Το μεγαλύτερο λάθος του Κώστα Σημίτη
| 15 αφορμές για διάλογο ]


Τον πρώην πρωθυπουργό ανέκαθεν τον σεβόμουν σαν πολιτική οντότητα. Τα μεγάλα του πλεονεκτήματα στα χρόνια της πρωθυπουργίας του ήταν το συμμάζεμα του κράτους και η πετυχημένη άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας (από τα Ίμια και έπειτα) μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Στα αρνητικά πάντα του καταλόγιζα την διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την απαξίωση, ουσιαστικά, των πτυχίων. Επίσης, στην δεύτερη θητεία του, την αδυναμία ομαλής μετάβασης της αγοράς από την δραχμή στο ευρώ.
Σαν προσωπικότητα, όμως, ο Κώστας Σημίτης πάσχει από το σύνδρομο του καθηγητή. Αρνείται πεισματικά να κάνει την αυτοκριτική του θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μείωνε το κύρος του σε όλους εμάς. Το πρόβλημα του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι ποτέ δεν έπαψε να βλέπει τους Έλληνες πολίτες σαν φοιτητές του που δεν χρειάζεται να τους απολογηθεί για τις κινήσεις και τα λάθη του.
Στην επιστολή που απέστειλε στον Γιώργο Παπανδρέου, μετά την διαγραφή, γράφει: "Το ΠΑΣΟΚ από το 2004 και μετά έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και το ποσοστό του στην απήχηση των ψηφοφόρων έχει μειωθεί δραστικά. Κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ, και ιδίως εγώ, έχει υποχρέωση να προβληματιστεί για την εξέλιξη αυτή."
Αναφέρετε στις εκλογές του 2004 (και όχι μόνο) σαν τρίτο πρόσωπο και όχι σαν το κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής σκηνής εκείνη την περίοδο. Δηλώνει ότι προβληματίζεται γι' αυτό αλλά ποτέ δεν ακούστηκε από τα χείλη του ένα "mea culpa" για το δικό του μερίδιο ευθύνης Μια κίνηση που θα απάλλασσε το, μετά την προεδρεία του, ΠΑΣΟΚ από πολλά αμαρτήματα του παρελθόντος. Αμαρτήματα για τα οποία οι πολίτες δεν το έχουν συγχωρήσει ακόμα.
Ο Κώστας Σημίτης από την διαδοχή του και έπειτα προσπαθεί να διαφυλάξει την υστεροφημία του με λάθος τρόπο. Και, από ότι φαίνεται, θα συνεχίσει να το κάνει...

15 αφορμές για διάλογο

still-elate είπε... @ 13 Ιουνίου 2008 - 12:26 μ.μ.

το "mea culpa" Παναγιωτη, ηταν το οτι παραιτηθηκε λογω των δημοσκοπησεων το 2003.

οπως ηταν και του Μητσοτακη ένα βροντερό "mea culpa", και του Αβερωφ, και του Εβερτ, και του... κανενα αλλου.

Απλά αυτοί έχασαν πρώτα τις εκλογές, και μετα παραιτηθηκαν.
Ο Σημιτης το εκανε πριν, επειδη οι δημοσκοπήσεις ηταν πολυ κάτω, και ο Βενιζέλος καραδοκούσε να κανει το κόμμα μπάχαλο απο το 2000 ήδη.

Πιστευω οτι τωρα θα βελτιωθούν ομως τα πράγματα, που έφυγε ο εκφραστής του δυσωδους 1%, οπότε μη χολοσκάμε...

Everything under control...

ΥΓ, ο Σημιτης για την παιδεια δεν ξερω τι έκανε, ξερω ομως τι εκαναν η Τονια και ο Μαδεμλης...

Πώς τα έκαναν μάλλον...
Τα εζησα βλέπεις από πρώτο χέρι...

Για τον ΑΣΕΠ συγκεκριμένα, που τότε πρωτοεισήχθη.
ΕΠί Σημιτη, που ...μονο την υστεροφημία του κοιταξε, γι αυτο καταργησε την Αλληλεγγυη και εισήγαγε τον ΑΣΕΠ. Για την υστεροφημια του.
Ανεξοδα και ...αντιδημοκρατικα.

αντωνης είπε... @ 13 Ιουνίου 2008 - 2:00 μ.μ.

το ΑΣΕΠ εγινε νομος του κρατους επι υπουργιας Πεπονη το 1994.
και τοτε πρωθυπουργος ηταν ο Ανδρεας.

Nick Styl είπε... @ 13 Ιουνίου 2008 - 2:18 μ.μ.

Ο Σημίτης ουδέποτε έπρεπε να είχε γίνει αρχηγός σοσιαλιστικού κόμματος.
Και το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ζητήσει μία τεράστια συγνώμη από τον Ελληνικό λαό για την εκλογή Σημίτη το 1996 και ειδικά από τους αριστερούς αυτής της χώρας. Ειδικά πρέπει να ζητήσουν συγνώμη αυτοί που είχαν μεθοδεύσει την νίκη του Σημίτη σε εκείνο το συνέδριο. Διότι ιστορικά είναι πλέον φανερό ότι η τότε εκλογή έγινε με σκοπό τη διατήρηση στην εξουσία με το τίμημα της δεξιάς στροφής και του επίπλαστου "εκσυγχρονισμού", που ουσιαστικά ήταν ο τρόπος να σερβίρει το ΠΑΣΟΚ τη δεξιά στροφή του. Αυτό τουλάχιστον οι αριστεροί δεν έπρεπε και δεν πρέπει να το επιτρέψουν. Ή το ΠΑΣΟΚ θα γίνει Σοσιαλιστικό Κίνημα ή ούτε μία αριστερή ψήφος ή υποστήριξη δεν θα πρέπει να πάει ξανά σε αποπροσανατολισμένα και χωρίς ταυτότητα νεοφιλελεύθερα δημιουργήματα Σημιτικού τύπου.
Και η απόλυτη αλήθεια είναι ότι οι αριστεροί δεν το επιτρέπουν και γι΄αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι κολλημένο στο 28%. Γιατί ακριβώς αυτοί που είχαν φύγει είναι οι ψηφοφόροι που επιτέλους θέλανε τη ρήξη με τις δεξιές πολιτικές.
Πραγματικά χάρηκα για την απόφαση και την τόλμη του Παπανδρέου. Και πραγματικά η κίνηση αυτή πιστεύω φέρνει πολλούς αριστερούς που είχαν αηδιάσει από το 96-04 πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ.
Όσο για την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού, δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από έναν πολιτικό που ποτέ δε σεβάστηκε τον λαό. Λυπάμαι αλλά δεν ανήκω στην κατηγορία των προβάτων-χειροκροτητών να με χαρακτηρίζουν ανώριμο να πω υπεύθυνα τη γνώμη μου σε δημοψήφισμα και να λέω μπράβο. Δε διαφέρει αυτό που είπε ο Σημίτης από όλα όσα λένε οι δεξιοί και οι νεοφιλελεύθεροι, που τρέμουν την ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, μία λέξη που φαίνεται τουλάχιστον να γνωρίζει και να σέβεται ο Παπανδρέου.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 13 Ιουνίου 2008 - 5:48 μ.μ.

@elate
Για τον ΑΣΕΠ είσαι λάθος (έχει δίκιο ο Αντώνης). Η παραίτηση δεν είναι αυτοκριτική, απλά κίνηση διατήρησεις της υστεροφημίας του.
Τέλος θα ήθελα να ήξερα τι θέλετε, επιτέλους απο τον ΓΑΠ. Όταν δεν τους διαγράφει είναι "κότα", όταν τους διαγράφει "έκανε λάθος".... Τί θέλετε τελικά;

@Νικόλα
Αν και δεν θεωρώ λάθος την άνοδο του Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ (θεωρώ οτι έκανε δουλεια για την χώρα) συμφωνώ με όλα τα υπόλοιπα που γράφεις!

alzap είπε... @ 13 Ιουνίου 2008 - 6:31 μ.μ.

Προσυπογάφω τα όσα ο Nick style σημειώνει.

tractatus είπε... @ 13 Ιουνίου 2008 - 7:34 μ.μ.

Αγαπητέ Nickstyl δεν θα συμφωνήσω με την αρκετά ισοπεδοτική σου άποψη για τον Σημίτη. Ο Σημίτης στην εποχή του έκανε έργο και ήταν ο κατάλληλος για εκείνη την περίοδο όπως ήταν ο Ανδρέας το 81. Ως προς την τόλμη του ΓΑΠ θα την περίμενα πιο συγκροτημένη και ισόποση σε ο,τιδήποτε δεν του επιτρέπει να προχωρήσει αλλά όχι σε αυτή τη συγκρυρία...πολύ νωρίτερα. Τις ρίξεις τις κάνεις στην αρχή κι όχι στο τέλος. Επομένως για να απαντήσω και στον παναγιώτη...τι θέλουμε; Εσυ τι θέλεις; Δλδ μέχρι και τη διαγραφή είσαι ευχαριστημένος βρε Παναγιώτη; Για σκέψου ποιοί έχουν μείνει να κινούν μηχανισμούς και να κουμαντάρουν συνειδήσεις και ανθρώπους με λάφυρο τη ψήφο και μετά τα ξαναλέμε για το τί θέλουμε εμείς...αλλά για να μη σε κρατώ σε απορία: Τη Νέα εποχή που έλεγε ο ΓΑΠ θέλαμε έτσι για να σου θυμίσω εκτός κι αν εσύ την έχεις αντιληφθεί εκεί στα προάστια...Εμείς εδώ πάντως στη περιφέρεια απο την εσωκομματική δημοκρατία και τις ενστάσεις που βασίζονται σε αντιδημοκρατικές διαδικασίες έχουμε δει οτι καλά κρατεί ακόμα αυτό για το οποίο είμαστε αντιπολίτευση....

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 13 Ιουνίου 2008 - 8:01 μ.μ.

@Ελένη
Το παιχνίδι που έχει στηθεί μας ξεπερνά κατα πολύ. Πας στοίχημα οτι το πολυ σε 3-4 μέρες θα σκάσει γκάλοπ που θα εμφανίζει τον Σημίτη δημοφιλέστερο του ΓΑΠ; Ελένη, αρκετά με την ανοχή καιρός να αρχίζουν να συμμαζεύονται τα πράγματα.

Ανώνυμος είπε... @ 13 Ιουνίου 2008 - 8:10 μ.μ.

οτι δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια...

επηδει ειναι ανικανος ο γιωργος προσπαθει να διαγραψει το μεγαλο και ενδοξο πασοκ...και να μην εχει ανταγωνισμο...αυτο ειναι το μεγαλυτερο λαθος του παπανδρεου αντι να πορευθει να μαθει αλλα και να αλλαξει το μονο που εχει κανει ειναι να διαγραφει...

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 13 Ιουνίου 2008 - 8:37 μ.μ.

@elias180200
Ηλία, άποψη σου είναι και είναι σεβαστή. Φυσικά διαφωνώ.

tractatus είπε... @ 13 Ιουνίου 2008 - 8:58 μ.μ.

Παναγιώτη μου απέναντι σε ποιούς είναι η ανοχή και σε τί; Μήπως θα έπρεπε να δείς τα πράγματα πιο πέρα κι απο τα σενάρια...Προσωπικά οτι με ξεπερνά δεν με ενδιαφέρει...οτι όμως γνωρίζω και βλέπω σε σχέση με όσα πίστεψα με πονάει και με κόφτει...εσένα;

Nick Styl είπε... @ 13 Ιουνίου 2008 - 11:04 μ.μ.

Αγαπητή tractatus δεν είμαι ισοπεδωτικός. Είμαι ρεαλιστής. Ο Σημίτης κατάφερε να προκαλέσει πολύ μεγάλη δολιοφθορά στην αριστερά. Τόση ώστε να τρέχει ο κόσμος μακριά και στην αγκαλιά του νεοφιλελευθερισμού για να σωθεί, όπως έγινε στις δύο τελευταίες εκλογές.
Ποιό είναι αυτό το περιβόητο έργο Σημίτη, αλλά κυρίως αν υποθέσουμε ότι είχε βγει ο Καραμανλής (ή ακόμη και ο Έβερτ) τι θα κάνανε διαφορετικά και χειρότερα; Δηλαδή θέλεις να υποθέσω ότι ενώ το κόμμα της ΝΔ μας έβαλε στην ΕΟΚ τη δεκαετία 70, δεν θα έπαιρνε τα μέτρα για να μπούμε στην ΟΝΕ. Ότι το Χρηματιστήριο κτλ δεν θα συνέβαιναν, ότι οι εργολάβοι και οι επιχειρηματίες δεν θα είχαν την τιμητική τους, ή ότι δεν θα έπαιρνε η Ελλάδα τους Ολυμπιακούς? ή ότι δεν θα διαλύονταν η παιδεία?
Που επιτέλους έβαλε την προσωπική σφραγίδα ο Σημίτης? Ποιό ήταν αυτό το έργο που δεν ήταν απλά και μόνο αποτέλεσμα της χρονικής στιγμής, αλλά αποτέλεσμα της διακυβέρνησής του?
Ο Αντρέας Παπανδρέου για παράδειγμα έφερε τη συμφιλίωση, εισήγαγε ιδέες και οράματα. Ακόμα και για τον Καραμανλή (Κων/νο) θα σου έλεγα ότι είχε το όραμα της Ευρώπης και της φιλελεύθερης Ελλάδας. Ποιά λοιπόν είναι η σφραγίδα του Σημίτη?
Και πως είναι λαοπρόβλητος αυτός ο "ηγέτης" που το 2000 κέρδισε με 1% διαφορά από τη ΝΔ και το 1996 με ποσοστό 5.5% σχεδόν μικρότερο από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ του 1993. Ούτε τους Ολυμπιακούς δεν του έδωσε ο λαός τη χαρά να πανηγυρίσει σαν πρωθυπουργός. Αφού έκανε τόσο έργο και αναβάθμισε την Ελλάδα γιατί ο λαός του γύρισε την πλάτη το 04?
Επίσης, ο Σημίτης ήταν λάτρης των αριθμών. Νομίζω σ΄αυτό συμφωνείτε. Γιατί λοιπόν, όλοι οι λάτρεις της πολιτικής του δεν έχουν δώσει ποτέ μα ποτέ μία εξήγηση για αυτό το νουμεράκι: Προέρχεται από την Transparency International και λέει ότι το 1996 στη διαφθορά η Ελλάδα ήταν στην 28η θέση και το 2004 στη 49η!
Που λοιπόν βλέπεις ότι ισοπεδώνω αγαπητή tractatus το έργο Σημίτη?
Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε τους νάνους γίγαντες...

tractatus είπε... @ 13 Ιουνίου 2008 - 11:55 μ.μ.

Ναι Νίκο στην αριστερά...όχι στο ΠΑΣΟΚ...μιλάμε για αστικό κόμμα εδώ και πάρα πολύ καιρό και είχε διαμορφωθεί απο την εποχή του Ανδρέα φυσικά...εξουσίας το ανάγνωσμα γάρ....γι' αυτό τρέχει ο κόσμος άλλωστε μακρυά απο εμάς κι όχι μόνο...μας ταυτίζει με τη ΝΔ.
Ο Σημίτης και έργο είχε και πολλά απο αυτά τα ανέφερες και στόχο είχε. Δεν άσκησε κοινωνική πολιτική και διέλυσε τις οργανώσεις. Αλλά άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Οσο για το 1% ακκριβώς γι' αυτό του το έδωσε ο λαός για να στήσει την Ολυμπιάδα...η ΝΔ απλά εκτέλεσε το γεγονός. Οσο για τη διαφθορά στην πατρίδα, φίλτατε Νίκο, είναι μακρά παράδοση κι αυτή άρχισε απο την εποχή του Ανδρέα όταν οι Πασόκοι έφιαχνα πελατεία ποικιλοτρόπως...Επέτρεψέ μου να σου πώ οτι υπερβάλλεις. Υπερασπίστρια του Σημίτη δεν υπήρξα ποτέ μιάς και στην 8ετία απείχα απο τα κομματικά...αλλά για να υπερσπασιστώ κάποιον θα πρέπει, επίσης, να μου δώσει ορατές λύσεις κι όχι να μιλάσει για συμμετοχή και να το παίρνει πίσω, όχι να μιλάει για ανανέωση και να το ξαναπέρνει, όχι να μιλάει για ρίξεις και η ρίξη να γίνεται μετά απο 5 χρόνια με αυτόν που του πρότεινε να γίνει αρχηγός...Ναι οι δημοσκοπήσεις ήσαν πολύ κάτω για το ΠΑΣΟΚ...είναι πολύ γνωστά αυτά...αλλά όταν έχεις το μαχαίρι και το πεπόνι αυτό που κοιτάς δεν είναι το παρελθόν αλλά το μέλλον κι εκεί κ α τ α γ ρ ά φ ε ι ς συγκεκριμένη πολιτική χωρίς φόβο και πάθος...δλδ εν ολίγοις ηγείσαι ακριβώς γιατί είχες την τύχη να επιλεγείς, να τιμηθείς κι επομένως να επιλέξεις...αλλά οι επιλογές σου να είναι πράγματι στον 21ο και όχι στον 20ο αιώνα με αφισοκολήσεις του ιδρυτή στα πεζοδρόμια...Ποιούς θα φέρεις κοντά σου με αυτό τον τρόπο;

the dissent είπε... @ 19 Ιουνίου 2008 - 8:50 π.μ.

Καλημέρα....Πασοκάκια....μέλλον της Πατρίδας μας....Τώρα θυμηθήκατε όλοι σας τα....κακά του Σημίτη...Όταν μπουκόνατε και θησαυρίζατε ήταν καλά..."Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται".....Και κάτι ακόμα...Διώξτε ΕΝΑΝ που κέρδισε δύο εκλογές και κρατήστε έναν που έχασε δύο εκλογές και θά χάσει και τίς επόμενες όποτε και αν γίνουν....ποντάτερε σε λάθος άλογο....άσχετα αν διορθώνει αλυσίδα ποδηλάτου εν κινήσει...

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 20 Ιουνίου 2008 - 1:27 π.μ.

@the dissent
"Όταν μπουκόνατε και θησαυρίζατε ήταν καλά"
Σταμάτα τις γενικέυσεις. Επειδή δεν είναι όλοι έτσι καλό θα ήταν να ανακαλέσεις.

Υ.Γ Δεν μου έχεις δώσει ποτέ το πολιτικό σου στίγμα παρ' όλο που έχουμε μιλήσει μέσω σχολίων πολλές φορές. Θα ήθελα να το ακούσω...

the dissent είπε... @ 20 Ιουνίου 2008 - 9:38 π.μ.

Είναι ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ μα ΟΛΟΙ.....τις γενικεύσεις δεν τις κάνω εγώ....τα γεγονότα αγαπητέ..τα γεγονότα.... Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ έχει φτάσει πού βαθειά που έχει υποσκάψει τα θεμέλια αυτής της κοινωνίας...έχουμε τρυπήσει τον πάτο του βαρελιού και έχουμε βγεί απο κάτω...και συνεχίζουμε να προχωράμε....αλίμονό μας....Όσο για το πολιτικό μου στίγμα....άν εννοείς κομματική ένταξη...ψάξε να το βρείς στο....διάστημα....κρίνε με απ'αυτά που γράφω...και μή μου θυμώνεις....

Δημοσίευση σχολίου