Το θάρρος να παραδέχεσαι οτι έσφαλες...
| 22 αφορμές για διάλογο ]


Για τα πολλά και ενδιαφέροντα που ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του, στο Βελλίδιο, θα διαβάσετε και θα ακούσετε πολλά. Η δική μου άποψη είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ το μόνο που είπε ήταν τα... αυτονόητα. Αναφέρθηκε στις ελάχιστες πράξεις που πρέπει να γίνουν εάν ποτέ θελήσουμε να γίνει η χώρα μας ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που δεν θέλει, όμως, να στερηθεί της ανάπτυξης. Προστασία των εργαζομένων, προστασία των επενδυτών, γενναία χρηματοδότηση στην παιδεία και την έρευνα - αν και το 2% για την έρευνα θα το ήθελα μεγαλύτερο.

Σε αυτό που δεν αναφέρθηκε, σχεδόν, κανείς είναι στη διάθεση του Γιώργου Παπανδρέου να συγκρουστεί, ακόμα, και με λάθη του ίδιου του κόμματος κατά το παρελθόν και να επιδεικνύει την θέληση να τα διορθώσει.

Διαβάζουμε στην ομιλία του:

Όχι στα stage στο Δημόσιο, που κρατούν τους νέους χωρίς προοπτική - αυτή την τρομερή κομματική και ρουσφετολογική πολιτική. Τέλος στα ανασφάλιστα stage.

Τα προγράμματα stage, είναι ένα εφεύρημα της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που στόχο είχε να ρίξει τους δείκτες τις ανεργίας και κατάφερε να δημιουργήσει στρατιές ανασφάλιστων - και νομίμως μάλιστα - νέων εργαζόμενων. Ένα εφεύρημα που βόλεψε και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όχι μόνο δεν το κατάργησε αλλά αύξησε και των αριθμό των προγραμμάτων.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει αρχίσει να ακούει την κοινωνία αποκτώντας ξεκάθαρο πλεονέκτημα απέναντι σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται μέρα με την μέρα μέσα στην εσωστρέφεια της. Η αρχή έγινε, ελπίζω και η συνέχεια να είναι ανάλογη...

[ Photo by papandreou.gr ]

22 αφορμές για διάλογο

blogger είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 12:27 π.μ.

Παναγιώτη, επειδή με stage ξεκίνησα να εργάζομαι, πρέπει να βάλουμε μερικά πράγματα σε μια τάξη.
Τα stage επί ΠΑΣΟΚ λειτουργούσαν όπως θα πρεπε να λειτουργούν.
Ως νέος εργαζόμενος, σου δίνονταν η ευκαιρία να εργαστείς και να αποκτήσεις μια οκτάμηνη εμπειρία πάνω στον τομέα σου.
Αυτό δεν ήταν καθόλου κακό, ίσα ίσα που σε έβαζε στην παραγωγική διαδικασία. Επιχειρήσεις που ήταν ευχαριστημένες με τον υπάλληλο του stage, τον κρατούσαν μετά με άλλα προγράμματα ή με συμβάσεις.
Επί Νέας Δημοκρατίας φτάσαμε στο σημείο να γίνονται ανανεώσεις των συμβάσεων stage στον ίδιο εργαζόμενο!

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 12:33 π.μ.

@Γιώργο
Προφανώς και η Νέα Δημοκρατία το παράκανε δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, και το βασικό μειονέκτημα του stage, την ανασφάλιστη εργασία.
Το θέλουμε ή οχι ήταν το άλλοθι του ΠΑΣΟΚ για να μειώσει τον δείκτη της ανεργίας και καιρός είναι αυτό να αλλάξει...

blogger είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 12:46 π.μ.

Η φιλοσοφία των stage όπως είπα ηταν επί ΠΑΣΟΚ η ένταξη ενός νέου και η εργασιακή εμπειρία, καθώς και κίνητρο για της επιχειρήσεις να προσλάβουν υπαλλήλους.
Το ΠΑΣΟΚ τον δείκτη ανεργίας τον κατέβαζε επί Σημίτη με το πρόγραμμα "ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ". Εκεί γινόταν ο χαμός...

Unknown είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 1:13 π.μ.

δεν υπήρξε μεγαλύτερη νόμιμη απατεωνιά και εκμετάλλευση νέων ανθρώπων
θα μπορούσα ίσως να προσθέσω τα άσχετα (θεματικώς) επιδοτούμενα σεμινάρια με πόρους της ευρωπαϊκής ένωσης (έχεις δει εσύ ελληνοπόντιες κυρίες άνω των 55 να πλέκουν με τσιγκελάκι σε σεμινάριο ξεναγών φυσικού περιβάλλοντος; γιατί εγώ το έχω δει και αυτό)

Δυο κινήσεις που έγιναν για να ρίξουν πλασματικά τους δείκτες ανεργίας.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 1:21 π.μ.

@magica
Χαχαχαχα! Αυτό θα ήθελα να το δω. Αυτά τα λάθη πρέπει να διορθωθούν και νομίζω οτι η ομιλία Παπανδρέου ήταν σε καλό δρόμο.

still-elate είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 1:22 π.μ.

....πάντως είναι γνωστό ότι υπάρχουν παιδιά που απλά ζητάνε να τους δοθεί η ευκαιρία να αποδειχθεί η αξία τους, και ως μη εχοντες εμπειρία εργασιακή δεν τους προσλαμβάνει κανένας εργοδότης.
Ή απλά τους προσλαμβάνει εκτός stage, παράτυπα, τους διώχνει εξίσου παράτυπα, και ουτε γάτα ούτε ζημιά γι αυτόν.
Προκειμένου να προσληφθούν υπογράφουν οτιδηποτε, το εχω κάνει, και το λεω εξ ιδίας πείρας. Πολλές φορές δε ζητάνε απειρους, ακριβώς γι αυτόν τον λόγο.

Κι οταν παψουν να βολεύουν τον εργοδότη, πολύ απλά τους εξαφανίζουν, και παίρνουν στη θ΄πεση τους άλλους που εχουν αναγκη και υπογράφουν οτιδήποτε...

Αν και μόνο εάν λειτουργούν σωστά τα stage, είναι μια καλη ευκαιρία να αποδείξουν την αξία τους όσοι δεν μπορούν να προσληφθούν αλλιώς, είτε επειδή δεν εχουν την πείρα, είτε επειδή δεν έχουν το βύσμα...

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 1:31 π.μ.

@elate
Και όχι μόνο τα stage αλλα η όλη φιλοσοφία απέναντι στις εργασιακές σχέσης.
Για παράδειγμα την ίδια ανάγκη που έχει ο νέος εργαζόμενος έχει και αυτός που θέλει 4 χρόνια να βγεί στην σύνταξη και έχει κλείσει το εργοστάσιο που δούλευε.
Κίνητρα τόσο για νέες θέσεις εργασίας όσο και για την πρόσληψη ειδικών ομάδων όπως οι δυο που προανέφερα.
Εντός της ομιλίας υπάρχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο που βαδίζει προς αυτή την κατεύθηνση.
Είπε κάποια στιγμή ο Παπανδρέου,
"Μειώνουμε το συντελεστή φορολόγησης στα κέρδη που μένουν στην επιχείρηση και βοηθούν στην ανάπτυξη, βοηθούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εκεί, μειώνουμε το φόρο." και παρακάτω συνεχίζει,
"Θέλουμε, πρώτα απ? όλα, να βοηθήσουμε τους νέους να βρουν την πρώτη τους δουλειά, να μην φτάνουν στα 30-35 πριν μπουν στην αγορά εργασίας. Γι' αυτό το λόγο, θα χρηματοδοτήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων, προκειμένου να διευκολύνουμε την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Δεσμευόμαστε για κάλυψη, τμηματικά, των ασφαλιστικών εισφορών τους, μέχρι τα τέσσερα πρώτα χρόνια της εργασίας τους."
Επιμένω οτι η ομιλία ήταν μια πολύ καλή αρχή...

still-elate είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 1:45 π.μ.

μα δεν μιλησα για την ομιλία... απλά Παναγιώτη δεν μπορεις να υποχρεωσεις καποιον να προσλαβει ατομα χωρις πειρα. Εδω δεν μπορεις να του απαγορευσεις να απολυσει, θα τον υποχρεωσεις να προσλαβει???
ελευθερη αγορα ειναι, δυστυχως η ευτυχώς.
...γι αυτο και το προγραμμα εξυπηρετούσε σ' αυτο ακριβως. Εδινε κινητρα για την προσληψη μη εμπειρων. Μεχρι που η ΝΔ τα εκανε σαν τα μουτρα της. Μπλε.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 1:47 π.μ.

@elate
Η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών θεωρώ οτι θα είναι αποτελεσματικότερο κίνητρο συν, φυσικά, ενα stage που θα λειτουργεί όπως πρέπει να λειτουργεί...

still-elate είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 1:57 π.μ.

α, και τωρα που το θυμηθηκα... δεν ξερω τι ισχυει τωρα, αλλα οταν ημουν στο ΕΜΜΕ, επρεπε μολις παρουμε το πτυχιο να συμπληρωσουμε 6 μηνες πρακτικη σε καποιο ΜΜΕ.
Πηγαινες στε μια εφημεριδα λοιπόν σε κρατουσαν 5 μηνες και τρεις εβδομαδες, σε απελυαν (πως λεμε καρτελ) χωρις να εχεις πρακτικη συμπληρωμενη, και μετα επρεπε να πας αλλου φτου κι απ την αρχη, ωστε να καταφερεις καπου καπως καποτε να συμπληρωσεις το εξαμηνο και να κανεις την πρακτικη σου. Ωστε να δουλευεις μετα κανονικα, με τα εργασιακα "δικαιωματα" (χμμμ) του δημοσιογραφου.
Κατι τετοια ηθελε να σταματησει το stage.... Τωρα μπορουν να σε δοκιμασουν χωρις τουλαχιστον να σε δουλευουν ψιλο γαζι...
Αλλα ειπαμε. Προ ΝΔ.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 2:01 π.μ.

@elate
Στις εφημερίδες τα ίδια είχα τραβήξει και εγω στις αρχές μετα την σχολή. Απο οτι μαθαίνω, όμως, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει δραματικά.
Πάντως γενικότερα τα ΜΜΕ είναι μια ειδική, και πονεμένη, κατηγορία...

konstantinos chouvardas είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 6:44 π.μ.

To stage (ανασφάλιστη εργασία) και η μερική απασχόληση (ασφαλισμένη) δημιουργήθηκαν για να μειωθεί πλασματικά η ανεργία. Αν μιλάμε σαν σοσιαλιστές θα πρέπει οντος να επιδωτίσουμε την ασφάλιση στο stage.
Βεβαια γενάται το ερώτημα έχει νόημα η εργασιακή εμπειρία στο δημόσιο;
Το μεγάλο ομως πρόβλημα του stage στο δημόσιο είναι τα κριτήρια εισαγωγής. Το stage έχει γίνει ενα ρουσφετολογικό εργαλείο των κυβερνητικών βουλευτών μιας και βάζουν όποιους θέλουν σε όποια θέση θέλουν. (στην Μ.Α. υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια...αλλα "μιση ζωή" δεν υπάρχει...) Και στην συνέχεια "ο εργαζόμενος" αυτός μοριοδοτήται απο τον ΑΣΕΠ επειδή είχε προϋπηρεσία στο stage. Ετσι λοιπον εχει ανοίξει ενα μεγάλο παράθυρο είτε για μονιμοποιήσεις είτε για ομηρία συμβασιούχων υπαλλήλων.

Εγω λέω οχι στην ανασφάλιστη εργασία, οχι στην μερική απασχόληση, οχι στις αδιαφανείς συμβάσεις απο οποιον κι αν τις νομοθετεί. Εξάλλου οι περισσότερες θέσεις που καλύπτουν οι θέσεις stage και μερικής απασχόλησης είναι θέσεις με πάγιες και διαρκείς ανάγκες αρα χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις

still-elate είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 10:02 π.μ.

χμ.... πάντως για οσους προσπαθούν να βρουν μια θεση στον Ιδιωτικο τομεα, ο οποίος καλύπτει το 65,8 της απασχολησης στην Ελλαδα, οσο κι αν δεν του φαινεται απο τη καρεκλα μας στο δημοσιο, και οπου ΔΕΝ εχει ΑΣΕΠ, επιμενω οτι η καταργηση του stage τους κανει ζημια. Αν δειτε λιγο τις αγγελιες στος εφημεριδες, θα καταλαβετε. "Προυπηρεσια απαραιτητη".
Καλό θα τους εκανε η μεριμνα να ξαναλειτουργησει σωστα.

Επισης οι σοσαλιστες δεν ενδιαφερονται για πλασματικες, αλλα για πραγματικες μειωσεις της ανεργιας. Το να προσλαμβανονται ατομα που δεν εχουν δουλεψει ξανα, και υστερουν σ αυτον τον τομεα στον ανταγωνισμο με ισες ευκαιριες, που οι σοσιαλιστες επαγγελλονται, ειναι νομιζω πραγματικη μειωση της ανεργιας. Εκτός αν κανω λαθος.

Το προβλημα με τα στειτζ ομως ειναι οτι σε θεσεις που η ασχετοσυνη σχετικα καλυπτεται, καποιοι θελουν ΚΑΙ στον ιδιωτικο τομεα να τακτοποιουν τους δικους τους. Οταν ο εργοδοτης ομως εχει την ευκαιρια να διαλεξει καποιον που του κανει, χωρις να πληρωνει αποζημιωσεις απολυσης, ΔΕΝ θα βαλει τον καθε αστοιχειωτο ψηφοφορο που του στελνει ο οποιος πολιτικος παραγοντας. Γι αυτο και το ξεπαστρεψε η ΝΔ. Για το τωρινο το σοσιαλιστικο ΠΑΣΟΚ, δεν ξερω. Θα μπορουσε παντως να ρωτησει και κανεναν που ψαχνει δουλεια, κι οχι εκεινους που ηδη εχουν. Και μαλιστα στο δημοσιο. Η που δεν εχουν δουλεψει ποτε τους. Εχει και τετοιους το ΠαΣοΚ, ελπιζω να το ξερετε.

Μην ξεχνατε δε οτι η χρησιμοτητα του προγραμματος ουσιαστικα ηταν για τους πρωτους μηνες. Μετα ειχε κανει τη δουλεια του. Ειχες δωσει δειγματα γραφης, δεν ησουν πια ανευ εμπειριας.

konstantinos chouvardas είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 10:56 π.μ.

@elate
O ΓΑΠ στην 73 ΔΕΘ ειπε:
Όχι στα stage στο δημόσιο.
Τέλος στα ανασφάλιστα stage.

Επισης λες "Επισης οι σοσαλιστες δεν ενδιαφερονται για πλασματικες, αλλα για πραγματικες μειωσεις της ανεργιας." ομως η κυβέρνιση Σημίτη "επρεπε" να 'φτάσει', να 'φτιάξει' του δείκτες για την ΟΝΕ...

still-elate είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 11:09 π.μ.

@ Παναγιωτη,

...γι αυτο οι μεγαλοεκδότες βρίσκουν και τα κάνουν...
Μετα απο 2 χρονια να μπω, και 5 να βγω- αμα εψαχνα δουλεια επι 3 χρονια, να σου πω εγω τι θα εκανα για να με προσλαβουν εστω και δοκιμαστικα... μεχρι και ρεπορταζ για τον κομμωτη της Πετρουλακη θα εκανα...

;-))))

Τελικα βεβαια στο δευτερο ετος εφυγα, οποτε μικρο το κακο.
Μετα πηγα στα φροντιστηρια- αλλη παλι απο κει αξιοπρεπης δουλεια για νεους...

Να δω με τον ιδιωτικο τομεα ποτε θα ασχοληθουν τα σοσιαλιστικα κομματα παιδια...

still-elate είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 11:16 π.μ.

@Chouvardas
Δεν μιλησα για stage δημοσιου ούτε εγω, ουτε και ο Κρογιας απ' οτι καταλαβα. Και στο δημοσιο υπαρχει το ΑΣΕΠ, το stage σε τι εξυπηρετει??? Πορτα για τους βολεψιματιες??? Οποιος κι αν το εφαρμοσε, να καταργηθει και συμφωνω.

Οσο για την κυβερνηση Σημιτη, ακριβως τα ιδια ελεγε κι ο Καραμανλης τοτε. Πλασματικοι αριθμοι, αυτοματοι πιλοτοι, τεραστια ελλειμματα. Και βγηκε πρωθυπουργος. Και εκανε την απογραφη κιολας, για να τα ..."αποδειξει".
Αν σου φαινεται γενικα οτι λεει την αληθεια χωρις φοβο και παθος, και επαναλαμβανεις τα επιχειρηματα του, εγω τι να πω...

solitudine είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 3:56 μ.μ.

krogias
Επί Νέας Δημοκρατίας φτάσαμε στο σημείο να γίνονται ανανεώσεις των συμβάσεων stage στον ίδιο εργαζόμενο!
Σε αυτό το σημείο θα διαφωνήσω εγώ έμεινα με συμβάσεις stage 3 χρόνια επι Πασοκ..

blogger είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 3:59 μ.μ.

Προφανώς σου άλλαζαν ειδικότητα. Ακόμη χειρότερο!

solitudine είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 4:03 μ.μ.

και το φοβερό ήταν ότι δεν μου άλλαζαν ειδικότητα...

blogger είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 4:08 μ.μ.

Και πως το δικαιολογούσαν στον ΟΑΕΔ αν δε σου άλλαζαν ειδικότητα;

solitudine είπε... @ 15 Σεπτεμβρίου 2008 - 4:15 μ.μ.

δεν μπορώ να πω περισσότερα για να μην εκθέσω πρόσωπα και καταστάσεις
πάντως έγινε όπως στο λέω

G700 είπε... @ 16 Σεπτεμβρίου 2008 - 8:41 μ.μ.

παναγιώτη, εμείς θα συμφωνήσουμε με τον krogias ως προς το κομμάτι της χρησιμότητας των stage, εφόσον φυσικά χρησιμοποιούνται ως προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα (γι αυτό τα έφτιαξαν άλλωστε στην Ευρώπη και όχι για να γίνονται ρουσφέτια στο ελληνικό δημόσιο για να βολευτεί το παιδί του ψηφοφόρου), και υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι νέοι ασφαλίζονται κανονικά. Συνεπώς σωστές είναι οι προτάσεις ΓΑΠ έρχονται να βελτιώσουν την κακή χρήση ενός καλού στη σύλληψή του θεσμού. Μια κακή χρήση που ξεκίνησε φυσικά επί ΠΑΣΟΚ και απογειώθηκε επί ΝΔ.

Κι εδώ αν θες είναι και το πρόβλημα στην Ελλάδα. Δεν χρησιμοποιούμε σωστά τα σύγχρονα θεσμικά εργαλεία. Κι επειδή ακριβώς δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με σωστό τρόπο στο τέλος καταλήγουμε να τα δαιμονοποιούμε ή να τα ποινικοποιούμε πλήρως με επιχειρήματα του τύπου όχι στη μερική απασχόληση , κάτω τα stage κλπ.

Σχετικά με τις ανανεώσεις : προτείνουμε να ισχύσει η λογική του ενός stage ανά φυσικό πρόσωπο. Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης ανά ειδικότητα τρέχα γύρευε.

Δημοσίευση σχολίου