Η αβάσταχτη ελαφρότητα των ελληνικών δελτίων ειδήσεων
| 13 αφορμές για διάλογο ]


Η τηλεοπτική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και ένιωσα την ανάγκη να αναφερθώ στο ζήτημα των δελτίων ειδήσεων στην χώρα μας. Είναι χρήσιμο, προτού μιλήσω για αυτά, να πω δυο λόγια για τα δελτία ειδήσεων στις ΗΠΑ. Εκεί λοιπόν, τα δελτία των τριών μεγάλων, "ελεύθερων" δικτύων (με σειρά τηλεθέασης: NBC, ABC, CBS) διαρκούν 30 λεπτά. Ένα "γεμάτο" δελτίο έχει 5-7 ρεπορτάζ, των 3 λεπτών κατά μέσο όρο.

Ωριαία δελτία ειδήσεων;

Πρόσφατα ο θρύλος της Αμερικάνικης δημοσιογραφίας, Ουώλτερ Κρόνκαιτ, δήλωσε στον διαδικτυακό τόπο TVNewser πως τα δελτία ειδήσεων θα έπρεπε να γίνουν ωριαία. Προτού ανοιχτούν στην Ελλάδα σαμπάνιες αυτοϊκανοποίησης, μεταφράζω τα λόγια του Κρόνκαιτ:

Με ένα ωριαίο δελτίο νιώθω πως θα μπορούσαμε να κάνουμε μια πιο λεπτομερή δουλειά στην κάλυψη του πολύπλοκου κόσμου μας, εμβαθύνοντας την ανάλυση των σημαντικότερων ειδήσεων της ημέρας.

Όσοι έχουμε παρακολουθήσει εκπομπές αξιόλογων δημοσιογράφων όπως οι Παπαχελάς, Βαξεβάνης, Δανέζης, Τσίμας, Θεοδωράκης γνωρίζουμε τι σημαίνει εμβάθυνση. Σημαίνει ερευνώ, παρουσιάζω και τις δυο όψεις του νομίσματος, αναλύω, αφήνω τον τηλεθεατή να σχηματίσει άποψη. Νιώθει κανείς άραγε πως το σύγχρονο μοντέλο ειδήσεων στην Ελλάδα καλύπτει αυτές τις προυποθέσεις;

Παρουσιαστές με προσωπική άποψη;

Προσθέτω δε πως το φαινόμενο - μετά από ρεπορτάζ δημοσιογράφου - ο κεντρικός παρουσιαστής να ξεκινάει λέγοντας, " Πιστεύω πως η κυβέρνηση - η αντιπολίτευση - ο υπουργός - ο βουλευτής..." είναι απαράδεκτο. Σε ώριμες τηλεοπτικά αγορές, ο κεντρικός παρουσιαστής δεν εκφέρει άποψη, ενημερώνει. Όπως είχε εύστοχα σημειώσει ο Αλέξης Παπαχελάς:

Έχουμε φτάσει στο ναδίρ και με στεναχωρεί που η Ελληνική τηλεόραση παραβιάζει βασικούς κανόνες δεοντολογίας: καμία εξακρίβωση της είδησης που μεταδίδεται, καμία διαφορά ανάμεσα στην είδηση και το σχόλιο, στον βαθμό που να μην μιλάμε για δημοσιογραφία αλλά για επιθεώρηση.

Το Ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο στην ενημέρωση, δυστυχώς, παραμένει οπισθοδρομικό, δίνοντας βάρος στις "αναλύσεις παραθύρων", στερώντας το σημαντικότερο δώρο ενός δελτίου προς τον τηλεθεατή: να σχηματίσει ο ίδιος άποψη.

Κλείνω αυτό τον συλλογισμό θυμούμενος ένα περιστατικό τον περασμένο Δεκέμβριο στο Λονδίνο, όταν έπρεπε να εξηγήσω στους συναδέλφους μου στο NBC, όταν ρωτήθηκα, γιατί στην Ελλάδα το lead των δελτίων ξεκινούσε με έναν κάποιο κύριο... Ζαχόπουλο και όχι με την δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο. Έχουμε τα δελτία που μας αξίζουν άραγε;

[ Photo by Flickr ]

13 αφορμές για διάλογο

blogger είπε... @ 27 Σεπτεμβρίου 2008 - 12:59 π.μ.

Παναγιώτη,
και που να δεις τι γίνεται με τα επαρχιακά Μ.Μ.Ε.
Όσο πιο πολλές οι κρατικές διαφημίσεις, τόσο μακρινότερος είναι ο περίπατος της αντικειμενικότητάς τους...

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 27 Σεπτεμβρίου 2008 - 1:49 π.μ.

Είμαι βέβαιος για αυτό. Μονο που το ποστ δεν το έγραψα εγω αλλά ο Μάνος!
Δεν είμαι ποια μόνος στο "τετράδιο". :-)

blogger είπε... @ 27 Σεπτεμβρίου 2008 - 2:05 π.μ.

ωχ! Συγνώμη. :)

Greek Rider είπε... @ 27 Σεπτεμβρίου 2008 - 6:15 μ.μ.

Ένα άλλο που δεν καταλαβαίνω με τις ειδήσεις στα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια είναι γιατί ασχολούνται κατά 70% και πάνω με τα κομματικά θέματα. Για αντικειμενικότητα ούτε συζήτηση.

Η αποκλειστική ανάλυση των κομματικών θεμάτων δεν είναι πολιτικό θέμα αλλά πολλές φορές θέμα εξτρεμιστών οπαδών.

diva είπε... @ 27 Σεπτεμβρίου 2008 - 7:35 μ.μ.

Εξαιρετική ανάρτηση.
Ο πιο αξιοπρεπής βρυγμός οδόντων που "άκουσα" ποτέ νομίζω.

Το ερώτημα "Γιατί αυτά τα ελληνικά δελτία ειδήσεων παρουσιάζουν υψηλές τηλεθεάσεις;" ποιος τολμά να το απαντήσει, όμως;

[Αν και αναμφίβολα πιστεύω πως δεν ευθύνεται η χυδαία νοοτροπία αλλά η συντήρηση αυτής]

Εμμανουήλ Μ. Καραταράκης είπε... @ 27 Σεπτεμβρίου 2008 - 10:10 μ.μ.

Το γιατί παρουσιάζουν υψηλές τηλεθεάσεις θεωρώ πως είναι δύσκολο να απαντηθεί. Ακόμα και εγώ σκέφτομαι "μήπως τελικά είναι αποδεκτό το παρόν μοντέλο?" Απόλυτη αλήθεια δεν υπάρχει, απλά υπάρχει υποκειμενική αντίληψη.

Προσωπικά, ως δημοσιογράφος, θα ήθελα να βλέπω να εφαρμόζονται κάποιες βασικές παραδόσεις του τύπου. Ωστόσο, από την σκοπιά του τηλεθεατή, δεν μπορώ να πω κατηγορηματικά, "ΑΥΤΟ είναι το σωστό".

Ελπίζω μόνο οι σωστές δημοσιογραφικές πρακτικές και η προσωπική αντίληψη του τηλεθεατή να συμπίπτουν.

diva είπε... @ 28 Σεπτεμβρίου 2008 - 5:15 μ.μ.

Ξέρετε, μέχρι πρότινος, κατηγορούσα το κοινό, μέχρι που άκουσα το εκπαιδευτικότατο επιχείρημα "το κοινό εκπαιδεύεται"

Άρα η άποψη του τηλεθεατή δεν είναι αξιόπιστη εφόσον δημιουργείται υπό καθεστώς συνήθειας.

Το ερώτημα είναι : ποιος θα έπρεπε να ελέγχει την τήρηση συγκεκριμένων τύπων και γιατί δεν το κάνει;

Εμμανουήλ Μ. Καραταράκης είπε... @ 28 Σεπτεμβρίου 2008 - 5:24 μ.μ.

Δύσκολα ερωτήματα. Θεωρώ πως ο ίδιος ο τηλεθεατής μπορεί να επιβάλλει τα κριτήρια. Ένα ιδιότυπο καθεστώς self-regulation. Δεν συμφωνώ με την λογική πως όλα έχουν παρεί αυτόματα τον δρόμο τους.
Για παράδειγμα στον διεθνη χάρτη των ΜΜΕ γίνεται μνεία για την ολοένα μειωμένη κυκλοφορία των εφημερίδων. Ωστόσο, οι Financial Times, για παράδειγμα, αυξάνουν την κυκλοφορία τους. Γιατί? Αν το trend δεν αλλάζει, γιατί αυτή η "ανωμαλία"?
Τα πάντα μπορούν να ακολουθήσων διαφορετική τροχία αν υπάρξει η χημεία σωστών επιλογών και των ανθρώπων που θα τις κάνουν πράξη. Όλα είναι σχετικά.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 29 Σεπτεμβρίου 2008 - 1:24 π.μ.

@Greek Rider
Τα μίκροκομματικά για την ακρίβεια! :)

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 29 Σεπτεμβρίου 2008 - 1:25 π.μ.

@Μάνο
"Ωστόσο, οι Financial Times, για παράδειγμα, αυξάνουν την κυκλοφορία τους."
Πολύ ενδιαφέρον! Υπάρχει σχετικό link;

Εμμανουήλ Μ. Καραταράκης είπε... @ 29 Σεπτεμβρίου 2008 - 11:26 π.μ.

http://www.editorsweblog.org/newspaper/2008/04/uk_financial_times_has_increase_in_circu.php

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε... @ 30 Σεπτεμβρίου 2008 - 11:37 π.μ.

Πολύ σωστά Μάνο.

Απλά στην Ελλάδα ο κόσμος δεν έχει παιδεία, κάτι που φαίνεται παντού. Γιατί στην τηλεόραση να είναι κάτι διαφορετικό;

Αν τα "κίτρινα" δελτία δεν είχαν ακροαματικότητα, δεν θα υπήρχαν.

Ανώνυμος είπε... @ 3 Αυγούστου 2009 - 7:24 μ.μ.

成人網站,A片下載,日本AV,做愛,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇

Δημοσίευση σχολίου