Φούρνος και... ασφαλιστικό!
| 2 αφορμές για διάλογο ]


Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες την προετοιμασία ενός ασφαλιστικού μουσακά, για τον οποίο προτείνουν όλοι συστατικά, εξωτικά ή όχι, και συνταγές, παραδοσιακές και σύγχρονες.
Ξέρουμε ότι στην κουζίνα θα επικρατήσει τελικά, ο σεφ, κύριος Καραμανλής και οι συνταγές του. Οι υπόλοιπες προτάσεις, πόσο μάλλον οι προτιμήσεις των συνδαιτυμόνων θα αγνοηθούν. Μια δημοκρατία, όμως, δεν μπορεί να λειτουργεί με την γνώμη του ενός.
Προφανώς έχουμε να κάνουμε με ένα καμμένο παστίτσιο -πείτε τον ασφαλιστικό νόμο-, αλλά η κύρια αιτία για αυτό είναι ο φούρνος (και η κουζίνα γενικά) που καίει φαγητό (και νόμους).
Ας δούμε πως λειτούργησαν για το σημαντικό ζήτημα του ασφαλιστικού κάποια στοιχεία του πολιτικού μας περιβάλλοντος και συστήματος ξεκινώντας από τα ΜΜΕ.

1. Ηλεκτρονικά ναι, έντυπα όχι

Η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε 48ωρη απεργία για τους δημοσιογράφους στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αλλά όχι για όσους εργάζονται στα έντυπα, ώστε να εκδοθούν τα (διαφημιστικά επικερδή) φύλλα του Σαββάτου και της Κυριακής. Επιπλέον, επέβαλε απεργία στα ενημερωτικά portals χωρίς όμως να δέχεται τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε αυτά στην ένωση

2. Παθητική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Η ΕΣΗΕΑ απέρριψε πρόταση ενεργούς συμμετοχής των δημοσιογράφων με κάλυψη μόνο των κινητοποιήσεων, ώστε

α. Να ανταποκριθούν στο λειτούργημα τους 
β. Να συμπαρασταθούν με τον καλύτερο τρόπο στους άλλους απεργούς 
γ. Να διαμαρτυρηθούν και εκείνοι με πολύ πιο εμφανή τρόπο

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπουτσή, για εναλλακτικές δράσεις που θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει οι δημοσιογράφοι:
"Στέρησαν από τον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιοι δίνουν τη μάχη, πώς δίνουν τη μάχη … Αναφέρομαι στους εκλεκτούς κατά τα άλλα λειτουργούς στο χώρο των ΜΜΕ, οι οποίοι, θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει απεργιακά δελτία, έκτακτες ενημερωτικές, ειδησεογραφικές εκπομπές."

3. Ερωτηματικά για πιθανές εξαρτήσεις

Το άρθρο 43 του ασφαλιστικού νόμου θέτει ερώτημα, αν όχι ζήτημα, εξάρτησης των δημοσιογράφων από το υπουργείο απασχόλησης. Ο ikor αναφέρει πιο συγκεκριμένα:
"η θέση του υπουργού απασχόλησης θα γίνει πλέον επίζηλη. Αφού θα μπορεί με μια υπογραφή του να βοηθάει τους κριτές του!".
Ίσως το τυράκι να ήταν τόσο γευστικό που δεν "μυρίστηκαν" την φάκα...

Υ.Γ Στο επόμενο ποστ, "Η λειτουργία της αντιπολίτευσης".

2 αφορμές για διάλογο

Ανώνυμος είπε... @ 25 Μαρτίου 2008 - 10:28 μ.μ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ας μιλάμε για δημοσιογράφους, ας μιλάμε για αφεντικά.

Φαντάσου μια ωραία μέρα να καταλάβουν ένα κανάλι οι εργαζόμενοι του μόνο για μέρα τι έχει να μάθει ο κόσμος!!!

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 25 Μαρτίου 2008 - 10:46 μ.μ.

@καπ_κουμ
Να μιλάμε για αφεντικά και μεγαλοδημοσιογράφους και την σχέση τους με την εξουσία. Να μιλάμε και για ΕΣΗΕΑ και τον διαχωρισμό που κάνει μεταξύ συναδέλφων (τα εντός ένωσης παιδιά της και τα εκτός ένωσης αποπαίδια της που αδιαφορεί για αυτά).
Αυτή είναι η διαφορά καπκουμ μου, και όταν ο εργαζόμενος έχει ένα στεγαστικό και δυο παιδιά να μεγαλώσει, ούτε κανάλι δεν θα καταλάβει, ούτε (εκτός γραμμής) αποκαλύψεις δεν πρόκειται να κάνει...

Δημοσίευση σχολίου