Μια χώρα σε ομηρία | Blog Action Day '08
| 3 αφορμές για διάλογο ]


Στα τέλη της δεκαετίας του '70 οι Η.Π.Α αποφάσισαν να συνεργαστούν εμπορικά με την Δημοκρατία της Αϊτής. Οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον είχαν, τότε, πείσει την κυβέρνηση της Αϊτής ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την γεωργία και την κτηνοτροφία και να στραφούν στην βιομηχανία επιτρέποντας στους Αμερικάνους επενδυτές να εγκαταστήσουν μονάδες συναρμολόγησης.

Σαν ανταπόδοση στις επιλογές της Αϊτής, οι Αμερικάνοι έστελναν στην χώρα φθηνό, επιδοτούμενο από τους ίδιους, ρύζι. Μέσα στα επόμενα χρόνια η καλλιέργεια ρυζιού στην Αϊτή σχεδόν εκμηδενίστηκε και όλοι οι γεωργοί αποφάσισαν να γίνουν εργάτες στα εργοστάσια συναρμολόγησης.

Μετά από μερικά χρόνια, και ενώ η Αϊτή εξαρτήθηκε πλήρως από τις Αμερικάνικες καλλιέργειες, η τιμή του ρυζιού άρχισε να παρουσιάζει ανοδική τάση. Σε περιόδους, μάλιστα, όπως οι αρχές της δεκαετίας του '90 που η τιμή του ρυζιού μειωνόταν παγκοσμίως στην Αϊτή οι τιμές συνέχιζαν να ανεβαίνουν.

Σταδιακά, μιας και δεν υπήρχε αύξηση των μισθών οι πολίτες άρχισαν να δυσκολεύονται να θρέψουν την οικογένεια τους. Το αποκορύφωμα της κρίσης ήρθε τα τελευταία χρόνια. Οι επενδυτές άρχισαν να αποσύρονται, οι τιμές των τροφίμων καθώς και η ανεργία νέων και γυναικών να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς.

Η Αϊτή σήμερα, είναι μια χώρα σε βαθιά κρίση. Χωρίς θέσεις εργασίας, χωρίς γεωργική παραγωγή, με την πείνα να θερίζει το πληθυσμός της. Μια χώρα σε απόλυτη ομηρία από τις Η.Π.Α που βιώνει σε τρομακτική έκταση το πρόβλημα του επισιτισμού και της φτώχειας. Τα Μ.Μ.Ε ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τις ταραχές που συγκλόνισαν την χώρα τον περασμένο Απρίλη, αγνοώντας επιδεικτικά την αιτία του προβλήματος.

Η φτώχεια και ο επισιτισμός αποτελούν προβλήματα παγκόσμια που δημιουργούνται τόσο από κράτη και κυβερνήσεις, όσο και από την ανάγκη των πολιτών των ανεπτυγμένων χωρών για υπερκατανάλωση. Μιλάμε εύκολα για αυτό αλλά δύσκολα κάνουμε κάτι. Είμαστε έτοιμοι να στερηθούμε μέρος των προνομίων μας για να βοηθήσουμε τις τρίτες χώρες; Αυτό, νομίζω, ότι είναι και το μεγάλο στοίχημα...

Υ.Γ Επειδή το blogging δεν είναι μόνο θεωρία αλλά και δράση, διαβάστε το καλύτερο ελληνικό ποστ για την blog action day, στο blog του Ιντερνετάκια...

[ Photo by Flickr ]

3 αφορμές για διάλογο

internetakias.gr είπε... @ 15 Οκτωβρίου 2008 - 4:15 π.μ.

Νομίζω οτι σε θεωρητικό επίπεδο οι περισσότεροι θα ήταν διατεθειμένοι να στερηθούν προνόμιά τους για να βοηθηθεί μια κατάσταση που στενοχωρεί όλους - τους λογικούς - ανθρώπους.

Στην πράξη και αν ποτέ δούμε πόσα πραγματικά είναι τα προνόμια που χάνουμε βοηθώντας ουσιαστικά την πλειοψηφία του πλανήτη που υποφέρει, εκεί ειναι που θα κάνουμε όλοι - οι περισσότεροι - πίσω. Δυστυχώς δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό. Ισως μια πραγματική κρίση μας συνεφέρει κάποια στιγμή.

Για το link και κυρίως για αυτό που έγραψες σε ευχαριστώ πάρα πολύ :) Νομίζω οτι επειδή το θέμα είναι πολύ επίκαιρο και αφορά όλους μας, φέτος το Blog Action Day θα έχει πολύ ενδιαφέρον

Ανώνυμος είπε... @ 3 Αυγούστου 2009 - 7:33 μ.μ.

A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉

anywhere_Smile είπε... @ 28 Αυγούστου 2010 - 5:19 π.μ.

If the links to not links london lead to the maximum increase in traffic discount links of london then what value would the links truly links of london silver possess. They would end up being little more than window dressing at worst and minimally impactful links of london sale at best. That is not what a new online business links london jewellery looking for a spike in revenues would wish to links london bracelet yield.Also, when you are running a new business, your london links charms time will limited as there will be scores of other responsibilities links of london watches sale competing for your time. That means you won't be able to discount links of london rings do what is necessary to individually place your own links on cheap links of london necklaces the internet. Rather than do so, you could buy links and delegate the work to others.

Δημοσίευση σχολίου