Πολιτικοί vs Τεχνοκρατών
| 3 αφορμές για διάλογο ]


Περιμένω με ιδιαίτερη ανυπομονησία τα videos από τις Βρυξέλλες που θα ανεβάσει ο Νίκος Αναγνώστου για να μπορέσετε να καταλάβετε καλύτερα την διαφορά μεταξύ των ανθρώπων του ευρωκοινοβουλίου με τους τεχνοκράτες της ευρωπαϊκής επιτροπής. Θα προσπαθήσω να τις παρουσιάσω συνοπτικά, μαζί με κάποιες σύντομες πληροφορίες που μου έκαναν αίσθηση.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η επίσκεψη στο κοινοβούλιο ξεκίνησε με μια εισαγωγή στη σύνθεση, την μορφή και τον τρόπο λειτουργίας του, από τον Αντώνη Καϊλή και τους δυο οικοδεσπότες μας. Χρήσιμη παρουσίαση καθώς αυτό που διαπιστώσαμε, οι περισσότεροι από εμάς, είναι ότι υπήρχαν πολλά που δεν γνωρίζαμε ούτε και τα είχαμε υπόψιν. Για παράδειγμα πόσοι από εσάς ξέρατε ότι το 70% του νομοθετικού έργου των τοπικών κοινοβουλίων είναι απλή επικύρωση αποφάσεων της Ε.Ε; Ένα ποσοστό που ίσως μας κάνει να δούμε με άλλο μάτι την χαλαρότητα της ψήφου μας στις ευρωεκλογές, αλλά και τι εν γένει αδιαφορία μας για όλα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες.

Έπειτα ξεκίνησε η ουσία της συζήτησης με την συμμετοχή των δυο Ελλήνων ευρωβουλευτών, των συναδέλφων τους Peter Hustinx, Alexander Alvaro και Sophie in ‘t Veld (διαβάστε σχετικά στο χθεσινό ποστ) καθώς και τα μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων. Τα βασικά θέματα ήταν από την μια η δυνατότητα αποθήκευσης ή μη των διευθύνσεων IP από πλευρά των εταιριών και, φυσικά η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Το κύριο στοιχείο στις συζητήσεις αυτές ήταν ο πολίτης. Οι περισσότεροι εκ των ομιλητών τοποθέτησαν στο επίκεντρο των προτάσεων την προστασία του προτείνοντας μας λύσεις οι οποίες συζητούνται εντός της αρμόδιας επιτροπής. Ουσιαστικός πολιτικός λόγος, αντίθετες μεταξύ τους ιδέες και προτάσεις και ανθρωποκεντρική τοποθέτηση του θέματος ήταν τα χαρακτηριστικά όλου του κύκλου των συνομιλιών.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εδώ δεν υπήρχαν ούτε εισαγωγές, ούτε σταδιακή προσαρμογή στην συζήτηση. Η φράση από μια παλιά ελληνική ταινία: "Εγώ είμαι στρατιωτικός και τα λέω τσεκουράτα" θεωρώ ότι ταιριάζει γάντι σε αυτό που ζήσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεργάτες των επιτρόπων έβγαιναν και έμπαιναν ο ένας μετά τον άλλον με ταχύτητα μυδραλιοβόλου σε μια συζήτηση τεχνοκρατική με χαρακτηριστικό της, την απουσία πολιτικών και ανθρωποκεντρικών θέσεων αλλά με εξαιρετικά ακριβείς παράθεση όλων των δεδομένων.

Εξαίρεση αποτέλεσαν οι δυο σύμβουλοι του επιτρόπου Σταύρου Δήμα, Martijn Quinn και Δημήτρης Γιωτάκος. Ο Martijn Quinn, υπεύθηνος για το blog του επιτρόπου μάλλον δεινοπάθησε από τις ερωτήσεις μας που αφορούσαν τόσο την ιδιότητα του, όσο και το δύσχρηστο της αναζήτησης εγγράφων στα sites της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον Δημήτρη Γιωτάκο η κουβέντα ξέφυγε από την ατζέντα και κινήθηκε στην περιβαλλοντική πολιτική της Ένωσης και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Τις διαφορές θα μπορέσετε να τις δείτε και μόνοι σας μέσα από τα βίντεο που θα ανέβουν. Πάντως - και δεν πίστευα ότι θα το πω ποτέ αυτό - οι πολιτικοί έχουν την πιο... αθώα ματιά σχετικά με τα προβλήματα των πολιτών. Το κακό, όμως, είναι οτι τις λύσεις, τους τις προτείνουν τεχνοκράτες...

3 αφορμές για διάλογο

exoaptonkyklo είπε... @ 13 Σεπτεμβρίου 2008 - 7:40 μ.μ.

Ελπιζω να μην περιμενες ευαισθησιες και αμοραλισμους απο την ευρωπαικη γραφειοκρατια.Δεν πειραζει ομως. Εχουμε συνηθισει πλεον να θεωρουμε πως η ψυχρη παραθεση δεδομενων πολλες φορες εξυπηρετει την αντικειμενικοτητα στην επιλυση ενος προβληματος κι ετσι τελικα οσα κι αν αυτη η επιλυση παραβλεπει, αυτο να ειναι τελικα για καλο μας.
Οταν ομως ετσι κυβερνουσε ο Σημιτης οι Ελληνες μαλλον αλλα ζηταγαν απ την κυβερνηση του.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 14 Σεπτεμβρίου 2008 - 5:54 μ.μ.

@exoapotonkyklo
Προφανώς και δεν περίμενα... ευαισθησίες. Η παράθεση των δεδομένων βοηθά στην κατανόηση ενός προβλήματος. Απο εκεί και πέρα, όμως, ο πολιτικός πρέπει να είναι εκεί για να δώσει και την ανθρώπινη διάσταση στο θέμα (αντιπρόσωπος του λαού είναι άλλωστε).
Συμφωνώ με την παρατήρηση σου και - εν μέρη- για τα όσα λές για την περίοδο Σημίτη...

Ανώνυμος είπε... @ 3 Αυγούστου 2009 - 7:19 μ.μ.

情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲

Δημοσίευση σχολίου