Καραμανλής και Αλαβάνος πήραν τα άρματα...
| 7 αφορμές για διάλογο ]


Στη Βουλή, σήμερα, ειπώθηκαν βαρύτατα εκφράσεις. Ο Αλέκος Αλαβάνος αναφέρθηκε, σε δύο σημεία της ομιλίας του, σε κατάσταση ή κήρυγμα εμφυλίου. Ο Πρωθυπουργός, ακολούθησε τον κο Αλαβάνο στο ύφος και στις εκφράσεις μιλώντας για συνειδητή και σχεδιασμένη προσπάθεια ζημίωσης της χώρας. Όταν η Βουλή πλημμυρίζει από τεστοστερόνη, ίσως ο πραγματικός ηγέτης να είναι κάποιος, με περίσσευμα φυσικής ευγένειας...

7 αφορμές για διάλογο

krogias είπε... @ 16 Μαΐου 2008 - 6:41 μ.μ.

πες το ψέμματα... :)
Αυτά κράτησα κι εγώ από την σημερινή Βουλή.

Ρήγας είπε... @ 18 Μαΐου 2008 - 8:04 μ.μ.

μπουχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.....Πολύ γέλιο έχετε τελικά εσείς οι πασόκοι!!!!!!!!!!

the dissent είπε... @ 19 Μαΐου 2008 - 10:50 π.μ.

Μπ(αι)νόπουλοι και....Βγ(αι)νόπουλοι ή αλλιώς η πλήρης επικράτηση της οικονομίας επί της πολιτικής

Αγωγές εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε ο πρόεδρος της Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος. Η αγωγή στρέφεται εναντίον των προέδρων των δύο κομμάτων για ό,τι έχουν δηλώσει σχετικά με την εμπλοκή του κ. Βγενόπουλου στην πώληση μεριδίου του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom. (Από τα ελληνικά ΜΜΕ).


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι ο κ. Βγενόπουλος κάνει επίδειξη θράσους. Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να καθορίζει την πολιτική ζωή του τόπου και να υπαγορεύει τι θα λένε οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού.Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε "πολιτική με αγωγές δεν γίνεται. Είναι θέμα προσωπικής αγωγής , η οποία δεν περισσεύει σε κανένα μετερίζι , εντός και εκτός του Κοινοβουλίου". (ελληνικά ΜΜΕ).

Το έλειμμα Δημοκρατίας είναι πλέον φανερό και συνάμα φοβερό, τραγικό....Αλλά αυτό είναι αναπόφευκτο από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η απίστευτη και τεράστια συγκέντρωση οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, από την οικονομία της αγοράς και την αντιπροσωπευτική δημοκρατία αντίστοιχα.

Σήμερα, όλo και περισσότερoι άvθρωπoι δεv έχoυv πρόσβαση στη πoλιτική διαδικασία (παρά μόvo ως ψηφoφόρoι), στηv oικovoμική διαδικασία (παρά μόvo ως καταvαλωτές) και στo περιβάλλov (πέρα από τηv όπoια πρόσβαση καθoρίζει o ρόλoς τoυς στηv πoλιτική και oικovoμική διαδικασία, πoυ oρίζει η oικovoμία της αγoράς και τo κoιvoβoυλευτικό σύστημα). Με άλλα λόγια, oι απoκαλoύμεvες "φιλελεύθερες δημoκρατίες" είvαι στηv oυσία, όπως εύστoχα τις χαρακτήρισε o Καστoριάδης, φιλελεύθερες oλιγαρχίες.

Η δημοκρατία όμως, είναι ασυμβίβαστη με κάθε μορφή συγκέντρωσης εξουσίας, πολιτικής ή οικονομικής. Ούτε, επομένως, η φιλελεύθερη αντίληψη της δημοκρατίας, η οποία παίρνει δεδομένη την πολιτική και οικονομική συγκέντρωση που συνεπάγονται αντιστοίχως η αντιπροσωπευτική δημοκρατία και η οικονομία της αγοράς, ούτε η σοσιαλιστική αντίληψη της δημοκρατίας που προϋποθέτει ότι ο χωρισμός του κράτους από την κοινωνία θα συνεχίζεται μέχρι να φθάσουμε στη μυθική κομουνιστική φάση, έχουν σχέση με την δημοκρατία.

Όμως, ο ολιγαρχικός χαρακτήρας των σημερινών καθεστώτων δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η πραγματική δύναμη είναι στα χέρια μιας πολιτικής ελίτ, ή, εναλλακτικά, στα χέρια μιας οικονομικής τάξης για λογαριασμό της οποίας ενεργούν, άμεσα ή έμμεσα, οι πολιτικοί. Ο ολιγαρχικός χαρακτήρας των σημερινών "δημοκρατιών", ο οποίος στη πραγματικότητα αναιρεί κάθε έννοια της ελευθερίας, είναι το άμεσο αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το σημερινό θεσμικό πλαίσιο χωρίζει την κοινωνία από την οικονομία και την κοινωνία από το κράτος.

Δεν είναι επομένως εκπληκτικό ότι η σημερινή διεθνοποίηση της οικονομίας της αγοράς, η οποία συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση οικονομικής δύναμης, συνοδεύεται από μια παράλληλη συγκέντρωση πολιτικής δύναμης.

Έτσι λοιπόν, ο κ. Βγενόπουλος, επικεφαλής ενός τεράστιου ομίλου MIG, ( που οι ευφάνταστοι διαφημιστές βάφτισαν Made In Greece για ευνόητους λόγους), συγκεντρώνοντας απίστευτη δύναμη στα χέρια του, "πετάει το γάντι" , στους κατ'ευφημισμόν εκπροσώπους του λαού και τους λέει κατάμουτρα: l'etat est moi, το κράτος, ή καλύτερα το αφεντικό είμ'εγώ.

Δεν είναι λοιπόν, ούτε θέμα προσωπικής αγωγής, ούτε ζήτημα θράσους . Είναι η πιο τρανταχτή, η πιο καραμπινάτη απόδειξη οτι η οικονομία έχει ολοκληρωτικά επικτατήσει της πολιτικής και οτι τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα καθορίζουν, όχι απλά τι θα πούν οι....πολιτικοί αρχηγοί, αλλά το καθημερινό "γίγνεσθαι"....Οχι οτι αυτό δεν γινόταν από παλαιότερα. Απλά σήμερα, με την παγκοσμιοποίηση,που ευννόησε αυτή την τεράστια συγκέντρωση οικονομικής και πολιτικής δύναμης, δεν τηρούνται πια ούτε τα προσχήματα...

tzonakos είπε... @ 19 Μαΐου 2008 - 2:34 μ.μ.

Δεν ειμαι σίγουρος πάντα οτι η ευγένεια ειναι η απάντηση στο θράσος και το ψέμμα...

Vassilis είπε... @ 19 Μαΐου 2008 - 3:28 μ.μ.

χαχαχα....

Την αλυσίδα προσέξτε... γιατί κάτι τέτοιους αρχηγούς τους ρίχνει κάτω...

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 21 Μαΐου 2008 - 11:53 π.μ.

Χμ, για να καταλάβω κάτι. Γιατί το ήθος σας προκαλεί να κάνετε ειρωνικά σχόλια;
Μήπως τελικά θεωρούμε τον κλασσικό φαφλατά και φασαριόζο πολιτικό καταληλότερο;
Εαν είναι έτσι, έχουμε τον πρωθυπουργό που μας αξίζει...

Ρήγας είπε... @ 22 Μαΐου 2008 - 3:37 μ.μ.

Όντως!!!! Γιατί ο μέγιστος φαφλατάς ήταν ο Αντρέας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου