Γερμανός :Το πρόστιμο του τρία τις δεκάκις χιλίοις!
| 6 αφορμές για διάλογο ]


Με καθυστέρηση δύο ετών η αλήθεια για την εξαγορά της "Γερμανός" από την Cosmote αρχίζει να αποκαλύπτεται. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Παρασκευή, 7 Μαρτίου, επέβαλε πρόστιμο στον Πάνο Γερμανό και ορισμένους συνεργάτες του καθώς και στο χρηματιστηριακό τμήμα της Eurobank ΑΧΕΠΕΥ για επανειλημμένη στήριξη της μετοχής της εταιρείας κατά την διάρκεια της δημοπρασίας της. Με απλά λόγια, όλοι οι παραπάνω ενίσχυαν την μετοχή της "Γερμανός" ώστε να μπορέσει να πωληθεί σε υψηλότερο τίμημα στην Cosmote κάτι που συνιστά κατάχρηση της αγοράς.
Επιφανειακά φαίνεται οτι η Επιτροπή έκανε στο ακέραιο το καθήκον της. Ορισμένες, λεπτομέρειες, όμως, σκιάζουν αυτή την απόφαση.

1) Ημερομηνία της ανακοίνωσης. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέλεξε να συνεδριάσει και να αποφασίσει για την υπόθεση την τελευταία ημέρα πριν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Το θέμα, όπως ήταν λογικό (;), είχε μικρή διάχυση στα ΜΜΕ και τρείς ημέρες μετά είχε εξαφανιστεί.

2) Το ύψος των προστίμων. Για ένα deal αξίας 1.6 δισ. ευρώ το πρόστιμο που επιβλήθηκε στο Πάνο Γερμανό και τους συνεργάτες του ήταν 500.000 ευρώ. Δηλαδή το 0.003% (!) του συνολικού ποσού!

3) Η ποινική κάλυψη.
Η εισαγγελία περίμενε το πόρισμα της Επιτροπής για να διαπιστώσει εάν θα ξεκινήσει έρευνα για ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων. Η υπόθεση, πιθανότατα δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της δικαιοσύνης καθώς στην ανακοίνωση της επιβολής προστίμων προστέθηκε μια μικρή παράγραφος που, κατ' ουσίαν, την τοποθετεί στο αρχείο. Αναγράφεται, χαρακτηριστικά, "δεν διαπιστώθηκε από τον έλεγχο της επιτροπής οποιαδήποτε άλλη παραβατική συμπεριφορά".

Μια υπόθεση με σοβαρές ενδείξεις αδιαφάνειας οδηγείτε στο αρχείο. Με το μικρότερο, δυνατό, οικονομικό κόστος των εμπλεκομένων και το ελάχιστο πολιτικό κόστος για την ίδια την κυβέρνηση.

Υ.Γ Το παραπάνω είναι το πρώτο από μια σειρά άρθρων με γνωστά και λιγότερο γνωστά γεγονότα που προηγήθηκαν της παραχώρησης του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom . Στο επόμενο, " cosmoOTE: Και έσονται εις σάρκα μιαν..." 

6 αφορμές για διάλογο

tzonakos είπε... @ 7 Απριλίου 2008 - 10:15 π.μ.

Μα καλά, πώς υπολογίζονται τα ύψη των προστίμων ;
Παρόμοια γελοία πρόστιμα είδα για το θέμα της μόλυνσης των υδάτων της Βοιωτίας απο βιομηχανίες.
Γελοία πρόστιμα μπροστά στα κέρδη εταιριών αλουμινίου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ είπε... @ 7 Απριλίου 2008 - 6:36 μ.μ.

Πάντως εγώ στο έχω πει. Κατά βάθος είσαι ρεπόρτερ!

Ανώνυμος είπε... @ 8 Απριλίου 2008 - 10:18 π.μ.

mallon,
wannabe reporter

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ είπε... @ 8 Απριλίου 2008 - 7:19 μ.μ.

Και γιατί όχι;

{le petit journaliste} είπε... @ 9 Απριλίου 2008 - 2:03 π.μ.

Παρα πολύ ωραία! Δηλαδή την πήραμε ακριβή χωρίς λόγο, και θα την πουλήσουμε φτηνή επίσης χωρίς λόγο. Η μ΄΄ηπως τελικά όλα γίνονται για ένα λόγο που τον λένε κέρδος, μίζα, απάτη..

Ντροπή!

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 9 Απριλίου 2008 - 2:08 π.μ.

@{le petit journaliste}
Βασικά την αγοράσαμε πανάκριβη και θα την δώσουμε τσάμπα (πακετάκι στους Γερμανούς)...

@Βασίλη
Αυτό αναρωτιέμαι τον τελευταίο καιρό. Γιατί, όχι; :)

Δημοσίευση σχολίου