Ελευθερο-τυπία;
| 13 αφορμές για διάλογο ]


Σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Ελευθεροτυπία αναφέρεται σε δυο κινήσεις αυτοοργάνωσης. Η μια είναι η "Ανατροπή τώρα" του, πρώην προέδρου των "Γιατρών χωρίς σύνορα" Οδ. Βουδούρη και του Αντ. Καφετζόπουλου. Η δεύτερη είναι η κίνηση "Ενεργών Πολιτών" της οποίας, μάλιστα, παρακολουθώ το portal.
Το περίεργο στο άρθρο είναι ο τίτλος του. "Οι δύο όμιλοι του Γιώργου".
"Μπορεί η επικείμενη ίδρυση ομίλου από το ρεύμα Βενιζέλου να αποτελεί αιτία πολέμου για τον Γ. Παπανδρέου, όμως το στρατόπεδο του αρχηγού έχει προχωρήσει στην ίδρυση όχι μιας, αλλά δύο ανάλογων κινήσεων", αναφέρουν οι δυο δημοσιογράφοι που γράφουν το θέμα.
Οι Ενεργοί Πολίτες αντέδρασαν καταγγέλλοντας το άρθρο. Αναφέρουν χαρακτηριστικά,
"H κίνησή μας έχει διευκρινίσει ξεκάθαρα ότι συμμετέχει στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας τους προβληματισμούς της. Υπ΄αυτήν την έννοια μας ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΟΛΙΚΑ και δεν χρεωνόμαστε σε κανέναν προσωπικά."
Η "Aνατροπή Tώρα" δεν έχει, ακόμα αντιδράσει (πως να αντιδράσει, άλλωστε, αφού είναι ακόμα υπό σύσταση). Φρόντισα, όμως, να μάθω και από αυτά που άκουσα όχι μόνο δεν είναι όμιλος του ΓΑΠ αλλά, ίσως, ούτε καν του ΠΑΣΟΚ.
Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο. Είναι από την πρόσφατη συνάντηση των bloggers και η λεζάντα της γράφει:
"Με πρωτοβουλία του στενού του συνεργάτη (υπονοεί του ΓΑΠ) Π. Βρυώνη συναντήθηκαν και οι μπλόγκερ που στηρίζουν Γιώργο."
Εκεί κυρία Σιούτη και κύριε Τσακίρογλου ήμουν παρών. Και ο φωτορεπόρτερ σας, επίσης. Επειδή εσείς απουσιάζατε ίσως δεν γνωρίζετε ότι το κάλεσμα στην συνάντηση ήταν για όλους τους bloggers που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ. Ήταν το κάλεσμα ενός εκπροσώπου θεσμικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ (ΚΟΕΣ) και όχι ένα προσκύνημα στον ΓΑΠ.
Εν μέσω συζητήσεων περί ομίλου και ενώ το κλίμα δυσαρέσκειας για τον Ευάγγελο Βενιζέλο αυξάνεται τέτοιου είδους δημοσιεύματα μπορώ να τα χαρακτηρίσω, το λιγότερο, ατυχή.
Επειδή την Ελευθεροτυπία την διαβάζω από 15 ετών θέλω να πιστεύω ότι, στην συγκεκριμένη περίπτωση, έγινε ένα καλόβουλο λάθος... ή μήπως όχι;

13 αφορμές για διάλογο

gpapoul είπε... @ 28 Ιανουαρίου 2008 - 3:20 π.μ.

Τώρα αν πω ότι..χάθηκε η "καλή βούληση" για να την βρουν οι συγκεκριμένοι - και πας όμοιος- συντάκτες...θα είναι υπερβολή; Απλά "πέρασαν" αυτό που ήθελαν, με τον τρόπο που ξέρουν καλά να κάνουν.

ellie είπε... @ 28 Ιανουαρίου 2008 - 9:24 π.μ.

Δυστυχώς αυτά τα δημοσιεύματα δίνουν πάτημα σε όσους ήταν καχύποπτοι να έρθουν. Ευτυχώς Παναγιώτη που το δημοσίευσες.

Elias είπε... @ 28 Ιανουαρίου 2008 - 12:36 μ.μ.

Δευτέρα, 28 Ιανουάριος 2008
ΔΙΑΣΠΑΣΗ;
Ο Βενιζέλος δεν θα τολμήσει, το ξέρουν αρκετοί. Αν τολμήσει ,ίσως γίνει ο σύγχρονος αποστάτης που ψάχνει μανιωδώς ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.
''Βλέπεις φαντάσματα ...΄΄ είπε στον Γιώργο, και το εννοούσε.
Οι καθηγητές και οι άνθρωποι στην διακύρηξη του Ομίλου, είναι στην πλειοψηφία τους ευκατάστατοι αριστεροί, με κοινωνική αντίληψη της αγοράς και των θεσμών, σχεδόν δηλαδή σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας( αν και απεχθάνομαι τις ταμπέλες). Αυτό μπορέι να λέει πολλά, ίσως και τίποτα: εξαρτάται πώς το αντιλαμβάνεται κάποιος σήμερα, στο 2008.
Τσάτσος, Τσουκαλάς ,Μουζέλης και λοιποί αποτελούν κάτι μεταξύ άγνωστων στο ευρύ κοινό θεωρητικών διανοούμενων και χρήσιμων αριστερών παρεμβατιστών.
Είναι μια περίοδος ανάλογη της ανόδου των σημιτικών-εκσυγχρονιστών στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Με βρήκε σύμφωνο τότε: είδα υπουργούς όπως ο Σταθόπουλος, ο Στεφανής, ο Χριστοδουλάκης , ο Βερελής και ένιωσα οτι με κυβερνούν άνθρωποι που μπορεί να είναι απόμακροι απο τον λαό και την σύγχρονη φτώχεια αλλά τουλάχιστον κατέχουν τεχνογνωσία παρέμβασης για τις βάσεις στην κοινωνική πρόοδο ( ας μην γελιόμαστε: οι σταθερές που εγκατέστησε η διακυβέρνηση Σημίτη στην Ελλάδα, αποτέλεσαν οτι πιο χρήσιμο και αναγκαίο χρειαζότανε ο τόπος, με τα όποια λάθή έγιναν και τις στρεβλώσεις)
Δεν θέλω στις υπουργικές καρέκλες ανθρώπους που δεν έχουν συλλάβει το υψηλό αντικείμενο της κρατικής διοίκησης. Δεν θέλω ψευτο-σοσιαλιστές συνθηματολόγους που δεν γνωρίζουν απο τις δυσκολίες προσαρμογής στην εποχή της λαίλαπας του κεφαλαίου.
Αλλά δεν θέλω και στείρους θεωρητικούς, γραφειοκράτες και τεχνοκράτες χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας.
Γνωρίζω την βασική παρέα του Βενιζέλου( παρεοκρατίας το ευαγγέλιο και εδώ). Είναι στην πλειοψηφία τους εκπρόσωποι μιας σοσιαλδημοκρατικής άποψης για το μέλλον.
Ο Βενιζέλος είναι ο Πολιτικός της παρέας, ο αναγκαίος ρήτορας που θα περάσει τα μηνύματα στην κοινωνία ,στις μάζες(καλό είναι να τα περνάει περισσότερο αποκωδικοποιημένα, πιο κατανοητά ...)
Μπορεί να στηρίζονται απο Λαμπράκη, Ψυχάρη και τους λοιπούς, όπως στηρίχθηκε και ο Σημίτης : δεν με ενοχλεί ,αρκεί να μην εξοφλήσουν επιταγές άμεσα και επώδυνα για την κοινωνία.
Το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας ΄70 (και του ΄80) δεν το έχει ανάγκη η σύγχρονη πραγματικότητα . Η Ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη μια περισσότερο ανθρώπινη και το ίδιο εργατική διακυβέρνηση Σημίτη. Η χώρα έχει ανάγκη απο ανθρώπους που δεν οραματίζονται μόνο,αλλά σχεδιάζουν σωστά και με βάθος χρόνου.

Αναρτήθηκε από Elias στις 1:51 πμ

stefan είπε... @ 28 Ιανουαρίου 2008 - 2:12 μ.μ.

Αφιερωμένο στον κατά συρροήν "Πρόεδρο" !

Grammateas είπε... @ 28 Ιανουαρίου 2008 - 2:31 μ.μ.

Ο κάθε συντάκτης έχει δικαίωμα να γράφει ότι θέλει ενυπόγραφα. Επιχειρηματολογία όσον άφορα τα fora,τους ομίλους κλπ μπορεί να βρεθεί εύκολα. Το θέμα είναι η έλλειψη αντιπροσωπευτικότητας στα όποια όργανα, έστω και προσωρινά, του ΠΑΣΟΚ. Αυτό βλάπτει και τους δύο και συνολικά το Κίνημα

Nick Styl είπε... @ 28 Ιανουαρίου 2008 - 5:15 μ.μ.

Ένα πρόβλημα που βλέπω είναι ότι οι αυτο-οργανώσεις επειδή ακόμα είναι αρχή δεν έχουν την πείρα να χειριστούν τέτοιες παγίδες και πιστεύοντας ότι βοηθάνε με το να βρίσκονται στις εφημερίδες στην πραγματικότητα παίζουν το ύπουλο παιχνίδι των ΜΜΕ... χρειάζεται πείρα και σωστοί χειρισμοί για να πετύχει το εγχείρημα...
Πάντως και απλά for the record (δεν είμαι στην ομάδα ή όποια άλλη ομάδα) η "Ανατροπή τώρα" απάντησε και μάλιστα δημοσιεύτηκε στην "Ε" σήμερα Δευτέρα.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=44608336

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 28 Ιανουαρίου 2008 - 6:28 μ.μ.

@γραμματέας
Φυσικά και δεν μπορεί κανένας συντάκτης να γράφει οτι θέλει. Οφείλει να γράφει την αλήθεια και να μην στρεβλώνει τα γεγονότα. Και στην περίπτωση του άρθρου έγινε μια άκομψη και άστοχη προσπάθεια να στηριχτεί ο όμιλος Βενιζέλου.
Το παιχνίδι έχει καθοριστεί και οι εκδότες έχουν, ήδη , αποφασίσει ποιον θα στηρίξεις απο τον περασμένο Νοέμβρη.
Εγω αυτό που έχω να πω, είναι οτι δεν θα τους περάσει. Η αλήθεια θα ακουστεί.

@nick_styl
Ευχαριστώ για την πληροφόρηση. Ούτε και εγω ανήκω σε καμιά απο τις δυο ομάδες. Η παραπληροφόρηση της Ε, όμως ήταν ανω ποταμών!

Ανώνυμος είπε... @ 29 Ιανουαρίου 2008 - 8:54 μ.μ.

www.theworldoffroad.com

elate είπε... @ 30 Ιανουαρίου 2008 - 3:30 π.μ.

Γεγονός πάντως στην περίπτωση αυτή ήταν ότι αντέδρασαν και οι δύο θιγόμενοι ταχύτατα. Όπως αντέδρασαν άμεσα κι άλλοι που θίχτηκαν μόνο εμμέσως. Και τους τιμά...

"Μα ...εκ των υστέρων?" θα μου πεί κάποιος "δικηγόρος του διαβόλου" ή "κατήγορος των πάσης φύσεως συνεντευξιαζομένων, ωρκισμένος εχθρός των ΜΜΕ"??

Δεν νομίζω να μπορούσε να προβλεφθεί η διαστρέβλωση των γεγονότων και των λεγομένων τους από την Ελευθεροτυπία, και ειδικά μέσω ενός εμφανώς εμβόλιμου προλόγου, ώστε να ...αντιδράσουν εκ των ...προτέρων!!! Ο μόνος τρόπος να το κάνουν αυτό θα ήταν να αρνηθούν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους από την αρχή...

Όμως, κατ' αντιστοιχίαν, γεγονός είναι ότι δεν είναι το ΠΑΣΟΚ κι ο εκλεγμένος αρχηγός του και ο πιο ευνοημένος των ΜΜΕ, προς τιμήν του προφανώς, και το ξέρει, και το ξέρουμε κι εμείς. Και να θυμηθούμε λίγο ότι και ο ίδιος ΔΕΝ αρνήθηκε συνέντευξη προ των εσωκομματικών εκλογών σε ΟΛΑ τα κανάλια και έντυπα μέσα που δεν τον στήριζαν, αλλά μόνο στα πιο κραυγαλέα εναντίον του, δίνοντας μια ευκαιρία στα υπόλοιπα να προσποιηθούν -έστω- αντικειμενικότητα...

Το αν το έκαναν ή όχι τότε τα ΜΜΕ, όλοι το είδαμε, δε θα αποφανθώ εγώ...

Όμως το δίδαγμα από τη στάση αυτή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ήταν ότι το να προσποιούνται όσοι αγωνιούν και αγωνίζονται για τις απόψεις τους πως δεν χρειάζονται τα ΜΜΕ και τη δημοσιότητα καθόλου, είναι αυταπάτη, και οι ίδιοι τραγικά εκτός πραγματικότητας.

Όπως και το να πιστεύουν πως, αν τυχόν αποφασίσουν να εκμεταλλευτούν τα όποια θετικά τους προσφέρει η όποια δημοσιότητα, αυτομάτως παύουν να δικαιούνται να κρίνουν, ακόμα και να κατακρίνουν τα ΜΜΕ που τους φιλοξενούν ή που -με ή παρά τη θέλησή τους- δεν τους φιλοξενούν, είναι ή μια πολύ ατυχής και ανερμάτιστη έκφανση του μανιχαϊσμου, ή απλά επηρεασμός από κακόβουλες συμβουλές, αλλιώς επιβουλές...

Εξάλλου, σημασία έχει ότι τελικά η επισκεψιμότητα, όταν πρόκειται για διαδικτυακό τόπο, σε τέτοιες περιπτώσεις αυξάνεται...
Και άρα η όποια αυθεντικότητα και αμεροληψία -ή μη- των δημοσιευμένων σχολίων πιστοποιείται, αργά ή γρήγορα... Και κάθε ΜΚΟ ή αυτοοργάνωση σίγουρα ενδιαφέρεται για την επισκεψιμότητα ή την πρόσβασιμότητα του κοινού στις σελίδες και τις απόψεις της, ώστε ακριβώς να κατασταθει η αμεροληψία των ΜΜΕ λιγότερο απαραίτητη...

Grammateas είπε... @ 30 Ιανουαρίου 2008 - 2:21 μ.μ.

O δημοσιογράφος πρέπει να γράφει ότι θέλει ενυπόγραφα και με πλήρη συνείδηση των επιπτώσεων από την εγκυρότητα των γραφομμένων του. Το άν στηρίζει μία κίνηση φερ' ειπείν του Βενιζέλου είναι δικαίωμα του και δεν χαρακτηρίζει το σύνολο μιας εφημερίδας. Απορώ και πού είναι το κακό.

elate είπε... @ 30 Ιανουαρίου 2008 - 3:10 μ.μ.

Του εκδότη ή του διευθυντή σύνταξης τα δικαιώματα μέχρι πού φτάνουν?

Μπορεί να αλλοιώνει με τις παρεμβάσεις του τα κείμενα των δημοσιογράφων του εντύπου του?
Πώς είναι δυνατόν να πειστεί σε διόρθωση ή επανόρθωση εκ των υστέρων?
Τι προστατεύει το δημοσιογράφο/εργαζόμενο?
Πώς θα μαθευτεί η άποψη του δημοσιογράφου αν δεν υπάρχουν κανόνες και όρια στις παρεμβάσεις ή τις απαιτήσεις των εκδοτών?

Κι ο όρος "δυσφήμηση" πώς γίνεται από τον κάθε πολίτη αντιληπτός?
Ποιού η άποψη επικρατεί τελικά ατο προς δημοσίευση κείμενο? Του εκδότη, του δημοσιογράφου ή του περι ου ο λόγος τυχόν -ή σκοπίμως- θιγόμενου?

Δεν είναι λοιπόν έτσι απλό να πούμε "εξουσία είναι, ο,τι θέλει κάνει" για την Τέταρτη εξουσία, όταν δεν έχουμε καν τη δυνατότητα να γνωρίζουμε το κείμενο που φτάνει τελικά στο αναγνωστικό κοινό από πού και ποιόν έχει "περάσει", πώς και από ποιόν έχει "λογοκριθεί" (αν και τα εισαγωγικά περιττεύουν, υποψιάζομαι)...

Εκτός αν είμαστε τόσο σίγουροι για την αδυναμία της να διαμορφώνει γνώμες και συνειδήσεις, ή αν έχουμε γνώση της δύναμής της μεν, ανήκουμε στους κύκλους της δε...

Nick Styl είπε... @ 30 Ιανουαρίου 2008 - 5:54 μ.μ.

Grammateas: Μα και φυσικά δεν μπορεί να γράφει η Εφημερίδα ότι θέλει αν είναι αντικειμενική. Πρέπει να ζητάει συγνώμη και να επιβάλλει κυρώσεις στον δημοσιογράφο αν ένα δημοσίευμα είναι αναληθές. Να θυμήσω την υπόθεση Jayson Blair στους New York Times... αν και το να συγκρίνω Ελληνικές εφημερίδες με NYT είναι το λιγότερο που μπορώ να πω αυθάδες...

Elate: Αυτά που λες στο πρώτο σου μήνυμα περί "επισκεψιμότητας" θα ήταν σωστά αν το 80% του πληθυσμού ενημερώνονταν από διαδίκτυο και όχι από εφημερίδες ή άλλα ΜΜΕ... Αλλά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που το διαδίκτυο (με μόλις 30% διεισδυτικότητα) είναι δευτερεύσουσα πηγή ενημέρωσης θα πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί όταν συναναστρέφονται με εφημερίδες και δημοσιογράφους...οι καιροί είναι πονηροί...Ειδικά όταν στα site τους δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να κατηγορούν τα ΜΜΕ και τις εφημερίδες, θα πρέπει να υπάρχει κάποια καχυποψία.
Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να λάβει κανείς υπ΄όψιν όταν "συνανστρέφεται" με τον τύπο:
Δηλαδή ξαφνικά αποφάσισε μια εφημερίδα να εξυμνήσει την βάση του ΠΑΣΟΚ και την αυτο-οργανωτική της διάθεση;
Η μήπως αν η εφημερίδα ζητήσει συγνώμη τώρα, θα γίνει ξαφνικά αντικειμενική; Δεν μπορεί να είναι μια εφημερίδα αντικειμενική όποτε βολεύει... όλοι μας πρέπει να διαλέξουμε μετερύζι...Υπάρχει πρόβλημα με τα ΜΜΕ; Ναί ή όχι; Αν ναι, τότε συνεντεύξεις και πληροφορίες σε δημοσιογράφους θέλουν προσοχή. Αν όχι, τότε δεν υβρίζουμε την δημοσιογραφία στα site μας.
Προσωπικά προτιμώ να ενημερώνομαι από blogs για τα Ελληνικά νέα διότι δυστυχώς τα ΜΜΕ δεν είναι αντικειμενικά... το οποίο σημαίνει ότι οτιδήποτε γράφουν δεν πρέπει να το παίρνουμε τοις μετρητοίς συμπεριλαμβανομένου και του δημοσιεύματος και των κροκοδειλίων δακρύων "συγνώμης"....

Ψοφcat είπε... @ 1 Φεβρουαρίου 2008 - 3:34 π.μ.

Μωρε Μητσοτάκης και πάλι Μητσοτάκης

Δημοσίευση σχολίου