Κανάλι Βουλής: Ώρα για το μεγάλο βήμα
| 4 αφορμές για διάλογο ]


Η πρώτη Νοεμβρίου πλησιάζει. Τι θα γίνει τότε; Πολύ απλά, τα κανάλια θα έχουν την δυνατότητα ψηφιακής μετάδοσης του προγράμματος τους. Δεν θα σταθώ στους ιδιωτικούς σταθμούς. Θα σταθώ, αντιθέτως, σε έναν καθαρά πολιτικό τηλεοπτικό και σύντομα ελπίζω ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, αυτόν της Βουλής των Ελλήνων.

Ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος είχε πρόσφατα δηλώσει πως μέσω της ψηφιακής εκπομπής, το κανάλι της Βουλής θα αποκτήσει "πολύ καλύτερη εικόνα ποιότητας και ήχου" ενώ θα έχει και μεγαλύτερη δυνατότητα κάλυψης απ' ότι έχει σήμερα πανελλαδικά.

Προσωπικά είμαι μεγάλος θαυμαστής των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που είναι αφιερωμένα στην κάλυψη της κοινοβουλευτικής και εν γένει πολιτικής δραστηριότητας της χώρας τους. Προσφέρουν μια διαδραστική σχέση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των ψηφοφόρων - πολιτών. Παράλληλα, συνεισφέρουν στην διαφάνεια του πολιτικού βίου και το άνοιγμα προς την κοινωνία για μια καλύτερη κατανόηση του ρόλου της πολιτικής και εκείνων που την ασκούν.

Πρωτοποριακό ρόλο σε κάλυψη αμιγώς πολιτικών θεμάτων παίζει στις ΗΠΑ το C-SPAN. Ρόλος του η συνεχής ενημέρωση του Αμερικάνικου κοινού για τα πολιτικά δρώμενα: από τις συνεδριάσεις των υπο-επιτροπών της Γερουσίας μέχρι την κάλυψη των πολιτικών δραστηριοτήτων των κομμάτων. Μην γελιέστε. Με εξαίρεση την φετινή προεκλογική εκστρατεία και το ιδιαίτερο ύφος της, τα παραδοσιακά δίκτυα στις ΗΠΑ μειώνουν τον τηλεοπτικό χρόνο κάλυψης των πολιτικών εξελίξεων. Όχι το C-SPAN, ευτυχώς.

Κάπως έτσι ονειρεύομαι την μετάλλαξη και βελτίωση του σταθμού της Βουλής. Να είναι το πρώτο σημείο αναφοράς την κοινωνίας όσον αφορά τον πολιτικό βίο. Μόνο έτσι θα ωριμάσει η χώρα πολιτικά, όταν δηλαδή η ηγεσία της - και αυτοί που την διεκδικούν - επικοινωνήσουν με τους πολίτες. Αλλά και όταν οι πολίτες κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών. Πόσοι άραγε γνωρίζουν πως λειτουργεί το Κοινοβούλιο ή ποιες είναι οι δραστηριότητες των ευρωβουλευτών;

Είμαι σίγουρος πως το εγχείρημα που έρχεται, αν οι υπεύθυνοι το διαχειριστούν σωστά και με πρωτοποριακό τρόπο χωρίς να φοβηθούν καινοτόμες ιδέες, θα ανοίξει νέους δρόμους στην πολιτική μας ζωή.

[ Photo by Flickr ]

4 αφορμές για διάλογο

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 30 Σεπτεμβρίου 2008 - 12:41 π.μ.

Το γεγονός, παντως, οτι την ώρα που ανέβαινε αυτό το ποστ η Βουλή διόριζε νεο διευθ/ντη του καναλίου προσωπικό φίλο του Πρωθυπουργού (και με εμπειρία μόνο σε εφημερίδες) δεν μου δίνει και πολλές ελπίδες για το ψηφιακό μέλλον του Bουλη TV...

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε... @ 30 Σεπτεμβρίου 2008 - 10:48 π.μ.

Πώς το έλεγε προ αμνημονεύτων ετών (και βάλε) ο Γιώργος Ρωμαίος;

"Η ΕΡΤ θα γίνει BBC όταν οι Έλληνες γίνουν Άγγλοι."

Έχουμε την τηλεόραση (το κράτος, τους πολιτικούς κτλ κτλ) που μας αξίζει.

Εμμανουήλ Μ. Καραταράκης είπε... @ 30 Σεπτεμβρίου 2008 - 3:35 μ.μ.

Μένει να αποδειχθεί στην πράξη πόσο καλός θα είναι ο νέος διευθυντής. Καμιά φορά δεν βοηθάει να προέρχεται κάποιος από εντελώς άλλο τομέα. Και μην ξεχνάτε πως οι "εφημεριδάδες" έχουν σεβασμό τον κλάδο. Ξέρουν να γράφουν. Σε αντίθεση με κάποια φυντάνια που ξεκίνησαν την καριέρα τους στην τηλεόραση και δεν ξέρουν να γράψουν 2 αράδες.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 30 Σεπτεμβρίου 2008 - 3:38 μ.μ.

@Εμμανουήλ Μ. Καραταράκης
Προφανώς! Απο την άλλη όμως ενας εφημεριδάς πρέπει να μάθει τηλεόραση (τουλάχιστον τα βασικα,πρώτα. Δεν τον ρίχνεις διευθ/ντη με το καλημέρα. Μεγάλο ρίσκο...

Δημοσίευση σχολίου