Μπορούν να ωριμάσουν τα μικρά κόμματα;
| 1 αφορμές για διάλογο ]


Δύσκολα κάποιος δεν πρόκειται να παραδεχθεί ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας περνάει μια φάση παρατεταμένης κρίσης. Τα δυο μεγάλα κόμματα δηλώνουν ότι πήραν το μήνυμα ενώ οι υπόλοιποι κυβερνητικοί σχηματισμοί προσπαθούν να καρπωθούν την φθορά ρίχνοντας την ευθύνη της κατάστασης στους δυο μεγάλους. Πέρα από το ποιος είναι ο... ένοχος τι μπορεί να γίνει για να εμπιστευτούν, ξανά οι πολίτες την πολιτική;

Παραδοσιακά τα δυο μεγάλα κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Εσκεμμένα ή μη, λοιπόν, λειτουργούν όπως και οι μεγάλες ελληνικές ομάδες στο ποδόσφαιρο. Ελλείψει ανταγωνισμού πολλές φορές χαλαρώνουν και επαναπαύονται στις δάφνες τους. Ευθύνη για αυτό έχει και ο ρόλος των μικρότερων κομμάτων στην χώρα μας που είναι λανθασμένος πέρα για πέρα με ευθύνη των ίδιων.

Το μέλλον και ο ρόλος των μικρότερων πολιτικών σχηματισμών είναι να λειτουργούν καλύπτοντας τα κενά που υπάρχουν στην... πολιτική αγορά. Η εμμονή να έχουν άποψη για όλα αλλά χωρίς, βιώσιμη και κυβερνητική αντιπρόταση για αυτά, τα μετατρέπει, απλά, σε κακέκτυπα του δικομματισμού. Αντίθετα ελάχιστα από αυτά (οι οικολόγοι για παράδειγμα) έχουν καταλάβει ότι το ουσιαστικό τους μέλλον είναι η μετατροπή τους σε θεματικά.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να αρχίσουν να ασχολούνται, περισσότερο, με έναν, δυο, ή τρεις τομείς, το καθένα, στους οποίους θα έχουν όραμα, πρόγραμμα και ρεαλιστικές λύσεις. Με αυτό τον τρόπο θα ζητήσουν την ψήφο του λαού όχι για μια γενική και αόριστη συγκυβέρνηση με ένα από τα δυο κόμματα εξουσίας αλλά για την διεκδίκηση συγκεκριμένων υπουργείων στα οποία μπορούν άμεσα να γίνουν αποτελεσματικοί. Από την άλλη θα καλέσουν τους μεγάλους σε προγραμματικές συγκλίσεις επί της ουσίας πιέζοντας τους να αντιπροτείνουν και αυτοί με την σειρά τους κάτι καλύτερο από αυτό που, ήδη παρουσιάζουν. Ίσως αυτός να είναι ένας τρόπος ωρίμανσης..

Υ.Γ Συνεχίζεται την Δευτέρα με τον ρόλο του κοινοβουλίου.

[ Photo by Flickr ]

1 αφορμές για διάλογο

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε... @ 30 Σεπτεμβρίου 2008 - 10:51 π.μ.

Όχι δεν μπορούν.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τα δυο κόμματα εξουσίας, το ΚΚΕ (μια κατηγορία μόνο του), και τα αποκόμματα.

Πρόσφατα ο αρχηγός ενός από αυτά δήλωσε ότι δεν θέλει συνεργασίες. Μάλλον ονειρεύεται ότι θα κυβερνήσει μόνος του!

Δημοσίευση σχολίου