Β' Αθήνας : Η ιστορία μιας διεφθαρμένης εκλογικής περιφέρειας
| 12 αφορμές για διάλογο ]


Λένε συνήθως ότι η διαφθορά ξεκινά πάντα από χαμηλά. Σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς στα γραφεία και τις υπογραφές των υπουργών για να βρει την εστία του προβλήματος αλλά λίγο πιο κάτω. Στην μάχη του σταυρού στην υδροκέφαλη περιφέρεια της Β' Αθήνας.
Την Β' Αθηνών την προτιμούσαν πάντα τα πολιτικά τζάκια και τα πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων. Σκληρή και τεράστια περιφέρεια από την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ εκλέγεται το 1/7 του συνόλου των βουλευτών (42 τον αριθμό). Oi απαιτήσεις της, εν λόγω, περιφέρειας είναι πολλές και τα 120.000 ευρώ που δικαιούνται οι υποψήφιοι βουλευτές δεν φτάνουν, συνήθως, ούτε για την προβλεπόμενη αφισοκόλληση. Αποτέλεσμα αυτού να ακούγεται εδώ και χρόνια ότι το μαύρο χρήμα και η εξαρτήσεις βουλευτών από επιχειρηματίες δεν συγκρίνονται, σε πολλές περιπτώσεις με αυτές αρκετών υπουργείων.
Προφανώς θα αναρωτηθείτε γιατί δεν διαλύεται η περιφέρεια σε μικρότερες. Εξαιρετική ερώτηση με όχι, όμως, τόσο απλή απάντηση.
Στα τέλη του 2003 ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης είχε προτείνει την κατάτμηση της Β' εκλογικής περιφέρειας Αθηνών σε πέντε μικρότερες. Αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε, όμως, από βουλευτές όλων των κομμάτων τον είχαν αναγκάσει να αναδιπλωθεί και να μην φτάσει ποτέ η πρόταση στην βουλή. Μεταξύ των βουλευτών που διαφώνησαν ήταν η Μιλένα Αποστολάκη, ο Κώστας Γείτονας, ο Βαγγέλης Μειμαράκης και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος (όλοι βουλευτές της Β' Αθήνας), ενώ παθητική στάση κράτησαν τόσο οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α όσο και του Κ.Κ.Ε. Ο Απόστολος Κακλαμάνης είχε απορρίψει την πρόταση θεωρώντας ότι οι περιφέρειες που θα προκύψουν από την κατάτμηση πρέπει να είναι τρεις και όχι πέντε, στάση που κρατά μέχρι και σήμερα.
Στις αρχές της δεύτερης κοινοβουλευτικής θητείας της Νέα Δημοκρατίας, ο γραμματέας της, Λευτέρης Ζαγορίτης (επίσης βουλευτής Β' Αθήνας) , σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ 105,8, με αφορμή τον νέο εκλογικό νόμο είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει την κατάτμηση δηλώνοντας ότι πρόκειται "για δευτερεύων θέμα".
Στις αρχές του έτους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επαναπρότειναν την κατάτμηση της Β' Αθήνας. Η πρόταση τους έπεσε στο κενό καθώς ο μοναδικός, ουσιαστικός υποστηριχτής τους ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης. Άλλωστε ο υπουργός εσωτερικών, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος είχε αρνηθεί να το προσθέσει εντός του νέου εκλογικού νόμου
Η απροθυμία του πολιτικού κόσμου να διαλύσει μια από τις μεγαλύτερες εστίες πολιτικής διαφθοράς όπως η περιφέρεια της Β' Αθήνας θα έπρεπε να μας προβληματίζει για το κατά πόσο αποφασισμένος είναι να σπάσει έστω και έναν κρίκο στην αλυσίδα της διαπλοκής.
Επίσης, και είναι προσωπική εκτίμηση, αμφιβάλω αν ο Κυριάκος και ο Μιλτιάδης θα ήταν τόσο φανατικοί υποστηρικτές της ιδέας εάν τα επίθετα Μητσοτάκης και Βαρβιτσιώτης δεν τους εγγυούνταν πολλές χιλιάδες σίγουρους σταυρούς.

12 αφορμές για διάλογο

Aggelos Spyrou είπε... @ 23 Ιουνίου 2008 - 7:08 π.μ.

Αγαπητέ Παναγιώτη,

ίσως έχει μια βάση αυτό που επισημαίνεις,

όμως πιστεύεις ότι αρκεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς η διάλυση μιας εκλογικής περιφέρειας;

Πώς θα σου φαινόταν αν αντιπρότεινα τη διάλυση των κομμάτων;

Ακραίο, αλλά για να εξυγιανθεί η κατάσταση χρειάζεται ή ένας αποφασισμένος και φωτισμένος ηγέτης (δεν υπάρχει), ή να χτυπηθεί στη ρίζα της η κομματική νοοτροπία.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 23 Ιουνίου 2008 - 8:18 π.μ.

@Άγγελε
Και όμως είναι ένα απο τα πρώτα βήματα που μπορούν να γίνουν. Η απροθυμία, δε, των πολιτικώνσαφώς υποδηλώνει κάτι.
Όσο για την κατάργηση των κομμάτων το βρίσκω λίγο ακραίο. Θα αντιπρότεινα την κατάργηση της υποκρισίας στο θέμα των εσόδων τους. Θα ήταν μια καλή αρχή...

Constantinos είπε... @ 23 Ιουνίου 2008 - 9:01 π.μ.

Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει με τη διαφθορά ο αριθμός των εδρών μιας εκλογικής περιφέρειας... Δηλαδή στις μονοεδρικές η διαφθορά είναι μικρότερη;

Όσο για την κατάργηση των κομμάτων, καλό βήμα, ειδικά αν ακολουθηθεί από την κατάργηση της Βουλής, την αναστολή άρθρων του Συντάγματος, τα τανκς στους δρόμους, etc etc...

αταξίας είπε... @ 23 Ιουνίου 2008 - 9:06 π.μ.

@aggelos
Αν και, νομίζω, καταλαβαίνω το πνεύμα με το οποίο λες για «κατάργηση των κομμάτων» το ερώτημα είναι: Ποιός δηλαδή να «καταργήσει» τα κόμματα; Και το κυριότερο, ποιός θα και από που θα έρθει αυτός που θα μας... σώσει;

@παναγιώτη
Πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια, εκεί στη Δυτική Αθήνα, αγωνιζόμαστε να γίνει επιτέλους η κατάτμηση της Β' εκλογικής περιφέρειας (τέρας).

Προφανώς η απροθυμία των κομμάτων της εξουσίας και των μεγαλοβουλευτών τους, είναι εκ του πονηρού γιατί έτσι διαταράσσεται το εκλογικό πελατολόγιο και ελαχιστοποιούνται οι πρόθυμοι χρηματοδότες.

Τώρα τι κοινά προβλήματα έχουν π.χ. η Εκάλη, η Βούλα, η Κηφισιά, η Γλυφάδα με το Ζεφύρι, το Καματερό, την Πετρούπολη, το Αιγάλεω, την Ηλιούπολη, τον Υμηττό, το Μοσχάτο, την Καλλιθέα κ.λπ. μόνο αυτοί ξέρουν.

Με την χαώδη αυτή εκλογική περιφέρεια πάει περίπατο και η συνταγματική επιταγή περί αντιπροσωπευτικότητας των εκλεγμένων βουλευτών.

υ.γ.: καλωσόρισες Παναγιώτη, σε χάσαμε! :-)

Constantinos είπε... @ 23 Ιουνίου 2008 - 9:25 π.μ.

Μα σε όλους, σχεδόν, τους νομούς της χώρας υπάρχουν περιοχές με μεγάλες διαφορές, χωρίς κοινά προβλήματα. Τι σημαίνει αυτό;

αταξίας είπε... @ 23 Ιουνίου 2008 - 10:10 π.μ.

@constantinos

Σημαίνει πολλά. Ο Νομός ως ενιαία γεωγραφική περιφέρεια αντιμετωπίζει κοινά πάνω - κάτω προβλήματα. Η κοινωνική του διαστρωμάτωση (γεωργικός, ημιαστικός και αστικός πληθυσμός) δεν παρουσιάζει χαώδεις διαφορές. Και σε πληθυσμιακό επίπεδο είναι πολύ μικρότερο το μέγεθός του, που σημαίνει καλύτερη και αναλογικότερη αντιπροσώπευση.

Η Β' περιφέρεια είναι κλασικό παράδειγμα κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων. Το λεκανοπέδιο ως γεωγραφικό σύνολο αντιμετωπίζει ενιαία υπερτοπικά προβλήματα.

Ως διαμερίσματα όμως αντιμετωπίζει άλλα. Σκέψου τι επιτελείο, τι ώρες, τι τρέξιμο απαιτείται από έναν βουλευτή να διεισδύει (π.χ. για να κάνει μια ερώτηση στη Βουλή) στο κάθε πρόβλημα χωριστά.

Διαφορετικά υποσύνολα προβλημάτων έχουν η Δυτική Αθήνα, η Νοτιοανατολική, η Βόρεια και η Ανατολική. Αυτά που σου λέω είναι βασισμένα πάνω σε μελέτες και αναλυτικές προτάσεις ετών.

Constantinos είπε... @ 23 Ιουνίου 2008 - 12:05 μ.μ.

Δεν διαφωνώ ως προς τα συμπεράσματα που αφορούν στη Β' Αθήνας. Οι μελέτες απλά επιβεβαιώνουν τα προφανή. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι υπάρχουν και πολλά κοινά προβλήματα προς αντιμετώπιση, (τα υπερτοπικά, όπως σωστά λες) κατά τη γνώμη μου περισσότερα από τα τοπικά.

Διαφωνώ στην επαρχία. Τέτοιες διαφορές υπάρχουν και στην επαρχία, σε κάποιους νομούς εντονότερες σε άλλους μικρότερες.

Ας μην ξεχνάμε ότι όσο περισσότερους βουλευτές εκλέγει μια περιφέρεια, τόσο πιο "αναλογική" είναι. Αλλιώς, να υιοθετήσουμε το Βρετανικό σύστημα.

Η γνώμη μου είναι ότι χρειαζόμαστε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες ακριβώς για να μειωθεί η διαφθορά. Η Β' Αθηνών να συγχωνευτεί με την Α' και με τις Α'+Β' Πειραιώς (τα νησιά ξεχωριστά) σε μια Μητροπολιτική εκλογική περιφέρεια. Θα είναι σαν μια μικρογραφία χώρας με εξαιρετικά αναλογικό σύστημα!

Πάντως διαφωνώ γενικότερα με την συλλογιστική: Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι.

αταξίας είπε... @ 23 Ιουνίου 2008 - 3:56 μ.μ.

@ constantinos:

«Η γνώμη μου είναι ότι χρειαζόμαστε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες ακριβώς για να μειωθεί η διαφθορά.»

Ας δούμε ένα παράδειγμα, με τη σημερινή διοικητική διαίρεση της χώρας (που κατά τη γνώμη μου δεν είναι και η καλύτερη). Η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει 5 νομούς, (εξαιρούνται διοικητικά η Αχαΐα και η Ηλεία που ανήκουν στη περιφ. Δ. Ελλάδας) δηλαδή αυτή τη στιγμή υφίστανται 5 εκλογικές περιφέρειες στην Πελ/νησο στους αντίστοιχους νομούς. Εκλέγονται δε συνολικά 18 βουλευτές (αλφαβητικά οι νομοί: 3+3+4+3+5=18)

Με το παράδειγμά σου η Πελ/νησος θα είναι μία εκλογική περιφέρεια και ας πούμε (για να μην κάνουμε τώρα αναγωγές στον πληθυσμό και στα εκλογικά μέτρα) ότι θα εκλέγονται πάλι 18 βουλευτές.

Σκέψου πια θα είναι η αναλογικότητα και η αντιπροσωπευτικότητα, αφού κριτήριο θα για την εκλογή θα είναι η ισχυρότερη πρόσβαση του υποψηφίου στα τοπικά ΜΜΕ, η αναγνωρισιμότητά του, οι ισχυροί φίλοι και οι διασυνδέσεις κ.λπ. κ.λπ. Με αποτέλεσμα να μπουν στη Βουλή ως εκπρόσωποι της Πελ/νήσου π.χ. 1 από Αργολίδα, 6 από Αρκαδία, 5 από Κορινθία, κανένας από Λακωνία και 6 από Μεσσηνία. Πώς ο βουλευτής Πελ/νήσου από την Κόρινθο θα εκπροσωπήσει επάξια τον πολίτη της Μεσσηνίας λ.χ.;

Βάλε επίσης τι ποσά επιπλέον θα χρειάζεται κάποιος για να μπορεί να κάνει προεκλογικό αγώνα. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ, όπως στη Β' Αθηνών. Η εκλογή στη Β' Αθηνών κοστίζει τουλάχιστον 1 εκ. ευρώ.

Άρα η διαπλοκή και το "μαύρο χρήμα" θα πολλαπλασιαζόταν ακαριαία, σε σχέση με αυτά που δίνει σήμερα ένας υποψήφιος για να εκλεγεί π.χ. στη Λακωνία.

Η γιγάντωση των εκλογικών περιφερειών είναι λάθος. Η ορθολογικοποίηση τους είναι σωστή. Η διοικητική αναδιάρθρωση επίσης. Η διαφάνεια και η αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης των υποψηφίων είναι μία από τις λύσεις για τη διαφθορά.

Aggelos Spyrou είπε... @ 23 Ιουνίου 2008 - 3:57 μ.μ.

@ Παναγιώτη,

σαφώς και το "διάλυση των κομμάτων" που ανέφερα ήταν τραβηγμένο αλληγορικό σχήμα.

Ήθελα να τονίσω ότι όσο οι πολιτικοί έχουν εγκαθιδρύσει στο μυαλό του Έλληνα ότι αποτελούν κατεστημένο, όσο εκμεταλεύονται τις υποκλίσεις του Έλληνα στο κατεστημένο, πάντα η διαφθορά θα βασιλεύει.

Η διάλυση μιας περιφέρειας δηλαδή, ίσως να μην είναι λύση καθώς θα εκλεγούν από άλλη περιφέρεια!

Σημασία έχει η δικαιοσύνη και οι θεσμοί να λειτουργούν σωστά.

@ αταξίας
Μακριά από μένα η ρήση για "αυτόκλητους σωτήρες". Πιστεύω ότι κατάλαβες το πνεύμα αυτού που είπα.

Constantinos είπε... @ 23 Ιουνίου 2008 - 4:17 μ.μ.

@ αταξία:

Νομίζω ότι εστιάζεις μόνο σε ένα σημείο, στο κόστος της προεκλογικής εκστρατείας. Με αυτήν την λογική, να χωρίσουμε τη χώρα σε 300 μονοεδρικές, έκαστη με πληθυσμό περίπου 33.400 κατοίκων, οπότε οι δαπάνες θα είναι εξαιρετικά μικρότερες.

Θα κάνουμε πολλές κουβέντες, αλλά θα καταλήξουμε στο γνωτσό συμπέρασμα: Νόμοι υπάρχουν, το θέμα είναι να υπάρξει και η πολιτική βούληση να εφαρμόζονται.

Γράφεις: Πώς ο βουλευτής Πελ/νήσου από την Κόρινθο θα εκπροσωπήσει επάξια τον πολίτη της Μεσσηνίας λ.χ.; Μα ακριβώς έτσι δεν θα υπάρχει πελατειακή σχέση, ρουσφέτια κτλ κτλ. Αν ο βουλευτής είναι σωστός, θα εκπροσωπήσει επάξια όλους και θα ψηφιστεί απ' όλους.

Αυτό, κατά τη γνώμη μου είναι το πιο εφικτό!

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 23 Ιουνίου 2008 - 8:54 μ.μ.

Σαφώς και οι θεσμοί είναι αυτοί που πρέπει να γίνουν λειτουργικοί. Παρ' όλα αυτά είναι διαφορετικό να χρειάζεσαι 45.000 ευρώ και το κράτος να σε προμοδοτεί με 30.000 ευρώ και διαφορετικό να χρειάζεσαι 1.000.000 ευρώ (διότι έχει δίκιο ο αταξίας, τόσα χρειάζονται στην β' αθήνας) και το κράτος να σε προμοδοτεί με 120.000 ευρώ.
Αυτή είναι ακριβώς η διαφορά μεταξύ μιας μικρής και μιας τεράστιας περιφέρειας.
Να προβοκάρω και λίγο την κουβέντα;
Δεν νομίζεται οτι η καλύτερη λύση θα ήταν να προσανατολιστούμε στην κατάργηση της σταυροδοσίας και στην εφαρμογή λίστας;

Constantinos είπε... @ 23 Ιουνίου 2008 - 9:18 μ.μ.

Δεν διαφωνώ με τη λίστα, απλά εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνουν όλοι οι βουλευτές τσιράκια / γλύφτες του εκάστοτε αρχηγού τους.

Δημοσίευση σχολίου