανώς τέτοιες κινήσεις δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν πολιτικές αποφάσεις και σκοπιμότητες μπορούν όμως να αφήσουν, έστω και ένα μικρό σπόρο ελπίδας. Όπως αυτή που προσπάθησε να αφήσει ο Ισραηλινός ειρηνιστής Abie Nathan που άφησε την τελευταία του πνοή τον περασμένο Αύγουστο. Δεν κατάφερε πολλά όμως μπόρεσε με περηφάνια να πει αυτό που ζήτησε να γράψουν και στον τάφο του, "Εγώ προσπάθησα"...

[ Photo by Flickr ]