Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής δεν δίνονται τα "πόθεν έσχες" σε πολίτες
| 11 αφορμές για διάλογο ]


Όπως έγραψα και σε προηγούμενο άρθρο, η απόκτηση του "πόθεν έσχες" των βουλευτών από οποιονδήποτε πολίτη είναι αδύνατη. Η Ελένη Τσάνα προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών είχε ενημερώσει τον Παναγιώτη Βρυώνη ότι,

Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπει ο νόμος να δοθούν στους πολίτες, μόνο στους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς συντάκτες!.

Επικοινώνησα πριν από λίγο με την κυρία Τσάνα η οποία αποφάσισε να γίνει λίγο πιο... διαφωτιστική πάνω στο θέμα. Νόμος που να το προβλέπει αυτό δεν υπάρχει. Ο vόμος 3213/2003 που αφορά το θέμα αναφέρει απλά ότι,

Η δημοσίευση στον τύπο των παραπάνω δηλώσεων επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση οτι δημοσιεύεται ολόκληρο το κείμενο τους. Δεν είναι επίσης επιτρεπτή η επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομαστικών στοιχείων.

Η απαγόρευση δημοσιοποίησης των στοιχείων του "πόθεν έσχες", προκύπτει από μια εσωτερική απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων την οποία, μάλιστα, δεν μπορούμε να την διαβάσουμε διότι απλά δεν δημοσιοποιείται πουθενά πέρα από τα όργανα της Βουλής.

Και αν δεν έχετε εκνευρισθεί ακόμα με τον τρόπο που η Βουλή αντιλαμβάνεται την δημοκρατική λειτουργία ακούστε και αυτό. Τους εσωτερικούς κανονισμούς της Βουλής (οι οποίοι έχουν δεσμευτική ισχύ) δεν μπορεί να τους καταγγείλει με οποιοδήποτε τρόπο ο Συνήγορος του Πολίτη (και κατ' επέκταση ο ίδιος ο πολίτης).

Είχαμε πει εξ' αρχής ότι το θέμα είναι σοβαρό. Τα παραπάνω στοιχεία τα έχω ήδη στείλει στον Βασίλη Σωτηρόπουλο (e-lawyer) και περιμένω να μας δώσει την νομική διάσταση της υπόθεσης.

Σύγκριση με Ευρωκοινοβούλιο [updated: 11:45 π.μ]

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που αντιμετωπίζει το θέμα της διαφάνειας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο site της Ε.Ε, εντός του βιογραφικού κάθε ευρωβουλευτή, υπάρχει η δήλωση των οικονομικών συμφερόντων του (το αντίστοιχο "πόθεν έσχες", δηλαδή). Κάθε σύγκριση με το Εθνικό μας κοινοβούλιο, θεωρώ ότι είναι άνιση..

To βαθύ, θεσμικό κενό διαφάνειας [updated: 12:00 μ.μ]

O e-lawyer ανάρτησε σχετικό ποστ για το θέμα, έπειτα από τα στοιχεία που του παρέθεσα. και αναφέρει μεταξύ άλλων,

Το Σύνταγμα όμως λέει άλλα πράγματα. Σύμφωνα με το άρθρο 10, καθένας έχει δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία που τηρούνται από τις κρατικές αρχές και υπηρεσίες, ενώ οι περιορισμοί σε αυτό το δικαίωμα πρέπει να προβλέπονται είτε από το ίδιο το Σύνταγμα, είτε από νόμο και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας, όπως αναφέρει το άρθρο 25. Στο τελευταίο αυτό άρθρο αναφέρεται ότι όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν αποτελεσματικά την πρακτική εφαρμογή των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών. Διαβάστε ολόκληρο το ποστ πατώντας εδώ...

Σαν μοναδική λύση προτείνει αφένός την προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αφετέρου την θεσμική θωράκιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Συνεχίζεται...

11 αφορμές για διάλογο

magica είπε... @ 19 Σεπτεμβρίου 2008 - 10:42 π.μ.

οκ, δεκτόν!
αρκεί να σταματήσουν να βλέπουν και να ελέγχουν και τα δικά μας "πόθεν έσχες".

philos είπε... @ 19 Σεπτεμβρίου 2008 - 10:48 π.μ.

Καθολου δεκτόν magica,
To θέμα δεν είναι προκειμένου να γίνουμε ίσοι, να γίνουμε χειρότεροι γιατί με μια τέτοια λογική που λες ευνοούμε αυτους που έχουν σοβαρους λόγους να κρύβουν πράματα.

Παναγιώτη γνωστά όλα αυτά και περιμένω και γω νομικές γνώμες.
Εγώ επίσης δεν μπορώ να καταλάβω την λογική διαφόρων ανθρώπων που επικαλούνται το νόμο γενικά και όχι ονομαστικά. Και μεις το χάβουμε. Εκεί πως μπορουμε να αντιδράσουμε εμείς οι απλοί πολίτες. Καμια νομική συμβουλή?

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 19 Σεπτεμβρίου 2008 - 10:52 π.μ.

@philos
Έλα ντε! Αρχικά πέταξε γενικά και αόριστα "το λέει ο νόμος" και δεν είναι η μόνη.
Αυτή την νομική συμβουλή θα ήθελα και εγω να την ακούσω.


@magica
:)

magica είπε... @ 19 Σεπτεμβρίου 2008 - 11:12 π.μ.

@philos ήταν ειρωνικό το σχόλιο μου
(αλλά χαίρομαι που αρπάχτηκες :P)

philos είπε... @ 19 Σεπτεμβρίου 2008 - 11:44 π.μ.

@magica, ok και συγνώμη δια το αυστηρόν του ύφους μου!
;))

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 19 Σεπτεμβρίου 2008 - 12:29 μ.μ.

Και όπως πολύ σωστά λέει και ο Βρυώνης, ο Πρόεδρος της Βουλής έχει όνομα. Δημήτρης Σιούφας.

αταξίας είπε... @ 19 Σεπτεμβρίου 2008 - 1:25 μ.μ.

Αν μη τι άλλο οι δικαιολογίες και οι αιτιάσεις της κυρίας υπαλλήλου της Βουλής είναι αστείες.

Δηλαδή ο διαπιστευμένος συντάκτης - δημοσιογράφος στη Βουλή δεν είναι πολίτης; Έχει ορκιστεί πριν ως δημόσιος λειτουργός ότι δεν θα δημοσιοποιεί δημόσια έγγραφα του Κοινοβουλίου (εκτός από αυτά που ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας ορίζει για την εθνική ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, καθώς και το off the record σε προσωπικές του συζητήσεις με πολιτικούς) έτσι ώστε να του παραχωρούνται τα στοιχεία των πόθεν έσχες;

Και όταν κάθε χρόνο δημοσιεύουν στις εφημερίδες τις δηλώσεις, τότε τι κάνουν; Παραβιάζουν την… ομερτά της Βουλής;

Εκτός κι αν από τους ισχυρισμούς της κυρίας υπαλλήλου, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι δημοσιογράφοι αποκρύπτουν δεδομένα από τους αναγνώστες τους και δημοσιεύουν επιλεκτικά στοιχεία από τα πόθεν έσχες των βουλευτών.

Μήπως ήρθε η ώρα να πάρουν θέση και οι Κοινοβουλευτικοί Συντάκτες; Για να δούμε τελικά τι ισχύει; Νομίζω μια πλειάδα από αυτούς έχει κι ένα μπλογκ: "Στης Βουλής τα Έδρανα".

Τέλος, οι όψιμοι τιμητές της δημόσιας πληροφορίας και διαφάνειας, εκπρόσωποι του λαού στο Κοινοβούλιο, οι οποίοι διαθέτουν και ιστοσελίδα και μπλογκ, γιατί δεν δίνουν το καλό παράδειγμα, να δημοσιοποιήσουν τη δική τους δήλωση πόθεν έσχες στο διαδίκτυο;

Όπως π.χ. το έχει κάνει η Μαρία Δαμανάκη;

υ.γ. Συγγνώμη για την πολυλογία :-)

mady είπε... @ 21 Σεπτεμβρίου 2008 - 9:45 π.μ.

Αφήστε μας ήσυχους επιτελούς..

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 22 Σεπτεμβρίου 2008 - 7:02 μ.μ.

@mady
Ποιοί να αφήσουν ήσυχους,ποιούς;

Athena είπε... @ 31 Ιουλίου 2009 - 2:30 μ.μ.

Νομιζω εχουμε καθυστερησει κιολας. Το διαβασα το post του e-lawyer, αλλα δεν μου φανηκε πολυ ξεκαθαρο. Ισως ειμαι εγω που το δεν τα παω καλα με την γλωσσα των νομικων.

Anyway, ειμαι στην διαθεση σου blog, twitter, etc...

Ανώνυμος είπε... @ 3 Αυγούστου 2009 - 6:56 μ.μ.

080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區

Δημοσίευση σχολίου