Ταμείο αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας
| 3 αφορμές για διάλογο ]


Η παρούσα, δύσκολη, οικονομική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ανασταλτικούς παράγοντες της αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας. Τα νέα ζευγάρια διστάζουν να αποκτήσουν παιδί γνωρίζοντας ότι ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να αντέξει την ανατροφή του.
Μια σημαντική οικονομική ελάφρυνση θα ήταν η εφάπαξ επιδότηση της γέννας με το ποσό των 2.000 ευρώ από το πρώτο παιδί. Θα μπορούσε, δηλαδή, να δημιουργηθεί ένα ταμείο "Αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας" το οποίο και θα διαχειριζόταν την εν λόγω παροχή. Τα έσοδα του θα προέκυπταν από την στοχευμένη φορολόγηση των, ίδιων, των πολιτών μέσα από τον φόρο κληρονομιάς. Το ταμείο, δηλαδή, θα παρακρατά ένα ποσοστό του φόρου (που θα αυξάνεται αναλογικά ανάλογα με το ύψος της κληρονομιάς), με σκοπό να το αναδιανείμει στην ίδια την κοινωνία. Με αυτό τον τρόπο, ο θάνατος ενός πολίτη θα πριμοδοτούσε την γέννηση ενός, Έλληνα, απόγονο του.
Το δεύτερο, ουσιαστικό, μέτρο θα μπορούσε να είναι η κατάργηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Πάνες, γάλα σε σκόνη, φρουτόκρεμες και λοιπά παρόμοια είδη πρώτης ανάγκης που είναι απαραίτητα για την ανατροφή ενός βρέφους θα μπορούσαν να απαλαγούν από την, έμμεση φορολόγηση τους. Από κοντά το γάλα και το ψωμί των οποίων το ποσοστό του ΦΠΑ θα μπορούσε να μειωθεί στο 5%.
Το τρίτο και τελευταίο μέτρο αφορά την αγορά φαρμάκων. Όλα, χωρίς εξαίρεση, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για παιδιά έως και 13 ετών θα μπορούσαν να καλύπτονται στο 100% της τιμής τους από τα ταμεία.
Τα παραπάνω μέτρα αποτελούν μια αρχική, από την πλευρά μου, πρόταση. Επιδέχονται διόρθωσης όσο και εμπλουτισμού. Περιμένω τις αντιπροτάσεις σας.

Υ.Γ Η μείωση και η κατάργηση του ΦΠΑ θα πρέπει να συνοδευτούν με συμφωνία με τους εμπόρους για την μη κερδοσκοπική αύξηση της τιμής των παραπάνω προϊόντων. Ο αυστηρός έλεγχος και η θέσπιση μεγάλων προστίμων στους παραβάτες αποτελεί βασικό στοιχείο στην επιτυχία του μέτρου.

3 αφορμές για διάλογο

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ είπε... @ 23 Φεβρουαρίου 2008 - 1:07 μ.μ.

Όλα αυτά καλά μέτρα, αλλά πρέπει να συνοδεύονται με 1-2 άλλα
Διπλασιασμός της άδειας ανατροφής παιδιού με αποδοχές και για τους δύο γονείς.
Ολοήμεροι Παιδικοί Σταθμοί, Ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, όπου η αναλογία προσωπικού προς παιδιά θα είναι τουλάχιστον 8 παιδιά για ένα εργαζόμενο, στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό και τουλάχιστον προς 1 στον Παιδικό Σταθμό.
Έτσι η Δανία π.χ.
κατέφερε να αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα...

Θα μου πείτε που θα βρεθούν τα χρήματα;
Ας φάνε λιγότερα οι εργολάβοι, όσοι "λιβανίζουν" με κρατική διαφήμιση κτλ.

Είναι θέμα προτεραιοτήτων!!

αντωνης είπε... @ 23 Φεβρουαρίου 2008 - 2:02 μ.μ.

Πολυ ωραιο θεμα Παναγιωτη. Και πολυ σωστα και οσα αναφερεις ως μετρα οπως και αυτα που λεει ο ΚαπΚουμ.
Ειχα συζητησει ενα καλοκαιρι με μια γυναικα απο τη Νορβηγια οπου εκει εχουν ενα ετησιο σεβαστο επιδομα για ολα τα παιδια μεχρι τα 18 τους. Εκτος απο ολη την κρατικη φροντιδα οπως γραφει και ο ΚαπΚουμ για τη Δανια. Ειχαμε μεινει με το στομα ανοιχτο!!!

Πολυ δυσκολα θα γινουν αυτα στη χωρα μας για παρα πολλους λογους. Και φυσικα οχι απο μια κυβερνηση οπως η σημερινη. Αλλά θελει και απο εμας διεκδικηση.

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ είπε... @ 23 Φεβρουαρίου 2008 - 11:24 μ.μ.

Παναγιώτη σε προσκάλεσα σε ένα βλογοπαίγνιδο με θέμα το κοντινό βιβλίο..
Α, για τους παιδικούς σταθμούς εννοούσα 5 προς 1

Δημοσίευση σχολίου