Κανόνες ηθικής και οχι νομοθετικής υπόστασης στα blogs.
| 16 αφορμές για διάλογο ]


Ο δρόμος για την προσπάθεια, από πλευράς κυβέρνησης, ελέγχου του διαδικτύου άνοιξε διάπλατα με "δούρειο ίππο" την υπόθεση του press.gr.
Πληροφορίες που διέρρευσαν δείχνουν την κυβέρνηση έτοιμη να συντάξει νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των ενημερωτικών blogs. Από την άλλη όχθη, αρκετοί bloggers απαντούν γράφοντας μανιφέστα κατά της προοπτικής αυτής τα οποία ναι μεν έχουν ουσία αλλα είναι καταγγελτικά και μόνο.
Θεωρώ ότι η λύση πρέπει να βρεθεί κάπου στην μέση. Τα blogs σαφέστατα δεν μπορούν να μπουν σε νομοθετικά καλούπια και η λειτουργία τους να εξισωθεί με αυτή τον ΜΜΕ καθώς δεν διαθέτουν παρόμοια όπλα υπεράσπισης με αυτά.
Ο blogger δεν είναι εκδότης, ούτε έχει την οικονομική και κοινωνική επιρροή για να γίνει.
Ο blogger δεν είναι, υποχρεωτικά, δημοσιογράφος οπότε δεν πρόκειται να του αναγνωριστεί ποτέ το δικαίωμα του "δημοσιογραφικού απορρήτου".
Ο blogger δεν έχει αφεντικό που θα μπορούσε να του παρέχει την στοιχειώδη κάλυψη όταν δεχθεί νομική επίθεση.
Από την άλλη όχθη τα blogs ήρθε καιρός να ωριμάσουν και δημιουργήσουν τους δικούς τους κανόνες λειτουργίας.
Κανόνες ηθικής και όχι νομοθετικής υπόστασης.
Το 1993 στις Η.Π.Α είχε ξεκινήσει ανάλογη συζήτηση. Τότε το ενημερωτικό blog cyberjournalist είχε προτείνει μια σειρά από τέτοιους κώδικες.
Οι βασικές αρχές του πλαισίου που πρότεινε είναι οι εξής τρεις:
1. Να είστε ειλικρινείς και δίκαιοι στην συλλογή, δημοσίευση και αναδημοσίευση πληροφοριών.
2. Ελαχιστοποιήστε τη ζημιά αντιμετωπίζοντας τις πηγές και τα θέματα που δημοσιεύετε σαν ανθρώπινα όντα που αξίζουν τον σεβασμό σας.
3. Να είστε υπεύθυνοι για όσα γράφετε και να έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγνώμη σε περίπτωση που έχετε, αδικήσει κάποιον.
Αυτό που είναι απαραίτητο τούτη την στιγμή, λοιπόν, είναι να περιοριστούν οι κραυγές και τα μανιφέστα από μέρους μας και να προλάβουμε την κυβέρνηση καταθέτοντας στην κοινωνία συγκεκριμένη αντιπρόταση. Και γι' αυτο πρέπει να είμαστε ήρεμοι, ενωμένοι και πάνω από όλα έτοιμοι για έναν ειλικρινή, μεταξύ μας, διάλογο.

Υ.Γ Πατρονάρισμα απο την κυβέρνηση και τους εκδότες, όμως, δεν πρόκειτε να γίνει αποδεκτό απο κανέναν μας και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οσοι βρήκαν την ευκαιρία να απαλαχθούν απο τις... ενοχλητικές απόψεις μας.

16 αφορμές για διάλογο

Grammateas είπε... @ 26 Φεβρουαρίου 2008 - 2:40 π.μ.

Είμαι περίεργος να δω τί άλλο θα βρούνε για να μας αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα. Διέλυσαν το Κράτος, ξεπουλάνε τα πάντα και κυνηγάνε τώρα τα blogs. Όταν μία χώρα περιμένει 15 ώρες έξω από την πόρτα ενός ανακριτή και δεν παίρνει χαμπάρι τί περνάει η Κυβέρνηση στα ψιλά των ειδήσεων τότε η αξιοπρέπειά μας έχει πάει ήδη περίπατο...

Οι βιολιστές των blog είπε... @ 26 Φεβρουαρίου 2008 - 11:07 π.μ.

Παιδιά φρόνιμα γιατί μπορεί να δοθεί ρόλος από την κυβέρνηση στον Πατακό,για την καταπολέμιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος....!!!!

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 26 Φεβρουαρίου 2008 - 11:22 π.μ.

Καταρχήν οτι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη είναι, θεωρώ, οφθαλμοφανές εδώ και καιρό. Εγω το όλο θέμα με την κουβέντα που άνοιξε το βλέπω απο την θετική του πλευρα. Εαν δράσουμε νημφάλια και συντονισμένα μπορούμε να εκμεταλευτούμε την δημοσιότητα που έχουν πάρει τα blogs προς όφελος μας. Το ζητούμενο είναι να απαιτήσουμε να μας ακούσουν και να έχουμε κάτι να τους πούμε. Μπορούμε;

Οι βιολιστές των blog είπε... @ 26 Φεβρουαρίου 2008 - 11:26 π.μ.

αν υπάρχει εκβιασμός σίγουρα κατακρίνεται.τα blogs είναι ένα μέσο ενημέρωσης.και όπως όλα τα μέσα ενημέρωσης η κυβέρνηση θέλει να το ελέγξει και αυτό.δεν κοιτάνε τα υπόλοιπα χάλια που βρίσκεται η χώρα,που σε λίγο τα σύνορα θα είναι μέχρι τη Λαμία,τα blogs τους πείραξαν.

tractatus είπε... @ 26 Φεβρουαρίου 2008 - 1:50 μ.μ.

Παναγιώτη πολύ ωραίο post και με ουσία. Αλλά βλέπεις ακόμα κι αυτοί που αναλαμβάνουν ως δικηγόροι τις υποθέσεις όσων θίγονται δεν ξέρουν τι είναι όχι blog ούτε καν τι είναι internet. Ζήτημα είναι να έχουν πατήσει κι ένα γράμμα στο πληκτρολόγιο...οπότε για ποιό πλαίσιο μιλάνε όταν ακόμα έχουν μείνει σε άλλη εποχή. Επίσης, δεν υπάρχουν κανόνες στις Ελλάδα για τα θέματα του διαδικτύου, ενημέρωση καν δεν έχουν άτομα που μας εκπροσωπούν στην Βουλή, αυτόκλητοι υποστηρικτές που δεν ξέρουν πώς λειτουργούν τα bloggs και δεν συμμαζεύεται. Ισως πρέπει να δουλέψουμε αυτή τη θεματική ενότητα στο forum για την τεχνολογία στην υπηρεσία της πολιτικής....;)))

Nick Styl είπε... @ 26 Φεβρουαρίου 2008 - 3:18 μ.μ.

Συγχαρητήρια για το post και για την καθολική αντίδραση των bloggers. Πραγματικά νομίζω ότι θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία η ύπαρξη "αποκλειστικής νομοθεσίας" για blogs. Μέτρα για την αντιμετώπιση εγκλημάτων υπάρχουν. Η θέσπιση "προληπτικών" μέτρων είναι προσπάθεια εκφοβισμού.
Παραθέτω το παρακάτω link
http://w2.eff.org/br/
το οποίο είναι υπερ της ελευθερίας των blogs και του λόγου. Αξίζει πιστεύω να ρίξετε μια ματιά γιατί πολλά από τα προβλήματα/απορίες που έχουν δημιουργηθεί στην Ελληνική κυβέρνηση τώρα, έχουν λυθεί σε χώρες με πιο παλιά χρήση internet και blogging. Ιδιαίτερα, οι κυβερνώντες πριν ανοίξουν το στόμα τους και κυρίως πριν αρχίσουν να νομοθετούν καλό θα ήταν να διαβάσουν. Στο link μπορείτε να βρείτε την λεγόμενη "blue ribbon campaign", με banners υποστήριξης κτλ, αλλά το πιο σημαντικό έχουν φτιάξει μια σελίδα με σφαιρική κάλυψη των νομικών θεμάτων http://w2.eff.org/bloggers/lg/

elate είπε... @ 26 Φεβρουαρίου 2008 - 3:55 μ.μ.

Όταν κατα τη γνώμη μου αναφέρεις το όνομα κάποιου άλλου, ή τον φωτογραφίζεις,
παύει να είναι άποψη ΣΟΥ είτε είσαι ενημερωτικό blog είτε όχι…
αφορά ΚΑΙ τον ΑΛΛΟ, και πρέπει να έχει το δικαίωμα και τον τρόπο να αντιδράσει…

Να απαιτήσουμε να συμμετάσχουν ΟΛΑ ΤΑ ΚΌΜΜΑΤΑ στο διάλογο για τα blogs,
και να ανατεθούν σε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ για τον ηλεκτρονικό “τύπο” ή για την “ηλεκτρονική δημόσια έκφραση” ή δεν ξέρω πώς θα το ονομάσουν…

Πάντως ανεξέλεγκτα,
με το “λόγω τιμής”,
χωρίς ΓΡΑΠΤΟ νομικό πλαίσιο,
βάσει εθιμικού αποκλειστικώς δικαίου,
ή δικαίου κατ΄αναλογίαν,
δουλειά ΔΕΝ θα γίνει…

Και είμαστε όλοι μας εκτεθειμένοι,
σήμερα η ΝΔ, αύριο το ΠΑΣΟΚ,
σήμερα εγώ, αύριο εσύ…

elate είπε... @ 26 Φεβρουαρίου 2008 - 4:07 μ.μ.

εξάλλου δημοσιο-γραφοι δεν είμαστε,
γράφουμε όμως δημόσια...

...το οποίο μας φέρνει ΠΟΛΥ κοντά στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους...

vagnes είπε... @ 26 Φεβρουαρίου 2008 - 4:08 μ.μ.

Αφου δεν ειναι ικανοι να κτισουν τιποτα, αποφασισαν να γκρεμισουν.
Την ελευθερια της γνωμης θελουν να κυνηγησουν γιατι αν ηθελαν να παταξουν την συκοφαντια πρωτοι απ' ολους ενοχοι ειναι ολοι τους, που ο καθενας απο τα ΜΜΕ κατηγορει χωρις στοιχεια τους παντες.

danton είπε... @ 27 Φεβρουαρίου 2008 - 12:23 π.μ.

Φίλε Παναγιώτη
Επιτέλους γράφεις κάτι για την ιστορία με το press-gr.Εδώ και δύο μέρες έψαξα να βρώ αν έχεις άποψη για την ιστορία αυτή και μου κανε εντύπωση που δεν είχες γράψει κάτι(μομφή στο προεδρείο!!).
Τέλος πάντων εγώ πιστεύω ότι η υπόθεση είναι άθλια από την αρχή μέχρι το τέλος.Έφοδοι σε σπίτια,εκβιασμοί ένθεν-κακείθεν,αναλύσεις στην T.V.από τους "ειδικούς"???????????
Τελικά μήπως προσπαθούν τεχνιέντως να φιμώσουν τους blogers?Τι να πιστέψει κανείς την σήμερων?
Και κάτι τελευταίο:Η google θα επιτρέψει κάτι τέτοιο?Να δώσει δηλαδή τα I.D.των διαχειριστών έτσι απλά όπως διατείνονται οι εδώ
ανακριτές κάθε είδους?

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 27 Φεβρουαρίου 2008 - 1:08 π.μ.

Θα διαφωνίσω με την elate. Τα blogs είναι υπόλογα μόνο για την παραβίαση του νομου (όπως και κάθε πολίτης). Μια επιπλέον νομοθετική ρύθμιση για αυτά, θα έχει ως στόχο την φίμωση τους (όπως σωστά παρατηρεί ο danton)
Danton, το παραμύθι για την αναγραφή του ονόματος του ιδιωκτήτη του blog όταν το ακούσουν στην google, θα γελούν για πολλές μέρες!!!
Προσπάθεια εκφοβισμού είναι και τίποτε άλλο.
Επιμένω, όμως, οτι και οι bloggers πρέπει να αναθεωρήσουμε οτι είμαστε μικροί θεοί και κριτές των πάντων και να συμφωνήσουμε σε κάποιους κώδικες τιμής.

George είπε... @ 27 Φεβρουαρίου 2008 - 1:10 π.μ.

Elate, θα μου επιτρέψεις να του πω ότι για την άρθρωση της άποψής μου υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, είναι το 14 του Συντάγματος της Ελλάδος και με καλύπτει πλήρως. http://www.parliament.gr/politeuma/syntagmaDetails.asp?ArthroID=16

Η επίθεση μόνο σε ένα δημόσιο πρόσωπο απαγορεύεται και αυτό το πρόσωπο είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όσο για το διαχωρισμό ανάμεσα στην εδραίωση μιας άποψης και της λασπολογίας, ε, όχι δεν χρειάζεται Νόμος, κοινή λογική χρειάζεται.

Φυσικά δεν μιλάμε για την κατηγορία της εκβίασης, αυτό είναι προφανές ότι πρέπει να ερευνηθεί από τον εισαγγελέα!

elate είπε... @ 27 Φεβρουαρίου 2008 - 1:19 μ.μ.

...επειδή όμως αν δεν υπάρχει σαφής και αποδεκτός απο την ΕΕ νόμος , που να μιλάει για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών μέσω blog, η όποια συνταγματική ρύθμιση θα καταντήσει "φάντασμα" σαν το αρθρο 14 παρ. 9,

εκτός αυτού, δεν μιλάμε για απαξίωση και προσβολή,αλλά για συκοφαντία,το οποίο έχει διαφορά...

θυμίζω και ένα άλλο άρθρο, το 5 παρ.2 και το οποίο αποτελεί κάλλιστο "πάτημα" για όποια μέτρα...:
"Όλοι όσοι βρίσκονται στην Eλληνική Eπικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων."
και το οποίο δεν λέει πουθενα: "εκτός αν τους θίγεται η τιμή απο bloggers οπότε δεν πειράζει..."


Καμία εξαίρεση για bloggers δεν γίνεται ούτε και στο άρθρο 4, παρ 1 & 2
1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
2. Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις .


...κι επειδή, επαναλαμβάνω απλώς, ότι αν ο "κωδικας" τιμής μεταξυ ανθρώπων, είχε ποτέ αποδειχθεί αποτελεσματικός
ΔΕΝ θα χρειάζονταν οι νόμοι σε κανένα τομέα της κοινωνικής ζωής,
νομίζω πως καλό θα ήταν να είμαστε ρεαλιστές και να απαιτήσουμε ένα νομο που θα μας ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ως bloggers θέτοντας όρια στις δικαιοδοσίες της Πολιτείας...
Μη θεσπισμένος νόμος για κάποιο τομέα, που συνδυάζεται με ρυθμισμένες ήδη και διωκτέες παραβάσεις, στο μόνο που θα οδηγήσει θα είναι στην ανεξέλεγκτη παρέμβαση από την πολιτεία...

Πάντα έτσι γινόταν, κι έτσι θα ξαναγίνει αν συνεχίσοτυμε να λέμε στείρα "όχι"... Πάτημα έχουν και θα βρούν κι άλλα. Το μόνο που θα κατοχυρώσει τη δική μας ασφάλεια και ελευθερία είναι ένας νόμος.

Γι αυτό και συμφωνώ με τον Παναγιώτη και την πρόταση που κάνει για το EFF, αν και το αμερικάνικό πολιτικό σύστημα είναι λίγο πιο φιλελεύθερο γενικά, οπότε και είναι και αναμενόμενη η επιτυχία τους, κάτι που δεν ξέρω αν θα μπορέσει να ισχύσει στην Ελλάδα...

tzonakos είπε... @ 27 Φεβρουαρίου 2008 - 11:24 μ.μ.

Οπως έγραψα και αλλού, γράφονται μανιφέστα για πράγματα αυτονόητα !
Πολυ σωστά μιλάς για ηθικούς κανόνες που η μεγάλη πλειοψηφία ήδη σέβεται επαρκώς.
Θα σε διορθώσω και εσένα αφου δεν πρόκειται για press.gr αλλα για press-gr
Δεν ειναι .gr αλλα .blogspot.com
Kαι δεν ειναι μπλόγκ σαν όλα, αλλα ενα υβρεολογικό συναξάρι ανωνύμων κατα πολλών και διαφόρων, όπου δεν μπορεί να γίνει ουτε συζήτηση ουτε συνεννόηση.
Τέλος με αυτό.
Προχωράμε και δεν θα κάνει καμμία νομική ρύθμιση η Κυβέρνηση επειδη το ελληνικό νομικό πλαίσιο ειναι ήδη επαρκές και καθε επιπλέον προσπάθεια δεν συμφέρει κανέναν.

珊珊李 είπε... @ 3 Αυγούστου 2009 - 7:00 μ.μ.

聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,正妹牆,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,正妹牆,a片,a片,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,a片,A片,正妹牆,a片,A片,A片,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,正妹牆,a片,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,正妹牆,a片

anywhere_Smile είπε... @ 28 Αυγούστου 2010 - 5:16 π.μ.

If the links to not links london lead to the maximum increase in traffic discount links of london then what value would the links truly links of london silver possess. They would end up being little more than window dressing at worst and minimally impactful links of london sale at best. That is not what a new online business links london jewellery looking for a spike in revenues would wish to links london bracelet yield.Also, when you are running a new business, your london links charms time will limited as there will be scores of other responsibilities links of london watches sale competing for your time. That means you won't be able to discount links of london rings do what is necessary to individually place your own links on cheap links of london necklaces the internet. Rather than do so, you could buy links and delegate the work to others.

Δημοσίευση σχολίου