Εύηχα και φάλτσα μιας νύχτας στο μουσείο
| 15 αφορμές για διάλογο ]


Η πρώτη διαπίστωση από την χθεσινή συνάντηση με τον Πέτρο Τατούλη, είναι ότι οι πολιτικοί μαθαίνουν και μαθαίνουν γρήγορα για αυτά που πρέπει και αυτά που δεν πρέπει να κάνει κανείς σε μια συνάντηση με ιστολόγους. Απλός, καθόλου στημένος και με διάθεση για κουβέντα ήταν εχθές ο βουλευτής. Στην καφετέρια του αρχαιολογικού μουσείου, είχαμε μαζευτεί κάτι παραπάνω απο τριάντα άνθρωποι. Ιστολόγοι, δημοσιογράφοι, συνεργάτες και αναγνώστες του Πέτρου Τατούλη. Σε μια συζήτηση που σε χρόνο ξεπέρασε τις τρεις ώρες θα χρειαζόμουν άπειρα ποστ για να αποτυπώσω όλα όσα ελέχθησαν. Υπήρχαν όμως κάποια σημεία που ξεχώρισαν, τόσο από την πλευρά του Τατούλη, όσο και από την πλευρά των παρευρισκομένων. Άλλα εύηχα και άλλα... φάλτσα.

Τα εύηχα

  • Σεβάστηκε την ανωνυμία των ιστολόγων. Η συνάντηση δεν βιντεοσκοπήθηκε αλλά ηχογραφήθηκε. Ακόμα και όταν κάποιοι δημοσιογράφοι ζήτησαν μερικά πλάνα ο Πέτρος Τατούλης αρνήθηκε ευγενικά. Ζήτησε από την αρχή ο διάλογος να είναι "σπιντάτος" και το τήρησε πρώτος.
  • Η απόψεις που εξέφρασε πάνω σε διάφορα θέματα έδειξαν την εικόνα ενός προοδευτικού πολιτικού. Δήλωσε υπέρμαχος της ανοιχτής δημόσιας πληροφορίας, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος των πνευματικών δικαιωμάτων, μίλησε για αποποινικοποίηση των μαλακών ναρκωτικών ενώ πρότεινε την διάλυση των φοιτητικών παρατάξεων (κάτι με το οποίο ταυτίστηκα αρκετά μιας και είχα γράψει σχετικά πριν από μερικούς μήνες). Τέλος έκανε επίθεση στο ΚΚΕ για την άρνηση του να ελεγχθούν τα οικονομικά του και έδωσε τα εύσημα στον Γιώργη (sic) Παπανδρέου για τον τρόπο που χειρίστηκε εσωκομματικά την υπόθεση Siemens.
  • Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για τον έλεγχο του διαδικτύου (βέβαια, ενδέχεται η κυβέρνηση να το φέρει στο δεύτερο θερινό τμήμα όπου ο Τατούλης θα είναι διακοπές αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο απέφυγε να το σχολιάσει).
  • Στα θετικά προσμετράται η συμπεριφορά των συνεργατών του. Δεν προσπάθησαν να μας "πατρονάρουν", ούτε και να μας φιμώσουν. Ειδικά η κόρη του αν και στον όγδοο μήνα της κύησης της είχε το κουράγιο για αρκετή κουβέντα.
...και τα φάλτσα
  • Απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις που "καίνε". Δεν απάντησε στην ερώτηση που του έγινε για τον Βγενόπουλο (δείχνοντας, μάλιστα, σχετική δυσφορία), απέφυγε να σχολιάσει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ολυμπία.
  • Ενώ έκανε συνεχής αναφορές για το τέλος του δικομματισμού και την ύπαρξη συνεργασίας προσωπικοτήτων όταν ρωτήθηκε αν θα συμμετάσχει ο ίδιος σε κάτι τέτοιο έκανε "ντρίπλα" μιλώντας για θεωρητικές απόψεις για το μέλλον της πολιτικής που δεν αφορούν στην παρούσα περίοδο τον ίδιο.
  • Στα... φάλτσα προσμετράτε η διάθεση για ατέρμονους μονολόγους από την πλευρά ορισμένων συμμετεχόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ανδρέας Καψαμπέλης (λέγε με press-gr) ο οποίος μιλούσε επί 17 λεπτά! Πάντως μέσα απο αυτό βγήκε και ένα χρήσιμο συμπέρασμα. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όσοι μίλησαν πολύ ώρα ήταν άνθρωποι που δεν είχαν επαφή με το διαδίκτυο (πέρα από τον γραφικό Καψαμπέλη). Οι ιστολόγοι στην πλειοψηφία τους ήταν σύντομοι σεβόμενοι τους κανόνες ενός διαλόγου μεταξύ τριάντα ατόμων.
  • Η πλέον δυνατή παρουσία ήταν αυτή του e-rooster. Μέτρησα επτά μέλη του παρόντα. Αυτό, φυσικά, μόνο αρνητικό δεν είναι. Το φάλτσο της υπόθεσης είναι ότι ορισμένοι από αυτούς αρκέστηκαν να επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά τις θέσεις του πολιτικού τους κόμματος (μιας και είναι όλοι τους μέλη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας) κάτι που σε μια συζήτηση ενεργών πολιτών ήταν, αν μη τι άλλο παράταιρο.
Είπα στην αρχή ότι οι πολιτικοί μαθαίνουν γρήγορα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν περισσότερα πράγματα να μάθουν για την επαφή τους με ενεργούς πολίτες του διαδικτύου. Ο Πέτρος Τατούλης εχθές έκανε μια καλή αρχή. Η παρουσία του είχε θετικό πρόσημο έστω και αν απέφυγε να μπει στην ουσία αρκετών πραγμάτων. Γιατί τις "καυτές πατάτες" ούτε που τις ακούμπησε...

15 αφορμές για διάλογο

Στέλιος Μ. είπε... @ 17 Ιουλίου 2008 - 10:37 π.μ.

Παναγιώτη καλημέρα. Ολα καλά και άγια, όμως έχω μία δυσπιστία. Αυτός ο Τατούλης δεν ήταν που όσο ήταν βουλευτής έκανε τα πάντα να ματαιώσει το Μουσείο Ακρόπολης, καταθέτωντας μηνύσεις και σπιλώνοντας υπολήψεις, και όταν έγινε καθ'ύλην αρμόδιος ΥΠΠΟ, τα έκανε όλα γαργάρα και εγκαινίαζε το Μουσείο? Το ρωτώ γιατί μερικοί προφανώς διατηρούμε ακόμη τη μνήμη μας...

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 17 Ιουλίου 2008 - 10:41 π.μ.

@Στέλιο
Θα σου πω κάτι που ο ίδιος είπε.
"Με ρωτάνε πολλοί γιατί ως υπουργός δεν έκανα κριτική στην κυβέρνηση. Εγώ ενημέρωνα πάντα τον πρωθυπουργό. Απο την άλλη, όμως, θα ήταν περίεργο ενώ είμασταν μόνο μερικών μηνών κυβέρνηση (και μέσα στην γενική ευφορία της νίκης) να κυρήξω αντάρτικο και να παραιτηθώ"
Το είπε γενικά και οχι ειδικά για το μουσείο.
Πάντως το αφήνω στην κρίση του καθενός...

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 17 Ιουλίου 2008 - 11:09 π.μ.

Μέσα στην ημέρα θα γραφούν και άλλα ποστ για το θέμα απο άλλους παρευρισκόμενους ιστολόγους. Θα τα ανεβάσω σε λινκ στο τέλος του δικού μου ποστ.

σίβυλλα είπε... @ 17 Ιουλίου 2008 - 8:11 μ.μ.

Θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω:
1. Μιλάς με εμπάθεια για παραυρισκόμενους στη συνάντηση (π.χ. Καψαμπέλη)
2. Μίλησες περισσότερη ώρα από αυτόν και δεν ήταν κατανοητός ο λόγος σου (αν δεν υπήρχε δίπλα μου ένας φίλος δεν θα μπορούσα να κατανοήσω τι θέλεις να πεις)
3. Πήρες δεύτερη κι αν δεν κάνω λάθος και τρίτη φορά το λόγο, αγνοώντας κανόνες καλής συμπεριφοράς, αφού άλλοι δεν είχαν καν πρωτολογίσει
3. Το σχόλιο σου, εκτιμώ ότι θα έπρεπε να είναι στο περιεχόμενο της συζήτησης κι όχι στα σχόλια για όσους συμμετείχαν.
Γι' όλα αυτά, αναγκάζομαι να μπω κι εγώ στον πειρασμό του σχολιασμού των σχολιασμών.
Στο χωριό μου λένε, "η καμήλα δεν βλέπει τη δικιά της την καμπούρα".
Με συμπάθεια
Σίβυλλα
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/

Υ.Γ.
Σε νέα σχόλια δεν θα "απαντήσω", αλλά τώρα δεν "άντεξα"

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 17 Ιουλίου 2008 - 9:05 μ.μ.

@Σίβυλα
1. Δεν μίλησα με εμπάθεια αλλά κατέθεσα την διαπίστωση πολλών απο τους παρευρισκόμενους (αγανάκτησαν με τον καψαμπέλη).
2.Σε καμιά περίπτωση δεν μίλησα περισσότερο απο τον Καψαμπέλη!!!
Πήρα τον λόγο δυο φορές για 2 λεπτά την κάθε φορά. Σε αυτό έχω καμιά σαρανταριά μάρτυρες. Η δεύτερη φορά μάλιστα ήταν στο κλείσιμο της κουβέντας όταν οι άλλοι είχαν ήδη μιλήσει.
3.Θεωρώ οτι έχω το δικαίωμα να σχολιάζω όποιον εγώ επιθυμώ. Έτσι δεν είναι.

Τελειώνοντας, θέλω απλά να ρωτήσω. Μήπως με μπερδεύεις με ενα πιτσιρικά που καθόταν σε καναπέ απένταντι απο τον Τατούλη; Αυτός ήταν που μίλησε 3 ή 4 φορές.

karpidis είπε... @ 18 Ιουλίου 2008 - 3:02 π.μ.

Κάτι μου έλεγε να μην έρθω. Τελικά καλά που δεν ήρθα. Δεν έχετε δει καρπίδη να βαράει κόσμο σαν τρελός. Αυτόν τον Καψαμπέλη αν τον πετυχω πουθενά θα του χώσω μια σφαλιάρα γιατί μου τη σπα η φάτσα του. Και μου την σπα που είναι εμετικός και από αυτό που έφτιαξε και από αυτά που λέει.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 18 Ιουλίου 2008 - 3:56 π.μ.

@Karpidis
Χεχεχεχεχε! Ήταν συγκλονιστική στιγμή. Αφού κάποια στιγμή ήθελε να ξαναπάρει το μικρόφωνο. Όλοι τρομάξαμε αλλά μας έσωσε ο Τατούλης που του έκοψε την φόρα...

Στέλιος Μ. είπε... @ 18 Ιουλίου 2008 - 8:02 π.μ.

@παναγιώτης: εγώ τον θυμάμαι εμπαθέστατο να σπιλώνει την προσπάθεια της μελίνας για το μουσείο και μετά να κάνει την πάπια. μέχρι να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη (που δεν το περιμένω από τέτοιον υποκριτή), δεν αλλάζω γνώμη. ο άνθρωπος είναι σούργελο.

αντωνης είπε... @ 18 Ιουλίου 2008 - 9:51 π.μ.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
nikos είπε... @ 18 Ιουλίου 2008 - 1:58 μ.μ.

Παναγιώτη, υπάρχει ένα σχόλιο και για σενα από Τατούλη στο nylon

kouk είπε... @ 29 Αυγούστου 2008 - 1:33 μ.μ.

μια διευκρίνιση (αφού τώρα είδα αυτό το άρθρο): τα μέλη του e-rooster.gr αλλά πόσο μάλλον και οι bloggers του e-roosters.blogspot.com δεν είναι όλοι μέλη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση βρίσκονταν στην παρέα του e-rooster κάποιοι φίλοι/γνωστοί που δεν συμμετέχουν στο e-rooster αλλά είναι ανεξάρτητοι bloggers που συμμετέχουν στην ΦιΣ, οπότε πιστεύω ότι επειδή τους ταύτισες με το e-rooster σου φάνηκε παράξενο ότι μονοπώλησε τον λόγο τους η πολιτική πρόταση της ΦιΣ. Στη πραγματικότητα στην συνάντηση αυτή, όπως και γενικά, το e-rooster προσπάθησε να φέρει στον διάλογο θέματα του ενδιαφέροντος των μελών του ανεξάρτητα από το πως σχετίζονται με την πολιτική πρόταση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.
Ευχαριστώ, Κώστας Κουκόπουλος.

stamos-dynami είπε... @ 11 Ιανουαρίου 2009 - 10:49 μ.μ.

** Η ηθική μόνη θα αποφασίσει , αν η ατομική ενέργεια θα καταστεί μια γήινη ευλογία ή η πηγή τους ολοσχερούς καταστροφής του ανθρώπινου γένους ,- Πιστεύω , ότι υπάρχουν δυο δυνάμεις που μας κυβερνούν .- Μια είναι η πίστης στην εσχάτη κρίση , ότι δηλαδή καθένας από μας θα δώσει λόγο για όσα έπραξε επί της γής , με το μέγα θεϊκό δώρο της Ζωής .- Η άλλη είναι η πίστης σε μια αθάνατη ψυχή η οποία θα απολαύσει την αμοιβή , ή θα υποφέρει την ποινή μιας τελικής κρίσης .- ( Βέρνερ Φόν Μπράουν ) .

stamos-dynami είπε... @ 11 Ιανουαρίου 2009 - 10:51 μ.μ.

~ * Η επιστήμη έχει βρεί , ότι τίποτε δεν μπορεί να εξαφανισθεί ,, χωρίς κανένα ίχνος .- Τίποτε μέσα στη φύση , ούτε ακόμη αυτό το μικροσκοπικό μόριο , δεν μπορεί να εξαφανισθεί , χωρίς κανένα ίχνος .- Η φύση δεν γνωρίζει εξαφανίσει .- Στο σύγχρονο κόσμο μας , πολλοί άνθρωποι φαίνεται να αισθάνωνται ότι η επιστήμη , έχει ΄κατά κάποιο τρόπο , καταστήσει αυτές τις « θρησκευτικές ιδέες ¨» άκαιρες ή πεπαλαιωμένες .- ( Β. Φ. Μπράουν .).-

Ανώνυμος είπε... @ 3 Αυγούστου 2009 - 7:15 μ.μ.

成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學

Ανώνυμος είπε... @ 6 Σεπτεμβρίου 2009 - 12:08 μ.μ.

債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社

Δημοσίευση σχολίου