Είμαστε όλοι μετανάστες...
| 7 αφορμές για διάλογο ]

Στο χθεσινό του ποστ ο δημοσιογράφος Gazmend Kapllani αναφέρετε στην ιστορία του Έντι, ενός νεαρού συμπατριώτη του που είχε χάσει το χέρι του στην κρεαταγορά από εργατικό ατύχημα. Η μηχανή του το είχε φάει μέχρι τον αγκώνα.
Ο Gasmend αναρωτιέται πως είναι δυνατόν στην Ελλάδα να χάνονται τόσες ζωές αλλοδαπών εργατών, "Μόνο από τη μικρή μου πόλη, γνωρίζω τρία παιδιά θύματα των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα. Ό ένας είναι κάτω από τη γη. Ήταν 23 χρόνων. Οι δύο άλλοι έμειναν ανάπηροι για όλη τη ζωή τους. Μόνο ο ένας κατάφερε να διεκδικήσει την αποζημίωση και βρίσκεται εδώ και χρόνια στα δικαστήρια...
Γιατί, πεθαίνει κανείς στον χώρο εργασίας, ακόμα και σε προηγμένες χώρες. Φταίνε οι εργοδότες και τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας; Τα συνδικάτα που σιωπούν; Η Επιθεώρηση Εργασίας που δεν κάνει τη δουλειά της; Οι εργάτες που αδιαφορούν για τα μέτρα ασφάλειας; Ίσως όλα αυτά."
Και καταλήγει στην πλέον εύστοχη παρατήρηση,"Βλέποντας το κομμένο χέρι του Έντι, τότε, θυμήθηκα ένα πικρό ανέκδοτο που κυκλοφόρησε την επομένη της πτώσης των καθεστώτων του υπαρκτού: Αυτά που μας έλεγαν για τον κομμουνισμό ήταν αισχρά ψέματα. Πολλά από αυτά που έλεγαν για τον καπιταλισμό ήταν αλήθεια."
Και η αλήθεια μάλλον βρίσκεται στην τελευταία πρόταση του. Πριν από 10 χρόνια στην Ελλάδα υπήρχε ξεκάθαρη εκμετάλλευση των μεταναστών. Άθλιες συνθήκες εργασίας και μικρό μεροκάματο.
Πριν λίγες μέρες το ατύχημα στο Πέραμα ήρθε να αποδείξει ότι οι συνθήκες έχουν, πλέον, αλλάξει αλλά όχι προς το καλύτερο. Έξι νεκροί Έλληνες και δυο μετανάστες κάηκαν σαν τα ποντίκια μέσα σε συνθήκες μη ασφαλούς εργασίας. Η, όποια, πρόοδος, διατυμπάνιζαν οι κυβερνήσεις τόσο καιρό ξεγυμνώθηκε αποκαλύπτοντας μας την πραγματική εικόνα. Στην Ελλάδα του 2008 είμαστε όλοι μας μετανάστες...

7 αφορμές για διάλογο

Argos είπε... @ 30 Ιουλίου 2008 - 11:20 π.μ.

Δεν έχω να προσθέσω και πολλά σ' αυτά που έγραψες μαι και συμφωνώ σε όλα. Αυτό όμως που θα ήθελα να θυμίσω στον αξιόλογο δημοσιογράφο αλλά και σε σένα είναι ότι το ερώτημά του έχει απάντηση. Οι μετανάστες είναι αυτοί που απασχολούνται κυρίως στην μαύρη εργασία (άρα και με ανύπρακτα μέτρα προστασίας) αλλά κυρίως σε δουλειές δύσκολες με μεγάλη κούραση και επικινδυνότητα. Δεν έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν.
Κάτι που έγινε και για τους Έλληνες μετανάστες σε άλλα δυτικά κράτη. Πόσοι δεν Έλληνες μετανάστες δεν γύρισαν μ επροβλήματα υγείας από π.χ. τις στοές του Βελγίου.
Αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση διακιολογία για κανένα ατύχημα κανενός ανθρώπου.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 30 Ιουλίου 2008 - 11:27 π.μ.

@argos
Ο Niko Ago μου έλεγε οτι εμείς οι Ελληνες ξεχάσαμε οτι είμασταν κάποτε μετανάστες και είχε απόλυτο δίκιο.
Το πρόβλημα, όμως πλέον, είναι οτι οσο αφορά τα τις συνθήκες εργασίας οι διαφορές παύουν να είναι πια φυλετικές. Έχουν μετατραπεί καθαρά σε ταξικές και η εθνικότητα δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο...

Constantinos είπε... @ 30 Ιουλίου 2008 - 12:07 μ.μ.

Έχοντας δουλέψει σε μεταλλείο θα πω ότι κάναμε αγώνα με τους υπεύθυνους ασφαλείας να πείσουμε τους εργαζομένους να φοράνε κράνος για τη δική τους ασφάλεια, με μηδενικά αποτελέσματα. Δεν το φορούσαν με τίποτα! Μέχρι και πρόστιμο προτάθηκε, αλλά και πάλι τίποτα. Όταν κυκλοφορούσα με αυτοκίνητο φορώντας ζώνη, οι ίδιου που δεν φορούσαν κράνος στις υπόγειες στοές γελούσαν. Τι να λέμε τώρα...

Εκτιμώ ότι στα εργατικά ατυχήματα συνήθως την κύρια ευθύνη φέρει το θύμα.

Βέβαια, δεν μπορώ να είμαι απόλυτος, σε άλλες περιπτώσεις ίσως κάποιοι να αναγκάζονται να δουλεύουν υπό τέτοιες συνθήκες, ίσως πάλι η αθάνατη ελληνική νοοτροπία "έλα μωρέ, σε μένα θα συμβεί" να κάνει θραύση (μεταφορικά και κυριολεκτικά ...) παντού.

Όσο για τους μετανάστες, θα διαφωνήσω. Όταν επιλέγεις να φύγεις από τον τόπο σου, αναλαμβάνεις ρίσκα. Επιπλέον, εκεί που πας είναι, κατά τεκμήριο, καλύτερα. Ας μας πει ο κ. Καπλάνι πόσους νεκρούς συμπατριώτες του είχε στην δική του πατρίδα και γιατί έφυγε από αυτήν αντί να κάτσει και να αγωνιστεί να την κάνει καλύτερη.

Με τιμά ως Έλληνα να έρχονταί ξένοι να ζήσουν εδώ. Είναι η μέγιστη, σαφέστατη και πλέον ξεκάθαρη αναγνώριση ότι η πατρίδα μου είναι καλύτερη από τις δικές τους. Φυσικά, αυτό ισχύει και αντίστροφα!

Βασίλειος Περαντζάκης είπε... @ 30 Ιουλίου 2008 - 3:46 μ.μ.

Η πολιτεία δυστυχώς μπορεί να φτάσει μέχρι ένα σημείο στην προστασία του εργαζόμενου. Με νομοθετήματα, πρόστιμα και ποινές για τις παραβάσεις. Αλλά δεν μπορεί να είναι μπαμπούλας και να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τι κάνει ο κάθε ανεύθυνος.

Στην περίπτωση μάλιστα του ατυχήματος στο Πέραμα, πριν ακόμα σβήσει η φωτιά, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλούσαν για παράλειψη των υπευθύνων να αφαιρέσουν ένα πολυμερές που υπήρχε ως επικάλυψη στα αμπάρια!!!

Μα αν το ήξεραν γιατί δεν περίμεναν να αφαιρεθεί πρώτα και μετά να γίνουν οι εργασίες; Το είπαν στους εργαζόμενους που έχασαν την ζωή τους αυτό πριν τους στείλουν μέσα;

Αν η τιμωρία στην περίπτωση αυτή είναι η μέγιστη δυνατή, τότε οι υπεύθυνοι θα το ξανασκεφτούν καλά πριν πάρουν τέτοια ρίσκα...

Unknown είπε... @ 30 Ιουλίου 2008 - 8:26 μ.μ.

Δεν υπάρχουν πολλές φορές που θα συμφωνήσω τόσο πολύ με σένα. Ελπίζω να στρωθώ να γράψω και γω κάτι. Αν και αφού φεύγω μεθαύριο για Τουρκία δύσκολα...
Το ανέκδοτο όπως το έγραψε πάντως έχασε λίγο το αστείο της υπόθεσης. Εγώ όταν το άκουσα στα ρώσικα ήταν "δυστυχώς ό,τι μας έλεγαν για το καπιταλισμό ήταν αλήθεια."

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε... @ 1 Αυγούστου 2008 - 6:45 μ.μ.

Κε... Κωνσταντινε, ωρες ωρες με βγαζεις απ τα ρουχα μου.Στο Περαμα και στο Σκαραμανγκα καθε χρονο σκοτωνοντε τοσοι και το μονο που βρισκεις να πεις ειναι οτι συνηθως φταινε τα θυματα?Πετας και ενα "να μην ειμαι βεβαια και απολυτος" και νομιζεις οτι καθαρισες? Ντροπη ρε μεγαλε..
Αν σε ξενοδοχειο δουλεψει σερβιτορος χωρις τη στολη του τον απολυουν παραυτα.
Αν σε σουπερμαρκετ υπαλληλος στα τυρια ας πουμε, δουλεψει χωρις καπελλο η γαντια και ποδια τον στελνουν σπιτι του με τη μια.Και μας λες σοβαρα πως σε επιχειρησεις ορυχειων και σε εργοστασια δεν μπορει ο εργατης να υποχρεωθει -για τη δικη του ασφαλεια- να φοραει το κρανος του?
Το ιδιο το θυμα φερει την "κυρια"(πολυ σικ διατυπωση αυτο το κυρια) ευθυνη στα εργατικα ατυχηματα.Ενω οι επιχειρησεις που οι εργοδοτες εσκεμμενα "ξεχνουν" να εφαρμοζουν τα μετρα ασφαλειας πολυ απλα διοτι αυτα κοστιζουν φυσικα και δεν εχουν την "κυρια" ευθυνη.Συγχαρητηρια!!
Εχεις δει στις οικοδομες πως φτιαχνουν τις κεραμοσκεπες στον 6ο 7οη και 8ο οροφο? Τους βλεπεις πανω απ το κενο και κανεις το σταυρο σου να μην χαθουν στο χαος.Ουτε ενα δεσιμο ουτε μια ζωνη, ουτε μια σκαλωσια ΤΙΠΟΤΑ.Κι αν ζαλιστει καποιος και πεσει τι θα λεει ο εργολαβος?Εφταιγε το θυμα.Θα μας τρελλανεις λοιπον φιλε.Εκτος αν εχεις αναλαβει υπερασπιστης-συνηγορος των εργοδοτων να μας το πεις να ξερουμε τουλαχιστον με ποιον μιλαμε.Ελα συγχιστηκα παλι...

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε... @ 1 Αυγούστου 2008 - 6:46 μ.μ.

Παναγιωτη Παπαχατζη εχεις απολυτο δικιο!

Δημοσίευση σχολίου