Η συνθήκη της Λισσαβόνας και το ελληνικό παράδοξο...
| 4 αφορμές για διάλογο ]


Με αφορμή την πρόσφατη επικύρωση από την Βουλή της συνθήκης της Λισσαβόνας θέλω να εκφράσω μια απορία που έχω εδώ και καιρό.
Οι Έλληνες εδώ και πάρα πολλά χρόνια θεωρούμε ότι για όλα μας τα δεινά την κύρια ευθύνη την έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυβερνήσεις - με την τωρινή να... σπάει όλα τα ρεκόρ - όταν οι επιλογές τους προκαλούν την δυναμική αντίδραση της κοινωνίας προτάσσουν σαν ασπίδα τις αποφάσεις των Βρυξελλών.
Η επικύρωση ή μη της συνθήκης της Λισσαβόνας, παρ΄όλα αυτά βρήκε τους πολίτες παγερά αδιάφορους, όπως και όλες οι συζητήσεις για θέματα που αφορούν την Ε.Ε. Ομοίως πράττουν και στις ευρωεκλογές που τις θεωρούν τυπική διαδικασία.
Το παράδοξο του Έλληνα, λοιπόν είναι ότι εαν προσπαθήσεις να συζητήσεις μαζί του για όλα τα προαναφερθέντα, Ευρωπαϊκά θέματα, θα σου απαντήσει ότι προσπαθείς να τον αποσπάσεις από τα σοβαρά που τον απασχολούν αυτά, δηλαδή για τα οποία κατηγορεί την Ε.Ε (!!!).
Η πρόταση δημοψηφίσματος που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα στην κοινωνία από την επικύρωση ή μη της συνθήκης.
Θα μπορούσε, μέσα από την συζήτηση και ενημέρωση που θα προηγείτο, να αρχίσει, ο πολίτης, να καταλαβαίνει ότι αυτά που συμβαίνουν στις Βρυξέλλες τον αφορούν περισσότερο από όσο νομίζει γιατί αφορούν την ίδια του την καθημερινότητα.
Επιπρόσθετα θα μπορούσε να πληροφορηθεί ότι στις ευρωεκλογές ψηφίζει κάτι μεγαλύτερο από τα ελληνικά κόμματα. Ψηφίζει μεγάλους ευρωπαϊκούς πολιτικού σχηματισμούς που από τον συσχετισμό των δυνάμεων τους στην Ευρωβουλή, καθορίζονται, εν πολλοίς και οι πολιτικές αποφάσεις της Ε.Ε.
Όλα αυτά θα ήταν το πρώτο βήμα για να αποκτήσει ο Έλληνας πολίτης, Ευρωπαϊκή συνείδηση και να αρχίσει να ενδιαφέρετε για τα δρώμενα στην Ε.Ε.
Κάτι τέτοιο, όμως, θα προκαλούσε πονοκέφαλο τόσο σε αυτή όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ας ελπίσουμε στο μέλλον να θα μας δοθεί, ξανά, η ευκαιρία να βγάλουμε τις παρωπίδες...

4 αφορμές για διάλογο

tractatus είπε... @ 14 Ιουνίου 2008 - 10:59 π.μ.

Ολα όσα λές είναι σωστά για το 'διδακτικό' και 'ενημερωτικό' μέρος της διενέργειας ενός δημοψηφίσματος. Μπορείς, όμως, να μου εξηγήσεις αφού το ψηφίσαμε στη Βουλή τι νόημα θα είχε η εκ των υστέρων ενημέρωση και ψηφοφορία των πολιτών;

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 17 Ιουνίου 2008 - 9:02 π.μ.

Ελένη δεν έχει σημασία εαν το ΠΑΣΟΚ το ψήφισε ή οχι. Είναι διαφορετικό το να συμφωνείς με κάτι και διαφορετικό το να συμφωνείς αλλα να θες και την γνώμη των πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ είπε το εξής απλό, "Εμείς συμφωνούμε με την συνθήκη, όμως θα θέλαμε να έχουμε και την γνώμη του εκλογικού σώματος αφού αυτό, κατα βάση, αφορά".

tractatus είπε... @ 17 Ιουνίου 2008 - 11:30 π.μ.

Παναγιώτη, η εκ των υστέρων απλή διατύπτωση γνώμης δεν εμπεριέχει ενημέρωση...Η σειρά είναι άλλη και πολύ απλή....Πρώτα ενημερώνεις με συζητήσεις παντού και με ενημερωτικό υλικό και μετά αποφασίζεις...Ειδάλλως φυσικά και το οτι έχει ψηφισθεί έχει σημασία...
Νασαι καλά!

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 20 Ιουνίου 2008 - 1:23 π.μ.

@Ελένη
Να ενημερώσει ποιος; το ΠΑΣΟΚ; Νόμιζα οτι έχουμε κυβέρνηση και κοινοβούλιο. Το ΠΑΣΟΚ απο μόνο του τι ενήμερωση να έκανε...

Δημοσίευση σχολίου