Τράπεζες και καταθέσεις - Τι πρέπει να ξέρουμε
| 5 αφορμές για διάλογο ]


Τις τελευταίες μέρες ακούγονται πολλά, από σχετικούς και άσχετους. Έχουν κυκλοφορήσει πολλές ανυπόστατες φήμες με αποτέλεσμα ο κόσμος να καταφεύγει σε ανόητες και επικίνδυνες κινήσεις.

Έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις ανθρώπων, όχι μόνο μεγάλης ηλικίας όπου θα υπήρχε κάποια δικαιολογία, αλλά και νέων, οι οποίοι κάνουν ανάληψη δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε μετρητά από τις τράπεζες, για να τα πάρουν ...σπίτι τους, όπου θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλή! Το ρίσκο να τους ληστέψουν στην διαδρομή τράπεζα - σπίτι, να τους ληστέψουν στο σπίτι θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ή ακόμα και να καούν σε μια πιθανή πυρκαγιά, είναι προφανώς υψηλότερο από το να τα άφηναν στον λογαριασμό τους.

Στην Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να πτωχεύσει τράπεζα. Θα γίνουν όλα τα απαραίτητα, τόσο από την αγορά όσο και από την οποιαδήποτε κυβέρνηση ώστε να μην καταλάβουμε καν ότι μια τράπεζα έφτασε κοντά.

Ας δούμε, όμως, τι ισχύει στην περίπτωση που μια τράπεζα χρεοκοπήσει, παρά το ότι ως γεγονός είναι λιγότερο πιθανό από το να κατακτήσει αήττητη η Θύελλα Κατσικά το Champions League με αντίπαλο την Δυναμό Κισινάου, στο Στάδιο της Βαλέττας.

Αντιγράφω από τo site του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων,

Επίπεδο κάλυψης: Κάθε αποταμιευτής, οι καταθέσεις του οποίου δεν ανήκουν στην κατηγορία των εξαιρουμένων καταθέσεων, δικαιούται να λάβει αποζημίωση από το ΤΕΚ σύμφωνα με το νόμο. Το ανώτατο όριο κάλυψης που προβλέπεται για κάθε καταθέτη, αφού ληφθεί υπόψη το σύνολο των καταθέσεών του σε ένα πιστωτικό ίδρυμα και συμψηφιστούν οι υποχρεώσεις του προς αυτό, είναι 20.000 ευρώ. Το ποσό αυτό καταβάλλεται ως αποζημίωση σε κάθε καταθέτη, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση. Το ανωτέρω όριο κάλυψης, σύμφωνα με το νόμο, αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΤΕΚ στο εκάστοτε ελάχιστο όριο που θα ισχύει στο πλαίσιο των σχετικών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά κοινούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται χωριστή κατάθεση και καλύπτεται μέχρι το όριο των 20.000 ευρώ. Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο, τέλος ή εισφορά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν έχω μια κατάθεση 10.000 ευρώ, θα τα πάρω όλα. Αν έχω 30.000 ευρώ θα πάρω τα 20.000. Αν έχω 3 λογαριασμούς από 10.000 ευρώ ο καθένας, θα πάρω 20.000 ευρώ. Αν έχω με άλλους 2 συνδικαιούχους έναν λογαριασμό 45.000 ευρώ, θα πάρουμε ο κάθε ένας από 15.000. Αν έχω με άλλους 2 συνδικαιούχους έναν λογαριασμό 70.000 ευρώ, θα πάρουμε ο κάθε ένας από 20.000.

Βέβαια, στην εντελώς απίθανη περίπτωση που θα συμβεί αυτό, η όποια κυβέρνηση θα σπεύσει να καλύψει ολόκληρο το ποσό των καταθέσεων ώστε να μην δημιουργηθεί σοβαρότερο πρόβλημα. Ας μην μας κυριεύει, λοιπόν, ο πανικός. Τα χρήματά μας στις τραπεζικές καταθέσεις είναι ασφαλή, όπως ήταν πάντα. Ας μην ακούμε τις ανυπόστατες φήμες, που οργιάζουν σε τέτοιες καταστάσεις, ο πανικός είναι πάντα ο χειρότερος σύμβουλος, πόσο μάλλον όταν είναι παντελώς αδικαιολόγητος.

Υ.Γ Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, κανείς από τους καταθέτες της αλήστου μνήμης Τράπεζας Κρήτης δεν έχασε ούτε μια δραχμή από τις καταθέσεις του.

[ Photo by Flickr ]

5 αφορμές για διάλογο

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 5 Οκτωβρίου 2008 - 6:07 μ.μ.

Οκ, για τις τράπεζες θα συμφωνήσω. Αυτό που όλοι όμως αποφεύγουν να πιάσουν, όμως, είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν στη χώρα μας είναι "ερασιτεχνικός".
Μπορούν εύκολα να χτυπηθούν απο την κρίση και δύσκολα να διασφαλιστούν τα χρήματα των πολιτών.
Ακόμα και ο Πρωθυπουργός μίλησε για εγγύηση όσο αφορά τι τράπεζες και μόνο...

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε... @ 5 Οκτωβρίου 2008 - 9:19 μ.μ.

Στην περίπτωση των ασφαλιστικών, αν κλείσει κάποια, αποζημιώνει το Eπικουρικό Tαμείο.

Όσο για τα επενδυτικά προγράμματα, δεν τίθεται θέμα. Επενδύουν αλλού, εννοώ σε υποκείμενες αξίες. Αν κλείσει η ασφαλιστική, το προϊόν ρευστοποιείται και οι ασφαλισμένοι παίρνουν το μεγαλύτερο, αν όχι όλο, μέρος των χρημάτων τους.

KourtGeo είπε... @ 8 Οκτωβρίου 2008 - 3:24 μ.μ.

Πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο και πολύ κατατοπιστικό!!Ευχαριστώ πολύ

Ανώνυμος είπε... @ 3 Αυγούστου 2009 - 7:20 μ.μ.

色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室

anywhere_Smile είπε... @ 28 Αυγούστου 2010 - 5:19 π.μ.

If the links to not links london lead to the maximum increase in traffic discount links of london then what value would the links truly links of london silver possess. They would end up being little more than window dressing at worst and minimally impactful links of london sale at best. That is not what a new online business links london jewellery looking for a spike in revenues would wish to links london bracelet yield.Also, when you are running a new business, your london links charms time will limited as there will be scores of other responsibilities links of london watches sale competing for your time. That means you won't be able to discount links of london rings do what is necessary to individually place your own links on cheap links of london necklaces the internet. Rather than do so, you could buy links and delegate the work to others.

Δημοσίευση σχολίου