Ο πράσινος φόρος ως προσωρινό μέτρο οικονομικής ενίσχυσης
| 1 αφορμές για διάλογο ]


Η στροφή των μεγάλων επιχειρήσεων προς τις πράσινες τεχνολογίες αποτελεί, πλέον, αναγκαιότητα. Υπάρχει τρόπος η μετάβαση αυτη να λειτουργήσει ανταποδοτικά στον πολίτη; Το περιβάλλον αποτελεί ελεύθερο και χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας αγαθό. Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει οτι ανήκει σε όλους μας και ταυτόχρονα σε κανέναν.
Η πρόταση είναι απλή. Το κράτος να καταρτίσει άυλους τίτλους ιδιοκτησίας για το περιβάλλον (δάσος, αέρας, θάλασσα κ.τ.λ). Οι "τίτλοι" αυτοι να μοιραστούν ισομερός σε κάθε ενα κάτοικο της χώρας αποτελόντας μια μη υλική περιουσία του.
Οι βιομηχανίες οι οποίες ρυπαίνουν το περιβάλλον ουσιαστικά θα στρέφονται πλέον κατα της προσωπικής μας περιουσίας. Έτσι το κράτος θα φορολογεί (σαν εναλλακτική μορφή προστίμου) την ρυπογόνο τακτική τους. Τα έσοδα απο το πρόστιμο αυτό θα συγκεντρώνονται σε ενα ταμείο περιβαλλοντικής αλλαγής. Το ποσό θα καταλήγει στους πολίτες μέσα απο μια επιταγη που θα λαμβάνουν μαζί με την φορολογική τους εκκαθαριση
Ταυτόχρονα το κράτος θα θεσπίσει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσες εταιρείες επενδύσουν σε "πράσινες" τεχνολογίες.
Όσο οι φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες θα γίνονται φθηνότερες, τόσο οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα μικραίνουν. Αντίθετα ο φόρος για τις ρυπογόνες εταιρείες θα αυξάνεται.
Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες θα μπορέσουν να έχουν ενα προσωρινό οικονομικό όφελος απο την ρύπανση του περιβάλλοντος. Ο στόχος θα είναι σταδιακά το ποσό που θα λαμβάνουν να μειώνεται γνωρίζοντας, όμως, οτι έτσι αυξάνεται η ποιότητα της ζωής τους.
Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι, αφενός, η προσωρινή οικονομική ενίσχυση των πολιτών. Αφετέρου οι εταιρείες θα πιεστούν να στρέψουν τα μέσα παραγωγής τους σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες καθώς οι υπάρχουσες θα τους είναι, πλέον, ασύμφορες.

Υ.Γ Η αντίστοιχη πρόταση του Μίμη Ανδρουλάκη θεωρώ οτι υστερεί σε ενα σημείο. Ο "πράσινος φόρος" πρέπει να είναι προσωρινό και οχι μόνιμο οικονομικό έσοδο. Πρέπει να έχει σαν στόχο την στροφή των εταιρειών σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να στηρίξουμε το μέλλον του ασφαλιστικού μας συστήματος σε ενα μέτρο που τα έσοδα του θα φθίνουν σταδιακά.

1 αφορμές για διάλογο

mania είπε... @ 23 Φεβρουαρίου 2008 - 9:10 π.μ.

Καλημέρα Παναγιώτη μου, ό,τι μέτρο αφορά το περιβάλλον με βρίσκει σύμφωνη. Το θέμα εδώ στην Ελλάδα είναι οι ελεγχτικοί μηχανισμοί. Υπάρχουν;; Και αν υπάρχουν είναι αδιάφθοροι;;;

Δημοσίευση σχολίου