Ο ρατσισμός των αντικαπνιστών...
| 14 αφορμές για διάλογο ]


Νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους (μεταξύ των οποίων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων) προωθεί η κυβέρνηση.
Ενστάσεις έχω πολλές η κυριότερη, όμως, αφορά την... συνταγματικότητα. Το Σύνταγμα της Ελλάδος αναφέρει, "Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις." (άρθρο 4, παρ. 2).
Στους χώρους εργασίας και τις δημόσιες υπηρεσίες οι πολίτες συμβιώνουν στους ίδιους χώρους κατ' ανάγκη. Ως εκ τούτου το δικαίωμα του μη καπνιστή να μην θέλει να μετατραπεί σε παθητικό καπνιστή υπερισχύει αυτού των καπνιστών.
Στους ιδιωτικούς χώρους, όμως, τα πράγματα αντιστρέφονται. Οι πολίτες επισκέπτονται καφετέριες και νυχτερινά κέντρα κατ' επιλογή έχοντας την ευχέρεια επιλογής μεταξύ θέσεων καπνιστών και μη.
Το βέβαιο είναι ότι ο νόμος του 2002 (θέση καπνιστών και μη με παράλληλη ύπαρξη υποδομών εξαερισμού) δεν τηρείτε Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έναν νόμο που φάνηκες σαν πολιτεία ανεπαρκής να το εφαρμόσεις πρέπει να τον αντικαταστήσεις με γενική απαγόρευση.
Το δικαίωμα αυτού που δεν καπνίζει δεν μπορεί να καταργεί το δικό μου δικαίωμα στο κάπνισμα. Εάν η πολιτεία θέλει πραγματικά να τηρήσει το Σύνταγμα θα πρέπει να συμβεί το εξής. Όπως θα υπάρχουν χώροι αποκλειστικά για μη καπνιστές, έτσι θα έχει το δικαίωμα ο κάθε επιχειρηματίας να δημιουργήσει καφετέρια ή νυχτερινό κέντρο αποκλειστικά για καπνιστές.
Διότι αυτό το έκτρωμα που πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους είναι απλά φασισμός και μάλιστα του χειρίστου είδους...

14 αφορμές για διάλογο

solitudine είπε... @ 21 Μαΐου 2008 - 11:23 π.μ.

Δεν γίνεται να απαγορεύτει το κάπνισμά και στο σπίτι;
Καλημέρα....

Ανώνυμος είπε... @ 21 Μαΐου 2008 - 11:42 π.μ.

Συμφωνώ απόλυτα...

Το θέμα είναι πως έχει ξεκινήσει αυτή η υστερία κατά του καπνίσματος;

Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.

Επίσης βλέπω οτι υπάρχει γενικότερα κακία και μένος εναντίον των καπνιστών.

όπως η πιο πάνω σχολιάστρια! το ότι δεν θέλει να καπνίζει, γιατί είναι τόσο ισχυρό ώστε να στερεί το δικό μου δικαίωμα να καπνίζω;

Και κάτι ακόμα, βαρεθήκαμε την λογοκρισία και τον περιορισμό των προσωπικών ελευθεριών.

Blogoνόμοι, τσιγαρονόμοι..κλπ

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 21 Μαΐου 2008 - 11:50 π.μ.

@dealsend
Ακριβώς όπως το λες! Περιορισμό των προσωπικών ελευθεριών.
Όσο για την παραπάνω σχολιάστρια σε πληροφορώ οτι ήταν φανατική καπνίστρια και απο την μέρα που το έκοψε μου έχει κάνει την ζωή... ποδήλατο με την γκρίνια της για το τσιγάρο. :)

αντωνης είπε... @ 21 Μαΐου 2008 - 2:13 μ.μ.

Καλημερα Παναγιωτη!
Αν θελουν πραγματικα να το απαγορευσουν, ας αυξησουν την τιμη στα υψη. Αλλά τοτε θα χασουν εσοδα.

Οσο για την πρωτη σχολιαστρια, μακαρι η γκρινια της να ειναι μονο για το τσιγαρο.
:))

αταξίας είπε... @ 21 Μαΐου 2008 - 4:30 μ.μ.

Αν και... μικρό παιδί, δυστυχώς καπνίζω.

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον Παναγιώτη. Ειδικά όταν πρόκειται επιβολές και γενικές απαγορεύσεις.

Είναι όμως ηλίθια (για τον εαυτό μου μιλάω) συνήθεια το κάπνισμα και βλαπτική για τους άλλους.

Το δικαίωμα του ΜΗ καπνιστή, νομίζω ότι είναι ισχυρότερο του καπνιστή. το δικαίωμα δηλαδή στο καθαρό περιβάλλον.

Ειδικά που στη χώρα μας η αγωγή των καπνιστών είναι σκέτος καπνός:

• Ο ταξιτζής που θα ανάψει τσιγάρο χωρίς καν να ρωτήσει (μαζί με τα απαραίτητα "σκυλάδικα" στο ραδιόφωνο),
• ο δημ. υπάλληλος που έχει το τασάκι ξέχειλο με γόπες κι ας απαγορεύεται το κάπνισμα ειδικά στις υπηρεσίες που έχουν επαφή με το κοινό,
• ο "άρρωστος" πατέρας (ή και μητέρα) που δεν δίνει μία για τα πνευμόνια των παιδιών του και καπνίζει ασύστολα μέσα στο σπίτι,
• οι γιατροί που κλείνονται μέσα στα γραφεία τους και ντουμανιάζουν τον τόπο,
• ο οδηγός του λεωφορείου που μαζί με το τραντζιστοράκι ανάβει το ένα τσιγάρο πάνω στο άλλο κατά τη διαδρομή,
• ο ΙΧής που πετάει το αναμμένο τσιγάρο απ' το παράθυρο και όποιον ή ό,τι πάρει ο χάρος,
• ο ΙΧής (πάλι) που αδειάζει το σταχτοδοχείο στο φανάρι,
• ο αξιωματικός υπηρεσίας που κάνει το ΑΤ τεκέ,
• ο συνομιλητής σου που καπνίζει και σού φυσάει τον καπνό κατευθείαν στο πρόσωπο,
• ο επισκέπτης που κάθεται στο σαλόνι και χωρίς να ρωτήσει τους οικοδεσπότες ανάβει τσιγάρο...
και πλείστα όσα παραδείγματα.

Δυστυχώς δεν έχουμε όλα τα δίκια με το μέρος μας. Ένα μόνο έχουμε. Αυτό της ελεύθερης επιλογής του τι θα κάνουμε με την υγεία μας.

Όχι όμως και το τι θα κάνουμε με την υγεία και τον αέρα των άλλων.

Nick Styl είπε... @ 21 Μαΐου 2008 - 6:14 μ.μ.

Το να ονομάζει κάποιος “υστερία” ένα μέτρο που προστατεύει την υγεία είναι τουλάχιστον υπερβολικό. Και επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί κανείς να δείχνει “ατρόμητος” και αδιάφορος για τις συνέπειες του καπνίσματος, ειδικά όταν οι ηλικίες θανάτων από καρκίνο πνεύμονα για παράδειγμα έχουν κατέβει πια στα 30-40 έτη...
Αγαπητέ Παναγιώτη, η λύση που προτείνεις είναι φαινομενικά σωστή και φαινομενικά υπερ των δικαιωμάτων του ατόμου.
Όμως, εκτός από το ότι το κάπνισμα αποδεδειγμένα σκοτώνει, αφού θέτεις το ζήτημα στη βάση δικαιώματα/ατομική ελευθερία θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι: γιατί θα πρέπει σε ένα σύστημα μάλιστα σαν το Ελληνικό όπου η δημόσια υγεία σε γενικές γραμμές πληρώνεται από όλους τους πολίτες, θα πρέπει λοιπόν ο μη καπνιστής να πληρώνει τα τεράστια έξοδα για τη νοσηλεία των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα που αποδεδειγμένα σε τελική ανάλυση και όσο σκληρό και εάν ακούγεται επέλεξαν να πάθουν καρκίνο παρά την ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους καθαρά λόγω της συνήθειάς τους.
Και αφιερώνω σε όλους τους καπνιστές και το ακόλουθο βιντεάκι
http://www.youtube.com/watch?v=xRHvZazd4IM&feature=related

Unknown είπε... @ 21 Μαΐου 2008 - 6:47 μ.μ.

Καταρχήν το να υπερασπιζόμαστε την καταστροφή της υγείας σε βάρος των άλλων ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους είναι το ίδιο επιχείρημα με αυτό που έλεγε κάποιος πως το οικόπεδο που είναι το δάσος του ανήκει και μπορεί να το κάνει σπίτι. Επίσης έχω ταχθεί υπέρ των φόρων υγείας για το κάπνισμα που να πηγαίνουν απευθείας στα ταμεία.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 21 Μαΐου 2008 - 9:39 μ.μ.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω κάτι.
Για τους δημόσιους, μη ιδιωτικούς χώρους, φυσικά και να μην επιτρέπεται το κάπνισμα. Είναι δείγμα πολιτισμού ο σεβασμός στον μη καπνιστή (συμφωνώ με τον αταξία).
Αυτό που λέω, όμως, είναι οτι στους ιδιωτικούς χώρους είναι δικαίωμα του επιχειρηματία τι θα επιλέξει.
Ας έχουμε καφετέριες καπνιστών και μη καπνιστών. Και το πάω παρακάτω και λέω ας δίνονται και φορολογικά κίνητρα για την δημιουργία των δεύτερων.
Τέλος, Νικόλα και Ανδρέα θα συμφωνήσω μερικώς με αυτό που λέτε. Απο την άλλη σκεφτήτε και το αντίστοιχο για όσους καταναλώνουν πολύ κρέας ή πίνουν πολλά αναψυκτικά. Ακόμα και σε αυτούς που καταναλώνουν αποκλειστικά έτοιμα γεύματα με δεκάδες συντηριτικά. Η λίστα θα μπορούσε να είναι μακριά. Απλά, όλοι μας κάνουμε κάτι που καταστρέφει την υγεία μας, δεν πρέπει όμως να πληρώνουμε ειδικό φόρο για αυτό...

Sophia είπε... @ 21 Μαΐου 2008 - 9:45 μ.μ.

Αγαπητέ Παναγιώτη, επικαλείσαι μια φαινομενικά απλή αρχή του Συντάγματος, που όμως,κατά τη γνώμη μου, δε μπορεί να ερμηνεύεται μονοσήμαντα, και χωρίς ειδική νομική κατάρτιση.Οι απόψεις σου ευσταθούν έτσι και αλλιώς.Δικαιούνται και οι καπνιστές την απόλαυση της συνήθειάς τους, όμως-επιτέλους-όχι εις βάρος των μη καπνιστών.Προσωπικά,το να διασκεδάσω σε έναν κλειστό χώρο, χωρίς προπετάσματα καπνού μπροστά μου είναι ένα όνειρο.Το περιμένω πώς και πώς.Δεν υπάρχει μένος και υστερία,εκ μέρους μου τουλ.,dealsend,αλλά το να καπνίζουν γονείς και παππουδογιαγιάδες λ.χ. στο χώρο που συγκεντρώνονται τα μικρά μας για να πουν τα τραγουδάκια τους στις σχολικές γιορτές,(ω ναι, πολλές φορές)το θεωρώ βαρβαρότητα πρώτου μεγέθους...Εν τέλει, νομίζω ότι το να σέβεται κανείς αυτοβούλως τον συνάνθρωπό του είναι ωριμότερο και καλύτερο από το να του το επιβάλλουν, αλλά δυστυχώς αυτό δε γίνεται...Και οι καπνιστές είναι μερικοί από τους δεινότερους καταπατητές δικαιωμάτων.Ευχαριστώ για τον χώρο και τον χρόνο σας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ είπε... @ 21 Μαΐου 2008 - 10:20 μ.μ.

Δεν σχολιάζω το post. Είναι προφανές ότι ταυτίζομαι με τις απόψεις του Παναγιώτη. Όσο για τη (συμπαθέστατη όπως μου προκύπτει) σχολιάστρια και το ποδήλατο το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι: τουλάχιστον μην προσπαθήσεις να διορθώσεις την αλυσσίδα εν ...κινήσει!!!

Ανώνυμος είπε... @ 21 Μαΐου 2008 - 10:36 μ.μ.

Σοφία μια και αναφέρεσαι σε μένα, αν υπάρχει μένος και υστερία απέναντι στους καπνιστές μπορείς να το διαπιστώσεις στο επόμενο σου ταξίδι στο εξωτερικό.

Αγγλία & Αυστραλία που έχω εμπειρία τα πράγματα είναι τραγικά και τραγελαφικα.

Πχ σε κλαμπ στην Αυστραλία να βγαίνουν κα΄θε τρες και λίγο οι θαμώνες εξω για να καπνισουν!!

2. Ξέρετε πως σβήνουν εκει τα τσιγαρα στο αυτοκίνητο χωρις να φαινεται οτι τα ρίχνουν κάτω; Στον καθρέπτη!! και τα σφηνώνουν ελαφρά μεχρι να πέσουν απο την ταχύτητα. Αυτο το ειδα με τα ματια μου!!

Πενία λέει τέχνες κατεργάζεται; κλπ κλπ κλπ

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 22 Μαΐου 2008 - 1:15 π.μ.

@Βασίλη
:)))

dyosmaraki είπε... @ 23 Μαΐου 2008 - 4:15 μ.μ.

Για χρόνια εργάστηκα σε έναν χώρο όπου είμασταν πολλά άτομα στιβαγμένα σε δυσανάλογα μικρό χώρο χωρίς παράθυρο,με πολλά μηχανήματα (υπολογιστές κλπ) τα οποία επιβαρύνουν και αυτά την ατμόσφαιρα και χωρίς καλό εξαερισμό. Οταν διαμαρτυρόμουν (ήμουν βλεπετε η μοναδική μη καπνίστρια) μου απαντούσαν με τα κλασικά επιχειρήματα όπως αυτά που αναφέρονται στην ανάρτηση.

Λυπάμαι αν θα σας στεναχωρήσω μα δεν συμφωνώ με τα περί ρατσισμού των αντικαπνιστών αφού θεωρώ πως ο ρατσισμός των καπνιστών είναι πολύ χειρότερος.

Η παρουσία ενός μη καπνιστή σε έναν χώρο απλά στερεί το δικαίωμα της απόλαυσης σε έναν καπνιστή,δεν του αφαιρεί όμως το δικαίωμα της επιλογής αφού μπορεί να βγει έξω για 2 λεπτά και να απολαύσει το τσιγάρο του.

Αντίθετα η παρουσία ενός καπνιστή σε έναν χώρο σαφώς παραβιάζει τα δικαιώματα του μη καπνιστή αφού τον υποχρεώνει με το έτσι θέλω να εισπνεύσει μολυσμένο αέρα.Μάλιστα στην περίπτωση αυτή ο μη καπνιστής στερείται του δικαιώματος της επιλογής αφού τι μπορεί να κάνει εάν όλοι καπνίζουν ????

Να συμπληρώσω πως εξ αιτίας της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας στον εργασιακό χώρο κληρονόμησα αποφρακτική πνευμονοπάθεια που θα την κουβαλώ σε όλη μου τη ζωή...

Απλά επειδή κάποιοι καπνιστές δεν ήθελαν να στερηθούν μιαν απόλαυση...

Καλό απόγευμα και συγγνώμη για το σεντόνι μα είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτό το θέμα....

Ανώνυμος είπε... @ 3 Αυγούστου 2009 - 7:15 μ.μ.

成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲

Δημοσίευση σχολίου