Ιράν | Ο μεγάλος γρίφος για τις ΗΠΑ
| Comments ]


Σε αντίθεση με την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Β. Κορέα, το ζήτημα του Ιράν είναι πολύ διαφορετικό και η προσέγγιση του προβλήματος από τις ΗΠΑ είναι κάθε άλλο παρά συμβατική. Η άνοδος του Προέδρου Μπους στην εξουσία τον Ιανουάριο το 2001 ανέδειξε τον "άξονα του κακού", που περιελάμβανε το Ιράν, την Συρία, το Ιράκ και την Β. Κορέα.

Το Ιράν ανταποκρίθηκε με έναν πολύ λογικό γεωστρατηγικά τρόπο. Έγινε πιο σκληροπυρηνικό. Η Προεδρία του μεταρρυθμιστή Χαταμί (1997 - 2005) αντικαταστάθηκε από την Προεδρία Αχμαντινετζάντ αλλά και από μια προσέγγιση που αμφισβητεί τον τρόπο λειτουργίας του διεθνούς συστήματος.

Το Ιράν με άλλα λόγια lived up to the hype. Φυσικά, αυτό οφείλεται πρωτίστως στον τρόπο αντιμετώπισής της χώρας από τις ΗΠΑ. Όπως το έθεσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Σικάγο, Τζον Μερσχάιμερ,

Όταν ο θείος Σαμ απειλεί πως θα ανατρέψει την κυβέρνηση σου, αυτό που κάνεις είναι να αποκτήσεις τα μέσα για να το αποτρέψεις.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν και είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις ΗΠΑ να ανοίξουν μέτωπο εναντίον του Ιράν για πολλούς λόγους. Οι προεδρικές εκλογές εκεί το 2009 κρύβουν εκπλήξεις και μένει να αποδειχθεί αν ο ίδιος ο κ. Αχμαντινετζάντ θα είναι υποψήφιος. Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον...

Υ.Γ Ως "εκπρόσωπος" των παραδοσιακών ΜΜΕ σε αυτό το blog, θα ήθελα να ανακοινώσω στους αναγνώστες πως η συνεισφορά μου θα γίνεται εφεξής κάθε Παρασκευή για λόγους... συνήθειας καθώς είναι πιο εύκολο για μένα να γνωρίζω πότε ένα κείμενο χρειάζεται να είναι έτοιμο.

[ Photo by Reuters ]