Γιατί δεν χτύπησε η κρίση τις Ελληνικές τράπεζες;
| 31 αφορμές για διάλογο ]


Ο Κωνσταντίνος μου έλεγε εχθές ότι οι Ελληνικές τράπεζες έμειναν αλώβητες από την κρίση λόγω ενός βασικού παράγοντα. Σε αντίθεση με πολλές τράπεζες του εξωτερικού, oι Έλληνες τραπεζίτες αποφεύγουν, συστηματικά, να κάνουν κινήσεις αυξημένου ρίσκου γλυτώνοντας με αυτό τον τρόπο τις... φούσκες που έσκασαν σε πολλούς συναδέλφους τους στις Η.Π.Α και την Ευρώπη.

Για ποιο λόγο, όμως, αποδείχτηκαν προνοητικότεροι οι Έλληνες; Ο πρώτος -και προφανής λόγος- είναι ότι είναι λιγότερο τολμηροί στις κινήσεις τους προτιμώντας την σιγουριά του μικρότερου και ασφαλούς κέρδους από του τεράστιου και επισφαλούς. Επειδή, όμως, οι τραπεζίτες δεν φαίνονται για άνθρωποι που δεν υπολογίζουν το χρήμα κάποιο δίχτυ ασφαλείας πρέπει να τους δίνει την άνεση αυτή.

Ένα ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, 15 μήνες πριν, ίσως να μπορεί να δώσει την απάντηση. Με τίτλο, "Πώς καπελώνουν οι τράπεζες καταθέτες και δανειολήπτες" οι εφημερίδα αναφέρεται στα κόλπα που χρησιμοποιούν οι Ελληνικές τράπεζες εις βάρος των πελατών τους.

Σε κάθε αύξηση των ευρωεπιτοκίων οι τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια δανεισμού, αλλά "ξεχνούν" να περάσουν ολόκληρη την αναπροσαρμογή στους λογαριασμούς καταθέσεων, που ακόμα και σήμερα για την πλειονότητα των τραπεζών είναι καθηλωμένοι σε επίπεδα κοντά στο 1%.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες αποκομίζουν οφέλη άνω των 120 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση λόγω της ψαλίδας στις αυξήσεις επιτοκίων δανείων και καταθέσεων. Έτσι, από το Δεκέμβριο του 2005 και λόγω των 8 συνεχόμενων αυξήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν ωφεληθεί πάνω από 900 εκατ. ευρώ!

Τα επιτόκια καταθέσεων στην χώρα μας κινούνται μέχρι και το 1,2% την ώρα που στη Γαλλία είναι 2,2%, στην Ολλανδία 2,1%, στο Βέλγιο 2% και στη Γερμανία 1,6%. Σε ορισμένες χώρες, μάλιστα, όπως στη Γαλλία οι τράπεζες έχουν καθιερώσει λογαριασμούς για όσους έχουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ετησίως. Οι λογαριασμοί αυτοί, "των φτωχών" όπως ονομάζονται, δίνουν επιτόκια 5% για απλές καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Η "ψαλίδα" ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων φτάνει στο εξωφρενικό 19%. Μιλάμε για το μεγαλύτερο καπέλο που συναντά κανείς εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου πελάτες τραπεζών λαμβάνουν επιτόκιο 1% από τα χρήματα που έχουν καταθέσει και ταυτόχρονα πληρώνουν επιτόκιο 20% ή και παραπάνω στην ίδια τράπεζα για οφειλές σε πιστωτικές κάρτες.

Προφανώς δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι αυτός είναι ο μοναδικός λόγος. Στα δικά μου μάτια, όμως, τα ημιπαράνομα κέρδη των 900 εκατ. ευρώ φαντάζουν σαν ένα πολύ καλό μαξιλαράκι για να είναι κανείς προσεκτικότερος στις επενδύσεις που κάνει.

Υ.Γ Η αύξηση του ποσού εγγύησης των καταθέσεων που ανακοινώθηκε εχθές για ποιο ακριβώς λόγο θα ωφελήσει την πλειοψηφία των Ελλήνων; Θυμίζω ότι το μέσο υπόλοιπο καταθέσων ταμιευτηρίου, στη χώρα, είναι χαμηλότερο από 8.000 ευρώ...

[ Photo by Flickr ]

31 αφορμές για διάλογο

Dealsend είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 12:35 μ.μ.

Χωρίς να είμαι ο καταληλότερος να μιλήσω, νομίζω οτι οι Έλληνες είναι σαν σύνολο risk averse.

Επίσης υπάρχει πολύ μικρό product engineer, θεωρώ απλά τύχη λοιπόν που η κρίση δεν χτύπησε τις Ελληνικές Τρ.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 12:49 μ.μ.

@Dealsend

Το οτι οι Έλληνες στο σύνολο τους δεν ρισκάρουν δεν είναι αλήθεια απλά αντιλαμβάνονται διαφορετικά την έννοια της λέξης, π.χ για τον Έλληνα, το να πάρει σπίτι με 200.000 ευρώ εκ των οποίων το 75% θα το δανειστεί απο την τράπεζα δεν είναι ρίσκο. Να επενδύσει, όμως, 150.000 ευρώ σε μια επιχείρηση το θεωρεί σημαντικότατο ρίσκο! Βγάλε άκρη μετά...

Για τις τράπεζες και η τύχη έπαιξε σημαντικότατο ρόλο προφανώς! Δεν νομίζεις, όμως, οτι και τα ποσά που εισέπραξαν απο την... ληστεία που μας κάνουν τους έκαναν περισσότερο άνετους στις κινήσεις τους;

sotiris koukios είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 2:28 μ.μ.

παναγιώτη σε όλα αυτά που λες πρέπει να προσθέσεις και τα "ογκώδη" έξοδα τήρησης λογαριασμών, πληρωμής καρτών, αναλήψεων από ATM. Θα πω μόνο το εξής παράδειγμα που το ξέρετε όλοι σας :
Για να ρωτήσω το υπόλοιπο λογαριασμού από ένα ΑΤΜ εκτός δικής μου τράπεζας, η προμήθεια σήμερα έφτασε το 0,5 ευρώ, παλιότερα έφτανε και το 1,5 ευρώ.
Αν αυτό δεν είναι η απάτη του ΔΙΑΣ τότε τι είναι;

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 2:36 μ.μ.

ας είναι καλά η ακίνητη περιουσία των ελλήνων που ακόμη σώζει το τραπεζικό σύστημα.

εδώ ξεκινάς να χίσεις σπίτι και πουλάς ένα οικόπεδο, σου δίνει λεφτά ο πατέρας σου και δανίζεσαι κάτι λίγα. Αν δεν έχεις να πληρώσεις σου δίνει πάλι η οικογένειά σου γιατί λυπάται το σπίτι.

έτσι την σκαπουλάρουμε:)

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 2:36 μ.μ.

@Σωτήρη

Αυτό που το πας; Έχεις δίκιο και με αυτά τα... πρόσθετα τα έσοδα πολλαπλασιάζονται!

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 2:38 μ.μ.

Δεν είναι απλή τύχη, πάντως. Σε δύσκολους καιρούς έχει καλά αποτελέσματα η έλλειψη ρίσκου, αλλά σε καλές εποχές δεν έχει.

Λογαριασμοί υψηλού επιτοκίου για χαμηλά ποσά έχουν αρκετές Ελληνικές τράπεζες.

ΥΓ: Ψυχολογικοί καθαρά οι λόγοι. Δυστυχώς η πλειονότητα είναι τόσο χαζά καχύποπτη και απληροφόρητη που είδαμε πολλούς να κάνουν ανάληψη ποσών μικρότερα των 20.000 ευρώ να τα κρύψουν κάτω από το στρώμα, οπότε τι άλλο να σχολιάσουμε...

ΥΓ2: Μόλις ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ - ECB) μαζί με την αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) καθώς και με τις κεντρικές τράπεζες της Μ Βρετανίας και Καναδά έκοψαν τα επιτόκια κατά 0,5% (50 μονάδες βάσης). Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Ελπίζω και εύχομαι η πτώση των επιτοκίων να μην σταματήσει εδώ.

sotiris koukios είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 2:42 μ.μ.

Αγαπητοί συνσχολιαστές πανηγυρίζεται για την μείωση των επιτοκίων σε εποχή οικονομικής κρίσης. Μειωμένα επιτοκία, με σταδιακή υποτίμηση του ευρώ σημαίνει πληθωρισμός. Γιατί αυτή η μείωση δεν γίνεται λόγω οικονομικής υγείας, αλλά για να καλύψει την αδυναμία αποπληρωμής δανείων. Ο Παναγιώτης σωστά λέει ότι οι διαφορές επιτοκίων είναι τεράστιες, οπότε η μείωση επιτοκίων σημαίνει δυνατότητα επαναδανεισμού για αποπληρωμή παλιότερων χρεών.
Αυτό στην οικονομία σημαίνει πληθωρισμό και το κυριότερο αύξηση κατανάλωσης.
Η ανάπτυξη που είναι;

alalias είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 2:52 μ.μ.

Να ρωτήσω μιας και φαίνεται να το έχετε ψάξει καλύτερα το θέμα. Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότερες τράπεζες στο εξωτερικό που την "πατήσανε" είναι τράπεζες που ασχολούνται κυρίως με στεγαστικά δάνεια. Για παράδειγμα η γερμανική τράπεζα που έχει πρόβλημα είδα ότι είναι real estate. Μήπως αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που την σκαπούλαραν οι δικές μας; Άλλο να πουλάς ένα μόνο προιόν που "πατώνει" και άλλο πολλά προιόντα (στεγαστικά, καταναλωτικά, καταθέσεις κ.α.).

sotiris koukios είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 2:58 μ.μ.

Αυτό που έπαθαν μια σειρά μεγάλων τραπεζών ήταν η κερδοσκοπία τους στα στεγαστικά δάνεια...όπερ σημαίνει είχαν προεξοφλήσει τρομακτικά κέρδη από τον δανεισμό κατοικίας. Όταν όμως διαπιστώθηκε ότι αυτά τα κέρδη σε περιόδους βαθιάς ύφεσης στην αμερικάνικη οικονομία δεν μπορούσαν να εισπραχτούν ξεκίνησε ο πανικός. Οι επενδυτές έτρξαν να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα και το απότελεσμα ήταν αυτό που βλέπετε.
Με άλλα λόγια η τραπεζική πίστη χρειάζεται σταθερότητα....
Για την Ελλάδα δεν φτάνει ο χώρος να εξηγήσω που επηρρεάζεται από την κρίση αυτή. Το βασικό όμως είναι ότι θίγονται οι έχοντες και όχι οι μικροκαταθέτες. Οπότε η "άμεση" αντίδραση της κυβέρνησης είναι εκ του ασφαλούς και εξασφαλίζει πάλι τους έχοντες...

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 3:04 μ.μ.

@Σωτήρη

Η αύξηση της κατανάλωσης (και κατα συνέπεια και του πληθωρισμού) δεν είναι απαραίτητα άσχημη. Όπως σωστά επισήμαίνεις, όμως, πρέπει να συνδυάζεται με ανάπτυξη αλλιώς οδηγεί σε βαθιά κρίση...

@Alalias

Απο εκεί ξεκίνησε (στις Η.Π.Α) ένα χρόνο πριν. Έδιναν φτηνά στεγαστικά σε ανθρώπους που δεν πληρούσαν προυποθέσεις με την ελπίδα οτι το ράλι τιμών στα ακίνητα θα συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνοντας ουσιαστικά και τα στεγαστικά φθηνότερα για τους δανειζόμενους. Η φούσκα,όμως, έσκασε και οι τιμές κατρακύλησαν. Αποτέλεσμα ήταν να χάνεται η ρευστότητα απο τις τράπεζες (μειώθηκαν οι εισρόές απο τις δόσεις) και να αναγκαστούν να "τζογάρουν" σε επενδύσεις υψιλότατου ρίσκου.

Το αποτέλεσμα το βλέπεις τώρα... Το έβλεπαν εδω και καιρό και δεν έκαναν τίποτα...Τώρα τα λούζονται...

sotiris koukios είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 3:09 μ.μ.

@παναγιώτη
σήμερα (γιατί το βλέπω τώρα) τα χρηματιστήρια κατέρρευσαν γιατί ακριβώς όλοι προεξοφλούν αυτό που λέω: Το μέλλον είναι αβέβαιο και κανείς δεν εμπιστεύεται και τις κυβερνήσεις... Αποτέλεσμα η κατρακύλα και η επιδίωξη ρευστότητας άμεσα. Κανείς δεν περιμένει κέρδη από τις τρομακτικές υπεραξίες.
Τώρα πες τε μου σοβαρά ότι δεν έχουμε επηρρεαστεί από την κρίση. Δηλαδή τέτοιο πάθος στήριξης ενός αποτυχημένου status quo στην αγορά δεν έχω ξαναδεί. Και ένα είναι βέβαιο ότι η ΝΔ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση στο ιδεολογικό πλαίσιο που κινείται. Η κρίση δεν είναι τεχνική είναι πολιτική

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 3:15 μ.μ.

@sotiris koukios

Κανείς! Η κυβέρνηση αυτή την στιγμή αδυνατεί να καταλάβει αυτό που είπες. Απο την άλλη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε Ψαριανός) νομίζουν οτι το θέμα προσφέρετε για πλάκα και προτρέπουν τον κόσμο να τραβήξει όλες τις καταθέσεις του για να... γελάσουμε!

Τον παίρνεις με τις πέτρες μετά ή οχι;

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 3:20 μ.μ.

Οι παππούδες μας έλεγαν: "Εγώ στραβώνω και πουλάω, εσύ κοιτάς και αγοράζεις". Αν θεωρείται (και θεωρείτε) πολύ ακριβό το 0.5 ευρώ της ερώτησης, απλά μην κάνετε ερώτηση από το ΔΙΑΣ. Είναι ένα ελάχιστο μποϋκοτάζ χωρίς κόστος ή θυσία. Επιπλέον, διαμαρτυρηθήτε με emails και επιστολές. Ανεβάστε το στα blogs. Επικοινωνήστε το.

Όπως ακριβώς έπεσε από το 1.5 στο 0.5, έτσι θα πέσει και στο 0.

Όσο για τα επιτόκια: Κατανάλωση = ανάπτυξη. Το χρήμα κινείται! Ο πληθωρισμός είναι καλός, μέσα σε κάποια όρια. Δείχνει υγεία και οικονομία που αναπτύσσεται. Θα επανέλθω πάνω σε αυτό με ανάρτηση περί βασικών στοιχείων Μακροοικονομίας.

Δεν υπάρχει ύφεση, πολύ περισσότερο βαθιά, στην αμερικανική οικονομία. Ύφεση υπάρχει όταν και μόνο όταν έχουνε 2 συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ. Για το Β' τρίμηνο του 2008 το ΑΕΠ στις ΗΠΑ έτρεχε με ρυθμούς αύξησης 2.8%. Αυτό σε καμμία περίπτωση δεν είναι ύφεση. Για να ξέρουμε τι λέμε, να μην διμιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις και να μην κινδυνολογούμε.

Τα χρηματιστήρια θα ξανανέβουν πάλι και έντονα. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο, μακροπρόθεσμα.

sotiris koukios είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 3:46 μ.μ.

@ριγελιανός
θα ανεβούν και έντονα...με δικά μας χρήματα από τα δημόσια ταμεία. Η ΕΚΤ άρχισε ήδη να μιλάει για δανειοδότηση να βρει τα 300 δις ευρώ για τα διευρωπαΊκά έργα. Που θα τα ξεπληρώσουμε εμείς. Την ίδια ώρα που πάνε 25 δις στην Hyppo. Φυσικά λοιπόν και θα ξανανεβούν με την αιμοδοσία του μισθωτού. Το αντίθετο θα έπρεπε να λέμε τώρα. Πως θα ανέβει το εισόδημα του μικρού και όχι ο "χρηματιστηριακός" αέρας. Όσο για την σχέση πληθωρισμού κατανάλωσης και ανάπτυξης σας παραπέμπω στον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου που διατύπωσε πρώτος την έννοια του στασιμοπληθωρισμού στην Ελλάδα.

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 4:07 μ.μ.

Όταν ο συνολικός πλούτος αυξάνεται, ωφελούνται όλοι, και οι "μικροί". Όταν μειώνεται, οι "μικροί" είναι αυτοί που βλάπτονται περισσότερο, αν όχι αποκλειστικά.

Μην συγχέουμε το πόσο ανεβαίνει / υποχωρεί η τιμή μιας μετοχής με το πόσα χρήματα αλλάζουν χέρια. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

Αν δεν δοθούν δις ευρώ και χρεοκοπήσει μια τράπεζα, αυτοί που θα την πληρώσουν είναι οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι που θα χάσουν τις δουλειές τους. Θα αυξηθεί (ακόμα περισσότερο) η ανεργία και το κλίμα θα γίνει ακόμη πιο άσχημο. Με άλλα λόγια: Πληρώνουμε όλοι για να μην γίνουν απολύσεις. Στη βάση του, εξόχως σοσιαλιστικό!

Όσο για τον στασιμοπληθωρισμό (stagflation εκ του stagnation and inflation), είναι μια κατάσταση που προκύπτει από τη λανθασμένη τακτική κεντρικών τραπεζιτών να θεωρούν ότι με υψηλά επιτόκια θα αναχαιτιστεί πληθωρισμός που δεν προέρχεται από υπερθέρμανση της οικονομίας αλλά από εξωτερικούς παράγοντες, όπως πχ η αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

sotiris koukios είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 4:20 μ.μ.

@ριγελιανός
πως αυξάνεται συνολικά ο πλούτος από τον κρατικό δανεισμό των τραπεζών για να καλυφθούν χρέη; Λίγο οξύμωρο ακούγεται...
Η θεωρία Σημίτη ότι από την συγκέντρωση κεφαλαίου σε λίγους κάτι θα τσιμπήσουν και οι μικροί είναι μάλλον για γέλια αλλά είδαμε όλοι και τα αποτέλεσματα, την έκρηξη των φτωχών στην χώρα.
Η χρηματοδότηση της κερδοφορλιας των τραπεζών από τον κρατικό κορβανά δεν γίνεται για τις απολύσεις. Το να φτιάχναμε καινούριες δουλειές για αυτούς θα ήταν πολύ φτηνότερο, άρα το επιχείρημα είναι τουλάχιστον αφελές και φυσικά το "κόλλημα" των νεο φιλελεύθερων...
Η ύφεση αγαπητέ δεν μετριέται μόνο με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία δεικτών και διαχρονική μάλιστα.
Πάντως χρησιμοποιείτε την βασική επιχειρηματολογία του Αλογοσκούφη εύγε...

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 4:20 μ.μ.

Ενδιαφέρον άρθρο, παρά τις υπερβολές και τον λαϊκισμό του.

http://finance.yahoo.com/expert/article/yourlife/112984

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 4:43 μ.μ.

Ε, όχι και επιχειρηματολογία Αλογοσκούφη! Ούτε και θεωρία Σημίτη, βέβαια! Δεν ανήκω σε κόμμα, ούτε ασπάζομαι μια ιδεολογία. Έχω σχηματίσει άποψη, αλλά δεν μπαίνει κάτω από ταμπέλες. Παρακαλώ, ρίξτε μια ματιά στο προφίλ μου.

Δεν θα κουραστώ να γράφω ότι ο συνολικός πλούτος δεν είναι zero sum game. Δηλαδή, αυτό που χάνει κάποιος δεν το κερδίζει απαραίτητα κάποιος άλλος, και αντίστροφα.

Δεν χρηματοδοτείς κερδοφορία τραπεζών όταν σώζεις μια τράπεζα από χρεοκοπία. Εκτός των άλλων, αποφεύγονται οι επώδυνοι κλυδωνισμοί του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι οποίοι θα βλάψουν πάνω απ' όλα τους "μικρούς".

Ξαναγράφω την αναλογία: Πλοίο με πολύ κόσμο και με μεθυσμένο καπετάνιο πάει στην ξέρα. Αν τον βοηθήσουμε, θα σώσουμε τον κόσμο, αλλά θα σωθεί και αυτός. Δηλαδή, να αφήσουμε το πλοίο να βουλιάξει για να μη δώσουμε άφεση αμαρτιών στον καπετάνιο;

Η ύφεση είναι μακροοικονομικός όρος με ξεκάθαρο ορισμό. Αλλιώς μπορεί ο καθένας να το ορίζει όπως θέλει, να κινδυνολογεί αν θέλει, και να μην βγάζουμε άκρη μετά.

sotiris koukios είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 4:50 μ.μ.

@ριγελιανός
δεν είναι ο καπετάνιος μεθυσμένος ούτε και το πλήρωμα. Οι ναυτιλιακοί πράκτορες είναι και ζητάνε από καπετάνιο πλήρωμα και επιβάτες να τους ξεμεθύσουν...γιατί δεν θα μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια. Εξ άλλου και από το άρθρο που παραθέτετε είναι σαφές ιδεολογικά ταγμένο σε ακόμα πιο ασύδοτη αγορά...
Εξηγώ ότι εσείς έχετε άλλο θεωρητικό εργαλείο από μένα.

Greek Rider είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 4:57 μ.μ.

Το ερώτημα είναι αφού οι Ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τα προβλήματα των ξένων με τα τοξικά απόβλητα γιατί πέφτουν τόσο; Περισσότερο ακόμη και από τις μικρές μετοχές.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 8:04 μ.μ.

Διακόπτω την... διαμάχη σας για ένα πολιτικό μήνυμα.:-)
Μήπως ήρθε η ώρα κάποιοι πολιτικοί απο τα... βάθη της αριστεράς (βλέπε, ΚΚΕ και ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ) να αναθεωρήσουν τις κατάρες που έριχναν για την είσοδό μας στην ευρωζώνη;
Η Ισλανδία τους δίνει μια καλή αφορμή να το πράξουν...

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 8:07 μ.μ.

@Greek Rider
Αυτό οφείλετε ξεκάθαρα στην ανασφάλεια των επενδυτών στο χρηματιστήριο. Οι φήμες εκεί έξω δίνουν και παίρνουν...

Υ.Γ Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει σε ένα μήνα απο τώρα. Όταν λέμε οτι οι ελληνικές τράπεζες άντεξαν, μιλάμε με τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα...

sotiris koukios είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 8:14 μ.μ.

@Παναγιώτη Greek rider
αυτό γίνεται γιατί τα μέτρα είναι τεχνικά και οι επενδυτές αναμένουν το πολιτκό τοπίο από εδώ και τώρα. Αν επικρατήσει το κύμα εθνικοποιήσεων τότε που θα πανε οι επενδύσεις;
Σίγουρα όχι σε εθνικοποιημένες τράπεζες. Που λοιπόν; Προς το παρόν ούτε και στο χρηματιστήριο...
Εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι πολιτικό. Για πρώτη φορά αντιπαρατίθενται 2 μοντέλα : Ο ακράτος φιλελευθερισμός (ακόμα πιο αρρύθμιστη αγορά) και από τη άλλη ο ισχυρός ρόλςο του κράτους με "σοβιετικά" στοιχεία. Αν δεν απαντηεθί αυτό μην περιμένετε αποτέλεσματα και η κρίση θα ανακυκλώνεται.

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 9:50 μ.μ.

Λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.

1. Τα χρηματιστήρια αντανακλούν την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις προοπτικές. Επηρεάζονται από το κλίμα και την ψυχολογία. Πολλές φορές το κλίμα υπερισχύει της πραγματικότητας και κινούνται αναίτια προς τα κάτω (όπως τώρα) ή προτα τα πάνω. Σε βάθος χρόνου, όμως, και παρά τις διακυμάνσεις, η τάση ήταν είναι και θα είναι ανοδική. Πάντα.

2. Το ότι παραθέτω ένα άρθρο που χαρακτηρίζω "Ενδιαφέρον, παρά τις υπερβολές και τον λαϊκισμό του." δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με αυτά που γράφονται. Ειδικά το συγκεκριμένο δίνει την εντύπωση ότι θέλει πιο πολύ regulation, παρά το αντίθετο.

3. Λέγεται ότι ο Bernanke έχει πει: "Δεν υπάρχουν άθεοι στα χαρακώματα ούτε ιδεολόγοι στις κρίσεις". Η σωτηρία της οικονομίας (ακόμα και να μέσα σ' αυτή τη σωτηρία τη βγάλουν καθαρή κάποια λαμόγια) προέχει και είναι πάνω και πέρα από την προσήλωση σε όποια ιδεολογία.

4. Τα χρήματα, από αυτούς που τα έχουν, θα πάνε στις εθνικοποιημένες τράπεζες, ξανακάνοντάς τις ιδιωτικές, όταν καθήσει η σκόνη. Φυσικά θα πάνε και στο χρηματιστήρια: DOW 15.000, DAX 10.000, ΓΔ ΧΑ 8.000. Αυτό είναι το μόνο απόλυτα σίγουρο. Το θέμα είναι το πότε και τι θα έχουμε περάσει μέχρι τότε. Προσωπικά, το βλέπω πριν το 2012-4.

5. Δεν αντιπαρατίθεται δύο μοντέλα. Κρατική παρέμβαση και επέμβαση πρέπει να υπάρχει, και υπάρχει. Το θέμα είναι το πόσο. Μετά την κρίση, το παρόν μοντέλο (ας μην κρεμάμε ταμπέλες) θα είναι εδώ, καλύτερο και ισχυρότερο!

Εμμανουήλ Μ. Καραταράκης είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 9:58 μ.μ.

Εγώ ως πελάτης δύο τραπεζών (της Citibank στην Αγγλία και της Citibank στην Ελλάδα) έχω να παρατηρήσω το εξής απλό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Αν κάνω ανάληψη, ή ενημέρωση λογαρισμού σε άλλη τράπεζα στην Ελλάδα με την κάρτα της Αγγλίας, δεν έχω ΚΑΜΙΑ χρέωση. Αν το κάνω με την κάρτα της Ελληνικής Citibank, χρεώνομαι.

Μήπως αυτό οφείλεται στο γεγονος πως αν το Αγγλικό υποκατάστημα δεχθεί καταγγελία ότι πελάτης της εβρισκόμενος στην Ελλάδα πλήρωσε ΠΑΡΑΝΟΜΑ αυτό το έστω μικρό ποσό, η Χ, Φ, Ψ τράπεζα της οποίας το μηχάνημα χρησιμοποιήθηκε θα βρει τον μπελά της στα διεθνή δικαστήρια? Ενώ στην Ελλάδα, όπου "συνεργάζονται" σαν σε καρτέλ, δεν τους ενδιαφέρει καθόλου και πληρώνεις ΔΙΑΣ χωρίς να πρέπει?

Λέω τώρα..

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 10:04 μ.μ.

@Μάνο
Πολύ σωστή παρατήρηση και έχει ενδιαφέρον πως είναι, ουσιαστικά, ο ίδιος τραπεζικός όμιλος!

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 10:06 μ.μ.

Καλά λες Μάνο, αυτό προσπαθώ να πω κι εγώ, αλλά εδώ στο Ελλαδιστάν είμαστε πρόβατα...

sotiris koukios είπε... @ 9 Οκτωβρίου 2008 - 1:13 π.μ.

@ριγελιανός
το σημείο 5 μας βάζει σε αντίθετα στρατόπεδα. Βλέπουμε το θέμα με τελείως διαφορετική οπτική. Αλλά έχετε τόση σχέση με τον Μάρξ όσο εγώ με το θαλάσσιο τάβλι. Δεν απαντώ τα επιμέρους γιατί ούτε άγχος για το τι εκροσωπούν τα χρηματισ΄τηρια έχω ούτε για την υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας με τις αρχές της Λισαβώνας.
@παπαχατζής και καρατάρακης
κατ αρχήν αναφέρεστε και στην χειρότερη όλων των τραπεζών σε επίπεδο κλοπής στην Ελλάδα. Και φυσικά αν είμασταν σε ένα αυθεντικό δημοκρατικό σύστημα αυτό θα χαρακτηριζόταν απάτη. Αλλά αγαπητέ κύριε καρατάρακη κάνατε ποτέ αγω΄γη. Εγώ έκανα και την έχασα...Βέβια τελικαλ η τράπεζα ήρθε σε συμβιβασμό.
Δεν αποδέχομαι λοιπόν ότι είμαστε πρόβατα...το σύστημα είναι ισχυρό και αλλοιώνει και τα δικαιώματά μας.
Όπως είπε η δικαστής στο Βατοπαίδι δεν φανταζόμουν ότι ένας ιερωμένος λέει ψέματα. Η χώρα της ιδεοληψίας, που σαφέστατα προσ΄βαλλει και την ρήση του Bernanke

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε... @ 9 Οκτωβρίου 2008 - 12:06 μ.μ.

Δεν ανήκω, ούτε τώρα ούτε ποτέ, σε οποιοδήποτε στρατόπεδο.

Όλους (πρέπει να) μας ενδιαφέρει η πορεία των αγορών διότι μας επηρεάζουν άμεσα. Θα το αναλύσω αυτό σε επόμενη ανάρτηση.

Όσο για τη χώρα της ιδεοληψίας, εδώ με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο!

珊珊李 είπε... @ 3 Αυγούστου 2009 - 7:03 μ.μ.

成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城

anywhere_Smile είπε... @ 28 Αυγούστου 2010 - 5:19 π.μ.

If the links to not links london lead to the maximum increase in traffic discount links of london then what value would the links truly links of london silver possess. They would end up being little more than window dressing at worst and minimally impactful links of london sale at best. That is not what a new online business links london jewellery looking for a spike in revenues would wish to links london bracelet yield.Also, when you are running a new business, your london links charms time will limited as there will be scores of other responsibilities links of london watches sale competing for your time. That means you won't be able to discount links of london rings do what is necessary to individually place your own links on cheap links of london necklaces the internet. Rather than do so, you could buy links and delegate the work to others.

Δημοσίευση σχολίου