6 Μαρτίου...
| 6 αφορμές για διάλογο ]


"Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ…"


6 αφορμές για διάλογο

rigelian είπε... @ 6 Μαρτίου 2008 - 10:24 π.μ.

Γιατί άρεγε μας έχει πιάσει μια απίστευτη εσωστρέφεια με τα μάρμαρα;

Κάθε φορά που πηγαίνω στο Βρετανικό Μουσείο τα συναισθήματα έρχονται πάντα με την ίδια σειρά: Συγκίνηση, οργή, περηφάνια. Μένοντας στο τελευταίο, και βάζοντας τη λογική πάνω από την καρδιά, θα ήθελα να πάρουν την Ακρόπολη και να την εκθέτουν στο κέντρο του Λονδίνου, ή του Παρισιού, ή του Βερολίνου, ή της Ν Υόρκης, ή του Πεκίνου, ή του Τόκιο, αποδεικνύοντας και παραδεχόμενοι όλοι οι ξένοι, με τον πλέον προφανή και ατράνταχτο τρόπο, την ανωτερώτητα του Ελληνικού Πολιτισμού.

Διότι, αφού δεν έχεις κάτι τόσο σημαντικό δικό σου να επιδείξεις, δείχνεις του άλλου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το Αρχαίο Ελληνικό.

Δεν είναι τυχαίο που οι εξαιρετικά περήφανοι Βρετανοί έχτισαν το Βρετανικό (δηλαδή το κορυφαίο τους) Μουσείο με αρχιτεκτονική Αρχαία Ελληνική. Oύτε με αρχαία αιγυπτιακή, ούτε με αρχαία κινεζική. Και εκεί εκθέτουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

γητεύτρια είπε... @ 6 Μαρτίου 2008 - 12:55 μ.μ.

Καλημέρα! Τιμή στη μνήμη της και για μας θα είναι ζωντανή για πάντα...

@ rigelian

Με αρρωσταίνει αυτή η νοοτροπία rigelian. Με εξουθενώνει η λογική να τους τα δώσουμε όλα για να τα καμαρώνουν εκεί!

ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΘΑΥΜΑΣΟΥΝ ΕΔΩ! ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟ!

Δεν τους τα παραχωρήσαμε. Οι Τούρκοι τους τα πούλησαν και ο Έλγιν εκμεταλλεύτηκε ύπουλα τη σκλαβιά μας!

Αντί ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, να είμαστε ενωμένοι να διεκδικούμε τα μνημεία μας πίσω, κάποιοι με την ανήκουστη λογική του και καλά τους δείχνουμε τί σημαίνει Τέχνη, αδρανούν, σαμποτάροντας τον αγώνα που ξεκίνησε η Μελίνα.

Άσε που οι ανόητοι, ανεγκέφαλοι συντηρητές του Βρετανικού Μουσείου, τους έκαναν τεράστια ζημιά, όταν έβαλαν οξύ να καθαρίσουν τη φυσική ώχρα που δίνει ο χρόνος στο μάρμαρο!!!!

ΖΗΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ! ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗ!!!!!ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ; ΣΕ ΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ;

Άκου ανωτερότητα! Να μας έχουνε γδύσει τα μνημεία μας και να τα χαίρονται οι άσχετοι!

Όπως και αυτά του Λούβρου! Που ξεκινούν οι άνθρωποι από τα πέρατα της γης να δουν τα ελληνικά θαύματα. Την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης! Σας ενοχλεί να τα δούνε στο φυσικό τους χώρο; Να τους τα δανείσουμε για μια φορά κάθε δέκα χρόνια, ίσως... αλλά ΜΟΝΙΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΜΑΣ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ;;;;;;;;

Και μόνο το σκεπτικό σου, που το ντύνεις και καλά με την περηφάνια να τους δείξουμε εμείς τί σημαίνει τέχνη, είναι υποτελές. Εμείς είμαστε ανίκανοι να έχουμε και να δείχνουμε τα μνημεία μας;

Να πάρουνε λοιπόν και την Ακρόπολη ολόκληρη, να τη στήσουνε στο Μπιγκ Μπεν, να καταλάβουνε για καλά τί σημαίνει ελληνική τέχνη!

Και οι εξαιρετικά περήφανοι Βρετανοί, θα έχουν δείξει έτσι την υποτέλειά τους και τον θαυμασμό τους;

Δεν πάμε καλάαααααα... Πόσα θέλετε να μας τρελάνετε ρε γαμώτο; Θα τρίζουνε τα κόκαλα της Μελίνας και όλων των Ελλήνων από την αρχαία Ελλάδα ως σήμερα!

rigelian είπε... @ 6 Μαρτίου 2008 - 1:45 μ.μ.

Χμ, διαφωνούμε σε βασικά θέματα, Γητεύτρια, αλλά ξεκινάμε (πάλι) έναν όμορφο διάλογο, ελπίζω να μη φύγεις!

Πολλές φορές παίρνω ακραίες έως προβoκατόρικες απόψεις για να δείξω κάποια πράγματα και να προκαλέσω κουβέντα και προβληματισμό.

Κι εμένα με αρρωσταίνει ο ραγιαδισμός και η δουλικότητα. Κι άλλα πράγματα μ' αρρωσταίνουν σ' αυτήν την πολιτεία και παίρνω σβάρνα τα φαρμακεία. Ένα από αυτά είναι η ομφαλοσκόπηση άνευ λόγου. Ένα άλλο είναι να βάζουμε πάντα την καρδιά πάνω από τη λογική. (Καλό είναι, αλλά αν γίνεται μερικές μόνο φορές, όχι πάντα).

Τη ζημιά την ανεπανόρθωτη την έχουν κάνει (και συνεχίζουν να την κάνουν) σε πάρα πολλά Αρχαία Ελληνικά μνημεία οι χριστιανοί. Από πού ν' αρχίσω και πού να τελειώσω. Αλλά γι αυτά δεν μιλάει κανείς...

Γιατί να μην έχουν τους θησαυρούς μας οι άσχετοι; Έτσι αναγνωρίζουν την οικουμενικότητα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού! Τα μνημεία μας είναι παγκόσμια, να τα χαίρεται όλος ο κόσμος, έχει σημασία αν θα είναι στην Αθήνα ή στο Λούβρο ή όπου αλλού; Δεν με ενοχλεί να είναι στην Αθήνα, τουναντίον, θα ήθελα να είναι, αλλά δεν θεωρώ τόσο τραγικό το να μην είναι!

Γιατί αρνούνται οι Βρετανοί την επιστροφή των Μαρμάρων;

Το σκεπτικό μου δεν είναι καθόλου υποτελές, τουναντίον.

ΥΓ: Η Μελίνα ήταν η τελευταία Eλληνίδα Θεά.

γητεύτρια είπε... @ 6 Μαρτίου 2008 - 4:59 μ.μ.

@ rigelian

rigelian
αν ρίξεις μια ματιά εδώ και εδώ, θα καταλάβεις την ένταση και τον τρόπο που σκέφτομαι. Για να μη σου λέω πολλά και σε ζαλίζω. Τα επιχειρήματά μου είναι απολύτως απλά και απολύτως αγνά.

Το κάθε μνημείο πρέπει να βρίσκεται στο φυσικό του χώρο. Αν θέλουν να έχουν αντίγραφα πολύ ευχαρίστως. Δανεισμό; Πολύ ευχαρίστως.

Κάνε έναν κόπο και διάβασε τον λόγο ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΣΤΗΝ OXFORD UNION, στο πρώτο λινκ που σου έδωσα.

Ένα θα σου πω...

Ποιός Βρετανός ή Γάλλος θα δεχόταν να έχει εδώ, στην Αθήνα τα δικά του πολύτιμα μνημεία; Και δε μιλώ για ένα πίνακα ζωγραφικής, γιατί κι αυτό αν πιάσουμε, πάλι δεν τους συμφέρει. Αν τους πάρουμε πίσω το Θεοτοκόπουλο από παντού, θα ερημώσουν πολλά μουσεία του κόσμου!

Και κάτι τελευταίο. Έφυγα γιατί ένιωθα φωνή βοώντος στην απόλυτη έρημο και εσύ είσαι μάλλον ο μοναδικός που με κατάλαβες. ;)
Και ξέρεις ότι το εκτιμώ. Ανεξαρτήτως διαφωνίας ή συμφωνίας.

Ναι, και για μένα ήταν η τελευταία ελληνίδα Θεά.

rigelian είπε... @ 7 Μαρτίου 2008 - 1:26 μ.μ.

Καλησπέρα!
Δεν αντιλέγω στην απλότητα και αγνότητα των επιχειρημάτων σου. Διάβασα τα Links, τον λόγο της Μελίνας τον ξέρω χρόνια, πάντα με συγκινεί.

Καταλαβαίνω και την ένταση της σκέψης σου.

Καλό (αλλά όχι απόλυτα απαραίτητο) είναι το μνημείο να βρίσκεται στο φυσικό του χώρο. Ωστόσο, η αξία και η σπουδαιότητά του πολλαπλασιάζεται όταν εκτίθεται αλλού.

Ο Βρετανός και ο Γάλλος δεν θα το δέχοταν. Και θα ήταν εσωστρεφής γι αυτό. Για δες, όμως, τι έχει να επιδείξει αντίστοιχο του Παρθενώνα; Τίποτα!

Πολλές φορές έχω νοιώσει κι εγώ φωνή βοώντος εν τη ερήμω, γι αυτό το καταλαβαίνω. Η εκτίμηση είναι αμοιβαία.

Απλά, προσπαθώ να μένω!

anywhere_Smile είπε... @ 28 Αυγούστου 2010 - 5:21 π.μ.

If the links to not links london lead to the maximum increase in traffic discount links of london then what value would the links truly links of london silver possess. They would end up being little more than window dressing at worst and minimally impactful links of london sale at best. That is not what a new online business links london jewellery looking for a spike in revenues would wish to links london bracelet yield.Also, when you are running a new business, your london links charms time will limited as there will be scores of other responsibilities links of london watches sale competing for your time. That means you won't be able to discount links of london rings do what is necessary to individually place your own links on cheap links of london necklaces the internet. Rather than do so, you could buy links and delegate the work to others.

Δημοσίευση σχολίου