Βουλευτές στην στάνη με γραμματείς τσοπάνηδες...
| 7 αφορμές για διάλογο ]


Πριν αλλάξουμε οτιδήποτε στον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό μας σύστημα θα πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που το κοινοβούλιο και οι αντιπρόσωποι μας εντός του αντιλαμβάνονται την δημοκρατία.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες στην χώρα μας λειτουργούν, λίγο - πολύ, ως κομματικά μαντριά. Η απειλή της διαγραφής κρέμεται επάνω από τους βουλευτές του, εκάστοτε, κυβερνώντος κόμματος ενώ και στην πτέρυγα της αντιπολίτευσης τα... λουριά είναι σφιγμένα. Και όμως το άρθρο 60 του Συντάγματος έχει αντίθετη άποψη,

Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση.

Ο ρόλος του βουλευτή είναι, πέρα και πάνω απ' όλα, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών. Σε μια πραγματική δημοκρατία ένας βουλευτής έχει το δικαίωμα να καταψηφίσει ένα άρθρο και ο υπουργός που το έφερε προς ψήφιση να το πάρει πίσω, να το βελτιώσει και να το επιστρέψει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.

Η πραγματικότητα παρ' όλα αυτά διαφέρει. Ο εκπρόσωπος που αποφασίσει να πει όχι σε ένα άρθρο, ενός νομοσχεδίου χαρακτηρίζετε αντάρτης. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του τρέχει να διαπραγματευτεί, να προσφέρει ανταλλάγματα, να απειλήσει με κυρώσεις και αν η απόφαση του γίνει και πράξη τότε γίνετε αυτόματα προδότης, της παράταξης, της δημοκρατίας, της χώρας ολόκληρης.

Η στρέβλωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι προφανής και όχι μόνο από αυτό το παράδειγμα. Η αλλαγή στην πολιτική μας λειτουργία ας αρχίσει από τον "ναό" της....

[Photo by Flickr ]

7 αφορμές για διάλογο

theodore είπε... @ 29 Σεπτεμβρίου 2008 - 3:02 π.μ.

Κάπως αργά ανακάλυψες αγαπητέ Παναγιώτη το έλλειμα εσωκομματικής δημοκρατίας.
Σκέψου μόνο τι έλεγες λίγους μήνες πρίν για την προοπτική ίδρυσης κάποιου ομίλου ιδεών από ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Φαίνεται ότι η εσωκομματική δημοκρατία είναι καλή,αλλά μόνο όταν αφορά όλους τους υπόλοιπους.
Ας είναι.
Το γεγονός ότι σιγά,σιγά κάποιες θέσεις που υποστηρίξαμε ορισμένοι, γίνονται ευρύτερα δεκτές, δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει ικανοποίηση.
Συνεχίστε την αναζήτηση και θα βρείτε πολλές ακόμα στρεβλώσεις της λαϊκής θέλησης,αλλά και του ίδιου του Συντάγματος.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 29 Σεπτεμβρίου 2008 - 9:42 π.μ.

@theodore
Νομίζω οτι έχεις μπερδέψει κάτι. Δεν αναφέρομαι στην εσωκομματική αλλά στην κοινοβουλευτική λειτουργία των κομμάτων.
Ως εκ τούτου, π.χ δεν αναφέρομαι στις βολές Γιαννόπουλου και Τατούλη κατά Ρουσόπουλου αλλά στην αγωνία Τραγάκη να περάσει το νομοσχέδιο Αλογοσκούφη καθώς και σε πολλά παρόμοια παραδείγματα κατα το παρελθόν.
Άλλο το ένα, άλλο το άλλο,μην τα μπερδέυουμε.

krogias είπε... @ 29 Σεπτεμβρίου 2008 - 12:47 μ.μ.

Παναγιώτη, γιατί προσβάλλεις το αγνό, καθαρό και περήφανο επάγγελμα του τσοπάνου;
Εδώ που τα λέμε και κοινοβουλευτικά και εσωκομματικά κάποιος φεύγει από το μαντρί για 2 και μόνο λόγους:
1) Δεν τον εκφράζει πολιτικά και ιδεολογικά η δημοκρατική πλειοψηφία του κόμματός του
2) Κινείται από ατομικές (ή και ομαδικές) σκοπιμότητες
Και στις 2 περιπτώσεις, όταν δεν σέβεται την πλειοψηφία του κόμματός του, καλό θα είναι να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια.

ΦΩΤΗΣ Π. ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ είπε... @ 29 Σεπτεμβρίου 2008 - 7:43 μ.μ.

Παναγιώτη, κάνεις πολύ καλά που αναφέρεσαι απ'ευθείας στην πηγή, δηλαδή το Σύνταγμα της Ελλάδος.
Θα πρότεινα σε όλους όσους γράφουν πολιτικά άρθρα και αναρτήσεις σε ιστολόγια να μελετήσουν και να εμπεδώσουν το Σύνταγμα της Ελλάδος. Δεν είναι δα και τόσο δυσνόητο ;-)
Είναι πάντως ξεκάθαρο το έλλειμμα δημοκρατίας σε επιμέρους λειτουργίες του κοινοβουλίου, μεταξύ αυτών και η νοοτροπία του "μαντριού" που γλαφυρά αναφέρεις.
Κάθε έλλειμμα δημοκρατίας σημαίνει "πριόνισμα" (κατά την πρόσφατη ρήση) της θέλησης και της εντολής των πολιτών, από την παράταξη που κυβερνά.
Εξίσου εννοείται και από οποιοδήποτε άλλο κόμμα έχει λάβει την αντίστοιχη εντολή άσκησης υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

@krogias Κακή στιγμή το σχόλιο και το πνεύμα του. Είμαστε στην εποχή της διαφάνειας των ψηφιακών Μέσων και τα επιχειρήματα μας γίνονται ακτινογραφία ανοικτής ή "καλουπωμένης" αντίληψης μας σε συγκεκριμένα θέματα.
Είναι ξεκάθαρο σε μεγάλο μέρος των ενεργών πολιτών (ενεργών και στην σκέψη), ότι εκτός των δυο αιτιών διαφωνίας του βουλευτή με το "μαντρί" του, όπως κυνικά το αποκαλείς, υπάρχει και μια προφανής τρίτη.
Αυτή είναι η διαφωνία του έντιμου και ηθικού βουλευτή ο οποίος διαπιστώνει την εκτροπή του κόμματος του από τις ηθικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο λαό.
Το ερώτημα είναι ένα και μόνο: υπάρχουν έντιμοι βουλευτές που προσπαθούν (με λιγοστές πράγματι ελπίδες) να δώσουν την μάχη τους υπέρ του λαού από τα μέσα;
Η απάντηση αντανακλά ευθέως την ίδια την κοινωνία.
Αν θεωρείς ότι υπάρχουν έντιμοι και ηθικοί άνθρωποι, τότε υπάρχουν και έντιμοι και ηθικοί βουλευτές, τον αγώνα των οποίων μάλιστα υποστηρίζει ένα αυξανόμενο μέρος της κοινωνίας (οι ενεργοί πολίτες που λέγαμε..), ανεξαρτήτως του κόμματος από το οποίο προέρχονται.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 29 Σεπτεμβρίου 2008 - 11:23 μ.μ.

@ΦΩΤΗ
Είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε και στο twitter για το θέμα. Η αντίθεση μεγαλώνει όταν δει κανείς την σημερινή εξέλιξη με την καταψήφιση του σχεδίου της κυβέρνησης Μπους απο τους Ρεπουπλικάνους.
Αν και διαφορετικά συστήματα που δύσκολα μπορούν να συγκριθούν, για να δούμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα θα περάσει καιρός...

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε... @ 30 Σεπτεμβρίου 2008 - 11:01 π.μ.

Η καταψήφιση, Παναγιώτη, έχει πολύ περισσότερες ομοιότητες με την Ελλάδα παρά διαφορές: Ο Μπους δεν έχει ανάγκη την λαϊκή ψήφο, οι άλλοι την έχουν. Και ψήφισαν μικροπολιτικά αγνοώντας τις τεράστιες συνέπειες. Αλλά για αυτό θα επανέλθω.

珊珊李 είπε... @ 3 Αυγούστου 2009 - 6:59 μ.μ.

一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫

Δημοσίευση σχολίου