Εκλογές ΗΠΑ: Πολύ νωρίς για συμπεράσματα
| Comments ]


Το 82% των Ελλήνων πολιτών προτιμά τον Μπαράκ Ομπάμα για την θέση του Προέδρου των Η.Π.Α., όπως μάθαμε πρόσφατα από δημοσκόπηση της κυριακάτικης Καθημερινής. Παρόμοιο είναι το κλίμα ανά τον κόσμο, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών προτιμά τον Αφροαμερικανό υποψήφιο, από τον Ρεπουμπλικανό Τζών Μακείν, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση αυτή την φορά του Βρετανικού BBC.

Όμως τι δείχνουν τα "σημάδια" από το εσωτερικό των Η.Π.Α., 41 ημέρες πριν τις εκλογές;

Λαμβάνοντας πάντα υπ' όψιν πως οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το κλίμα της στιγμής, το εκλογικό σκηνικό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού προμηνύει μια αμφίρροπη αναμέτρηση, όσο και αν η οικονομική κατάσταση στη χώρα δείχνει να ευνοεί τον Μπαρακ Ομπάμα. Είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Αυτό που πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν στην ανάγνωση των Αμερικανικών δημοσκοπήσεων είναι το δείγμα. Συνήθως, οι δημοσκοπήσεις που δίνουν βάρος τους καταγεγραμμένους ψηφοφόρους και όχι τους εν δυνάμει ψηφοφόρους λαμβάνουν μεγαλύτερης προσοχής από τα εκλογικά επιτελεία.

Έτσι, στην τελευταία τέτοια έρευνα του Αμερικάνικου δικτύου CNN και του περιοδικού TIME, η κατάσταση στις Πολιτείες της Φλόριδα, του Οχάιο, της Ιντιάνα και της Βόρειας Καρολίνα είναι οριακή. Σε όλες, πλην της Φλόριδα όπου υπάρχει ισοπαλία, προηγείται ο Τζόν Μακέιν. Ωστόσο το προβάδισμά του είναι οριακό. Το γεγονός, όμως, ότι ο Ομπάμα βρίσκεται ελάχιστα πίσω στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων δείχνει ότι όλα παίζονται.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, πως το Δημοκρατικό κόμμα στοχεύει σε Πολιτείες τις οποίες ο Τζόρτζ Μπους είχε κερδίσει το 2000 και 2004. Στο Κολοράντο, για παράδειγμα, ο Ομπάμα προηγείται στην πρόθεση ψήφου. Αυτή είναι μια Πολιτεία για την οποία στελέχη της εκστρατείας του έχουν δηλώσει πως ενδεχόμενη απώλεια της θα σημαίνει μια μόλις 5% πιθανότητα γενικής εκλογικής νίκης.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του δημοκρατικού υποψηφίου είναι να διατηρήσει τις Πολιτείες που κέρδισαν οι Δημοκρατικοί το 2004 και να "κλέψει" αρκετές από τους Ρεπουμπλικάνους: Νιου Μέξικο, Βόρεια Καρολίνα, Κολοράντο, Βιρτζίνια κ.α. Το Οχάιο, πάντως, αναμένεται και πάλι να βρεθεί στο επίκεντρο, αλλά αν ο Ομπάμα καταφέρει να κάνει την έκπληξη στις άνωθι Πολιτείες συνδυαστικά, τότε αυτό ίσως να μην έχει και μεγάλη σημασία.

Το βέβαιο είναι πως το πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ της Παρασκευής θα κρίνει πολλά. Αλλά όχι τα πάντα. Αναμένετε και άλλες ανατροπές στο μέλλον, μέχρι και το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου όπου θα έχουμε μια ιδέα για το που βαδίζουν τα πράγματα.

Στον αέρα το ντιμπέιτ των υποψηφίων [updated 25/9, 12:09 π.μ]

Ο Τζόν Μακείν ζήτησε αναβολή του ντιμπειτ της Παρασκευής κάτι που δεν δέχεται ο Ομπάμα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα πατώντας εδώ.

[ Photo by Reuters ]