Β. Κορέα: Η αφανής επιτυχία του Προέδρου Μπους
| Comments ]


Τα τελευταία δυο χρόνια γίνεται πολύς λόγος για την πιθανότητα εισβολής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράν (κάτι που προσωπικά δεν θεώρησα ποτέ σοβαρό ενδεχόμενο) ως δείγμα της "ιμπεριαλιστικής" και "επεκτατικής" πολιτικής, όπως χαρακτηρίζεται από κάποιους, του Προέδρου Τζορτζ Μπους στην Μέση Ανατολή. Θα αναφερθώ εκτενώς σε προσεχές άρθρο για την άγνοια που εμπεριέχεται σε τέτοιες κατηγορίες και για το πόσο ρηχή είναι η κριτική χωρίς επιχειρήματα.

Προς το παρόν, θα ήθελα να σταθώ σε μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης Μπους στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Αναφέρομαι στην συμφωνία που έχει επιτευχθεί για την εν δυνάμει αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, μια συμφωνία που έχει περάσει από χίλια κύματα αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ και να προχωρά. Πριν λίγες ημέρες, η Βόρειος Κορέα επανεκίνησε την διαδικασία αποπυρηνικοποίησης και επανεισδοχής των ελεγκτών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, αφού πρώτα οι ΗΠΑ αφαίρεσαν την χώρα από την λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Αυτή η είδηση δεν έχει λάβει την προσοχή που χρειάζεται. Παραμερίζοντας την ανεξήγητη άρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στο παραπάνω βήμα, βασιζόμενες σε ισχυρισμούς που επ 'ουδενί δεν έχω τον χώρο να αναλύσω εδώ, πιστεύω πως η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο στην εξομάλυνση των σχέσεων της Βορείου Κορέας με τους γείτονές της και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ένα από τα απότοκα της επιτυχούς κατάληξης της συμφωνίας, όταν αυτή ολοκληρωθεί σε όλα της τα βήματα, θα είναι η περαιτέρω άσκηση πίεσης προς το Ιράν να πράξει κάτι παρόμοιο. Ακόμα ένα θετικό βήμα θα είναι η υπογραφή από τις ΗΠΑ της συνθήκης για την καταστροφή των ναρκών κατά προσωπικού, μια συμφωνία που δεν υπογράφουν λόγω της ύπαρξης αυτών των μηχανισμών στην ουδέτερη ζώνη (Buffer Zone) μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας (υπ' όψιν, από το 1952 μέχρι σήμερα ΗΠΑ και Βόρειος Κορέα είναι τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση).

Η (απερχόμενη) κυβέρνηση του κ. Μπους με αυτή την συμφωνία, την συνδρομή των Ρωσίας, Ιαπωνίας, Κίνας και Νοτίου Κορέας, αλλά και με τις επίπονες προσπάθειες του ειδικού διαπραγματευτή κ. Κρίστοφερ Χιλ πέτυχε - ή πρόκειται να επιτύχει πολύ σύντομα - αυτό που η Κυβέρνηση του κ. Κλίντον δεν κατάφερε το 1994. Την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας και τον τερματισμό της έντασης σε μια ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη.

Είναι ένα θετικό βήμα τα χνάρια του οποίου πρέπει να ακολουθήσει και η νέα Κυβέρνηση - αλλά και το Δημοκρατικά ελεγχόμενο (σε μεγάλους αριθμούς) Κογκρέσο - που θα αναλάβουν την διακυβέρνηση στις 20 Ιανουαρίου του 2009.

Update 11:22 14/10: Σήμερα και οι New York Times αναφέρονται στο κεντρικό τους άρθρο για την συμφωνία, γράφοντας πως θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αλλά παρόλ'αυτά είναι ένα βήμα πρός την σωστή κατεύθυνση.

[ Photo by Flickr ]