Ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας...
| 4 αφορμές για διάλογο ]


Οι επιστήμονες μιλούν για αύξηση της θερμοκρασίας της γης στα επόμενα πενήντα χρόνια. Τα πλέον αισιόδοξα σενάρια μιλούν για αύξηση 3 βαθμών Κελσίου ενώ τα πλέον απαισιόδοξα μιλούν για 10 βαθμούς. Έχουμε παρ' όλα αυτά συνειδητοποιήσει τι σημαίνει μια τέτοια αύξηση; Εάν η μέση θερμοκρασία της γης αυξηθεί 3 βαθμούς τότε το κλίμα της θα επιστρέψει στην κατάσταση που ήταν πριν από 3.000.000 χρόνια. Εάν, δε, η αύξηση αγγίξει τους 4 βαθμούς τότε το 70% των ειδών θα εξαφανιστεί από προσώπου γης.
Η ανθρωπότητα εκ των πραγμάτων, λοιπόν, υποχρεούται να δουλέψει με στόχο τους 2 βαθμούς Κελσίου αλλιώς τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.
Με αυτή την διαπίστωση άνοιξε την χθεσινή του ομιλία ο Αμερικάνος οικονομολόγος, Τζέρεμυ Ρίφκιν . Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν μπορέσουμε να στραφούμε σε φιλικές, προς το περιβάλλον, πηγές ενέργειας.
Ο Ρίφκιν παρουσίασε τη δική του πρόταση την οποία ονομάζει, "νέα βιομηχανική επανάσταση".
"Αν σας έλεγαν πριν από 30 χρόνια ότι θα έρθει στιγμή που οι πολίτες θα μπορούσαν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες με απίστευτη ταχύτητα (ίντερνετ) θα το πιστεύατε; Φανταστείτε, λοιπόν, σε 15 χρόνια από τώρα τα κτίρια να αποτελούν αυτόνομες μονάδες παραγωγής ενέργειας, ενέργεια που θα μπορεί να διακινείτε μεταξύ των πολιτών με ένα σύστημα αντίστοιχο του σημερινού διαδικτύου"
Ο Ρίφκιν παρουσίασε την πρωτοποριακή του πρόταση μιλώντας για μια αντίστροφη παγκοσμιοποίηση, η οποία θα έρχεται λειτουργεί από κάτω προς τα πάνω. Ο... εκδημοκρατισμός της ενέργειας και η απεξάρτηση της από τις μεγάλες μονάδες παραγωγής είναι ίσως η λύση. Αργότερα μέσα στην ημέρα ολόκληρη η ομιλία του θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο και θα την ανεβάσω και στο "πρόχειρο τετράδιο". Αξίζει τον κόπο να διαθέσετε μισή ώρα για να παρακολουθήσετε την καλύτερη, έως τώρα, στιγμή του συνεδρίου.
Το ποστ αυτό θα το κλείσω με λίγη τροφή για σκέψη. Μια από τις πλέον συγκλονιστικές φράσεις της ομιλίας του Ρίφκιν ήταν η εξής, "Ο άνθρωπος θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται ξανά όπως ο Homo Sapiens. Ήρθε καιρός να βάλουμε την ανάγκη για επιβίωση μπροστά από οποιαδήποτε άλλη. Να σκεφτούμε πως θα διαφυλάξουμε τον πλανήτη..."
Περιμένω τα σχόλια σας...

4 αφορμές για διάλογο

Constantinos είπε... @ 1 Ιουλίου 2008 - 1:39 μ.μ.

Όπως ακριβώς "Αν σας έλεγαν πριν από 30 χρόνια ότι θα έρθει στιγμή που οι πολίτες θα μπορούσαν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες με απίστευτη ταχύτητα (ίντερνετ) θα το πιστεύατε; " δεν θα το πιστεύαμε, έτσι και τώρα δεν πιστεύω κανέναν κινδυνολόγο περί δήθεν αλλαγής του κλίματος λόγω ανθρώπινης παρέμβασης.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 1 Ιουλίου 2008 - 2:25 μ.μ.

@constantine
Δηλαδή πιστεύεις οτι πρέπει να καταναλώνουμε όπως τώρα ενέργεια;
Να πετάμε τα σκουπίδια που πετάμε;
Να εξαφανίζουμε τα δάση με τον ίδιο ρυθμό;
Διότι εαν το κλίμα δεν αλλάξει, όπως λες, ποιός ο λόγος να προσπαθούμε να αλλάξουμε όλα τα παραπάνω.

Medeon είπε... @ 1 Ιουλίου 2008 - 2:39 μ.μ.

Οπως εγραψα και στο μπλογκ, sociopolitici.blogspot, μου πριν απο καιρο στο αρθρο μου για την πρασινη αναπτυξη το περιβαλλον ειναι απο τα λιγα πραγματα ποθ θα βγαλει τον κοσμο στους δρομους τα επομενα χρονια.

κωνσταντινε
το δυσκολο ειναι ακομα να συλλαβουμε πως ενα πανανρωπινο ιδανικο, μια παγκοσμια αξια οπως το περιβαλλον μπορει να γινει βιωματικη συνειδηση του καθε ατομου
Δεν ειναι το ιδιο ευκολο οπως ηταν οι κατακτησεις στις εργασιακες σχεσεις τα προηγουμενα χρονια...

Μπραβο στον παπανδρεου που χρονια τωρα μιλαει για αυτα τα θεματα.
Μπραβο και στον Ριφκιν που βλεπει μακρια

Constantinos είπε... @ 1 Ιουλίου 2008 - 3:43 μ.μ.

Λοιπόν, να δούμε τα πράγματα συνολικά:

Ειπώθηκε ότι "Εάν η μέση θερμοκρασία της γης αυξηθεί 3 βαθμούς τότε το κλίμα της θα επιστρέψει στην κατάσταση που ήταν πριν από 3.000.000 χρόνια. " Πώς ξέρουμε πώς ήταν το κλίμα της γης πριν 3.000.000 χρόνια; Είναι αξιόπιστες οι ενδείξεις; Ακόμα κι αν είναι, τι οδήγησε το κλίμα πριν 3.000.000 χρόνια σ' αυτήν την κατάσταση; Η ...ανθρώπινη παρέμβαση; Αστεία πράγματα!

Σε κάθε εποχή υπάρχουν εσχατολογικές προβλέψεις, υπό τον μανδύα της θρησκείας ή ακόμα και της επιστήμης όπως τώρα. Οι παλαιότεροι ίσως θυμάστε τα καταστροφολογικά σενάρια των αρχών του 70 ότι το 2000 θα τελειώσει το πετρέλαιο!

Παναγιώτη, η άποψή μου είναι πιο γενική, και πιο κοντά σ' αυτή του medeon.

Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να γίνει βιωματική συνείδηση του καθενός. Χωρίς υπερβολές, όμως. Σαφώς και πρέπει να προσέχουμε, απλά δεν χρειάζεται να χαμηλώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο ούτε να υποκύψουμε σε υστερίες των οικοχόνδριων.

Ένα μικρό, ενδεικτικό παράδειγμα: Ανακυκλώνω, χρησιμοποιώ ΜΜΜ, αλλά όταν ζεσταίνομαι το a/c θα το ανάψω.

Δημοσίευση σχολίου