Το ψηφιακό ξεπούλημα της χώρας.
| 3 αφορμές για διάλογο ]


Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η χώρα έχει κατρακυλήσει στην προδιαγραμμένη κρίση του συστήματος εξουσίας. Στο περιθώριο, όμως, αυτού του κυκλώνα ο υπουργός οικονομίας φιλοδοξεί να περάσει απαρατήρητη την κύρωση από τη βουλή μιας συμφωνίας πολύ πιο σκανδαλώδους από την υπόθεση που μονοπωλεί την επικαιρότητα. Της συνεργασίας της Microsoft με το ελληνικό δημόσιο. Αν και η συμφωνία έχει υπογραφεί πριν σχεδόν δύο χρόνια ο υπουργός οικονομίας φρόντιζε να κρύβει το περιεχόμενό της παρά τα επίμονα διαβήματα της αντιπολίτευσης. Αξίζει όμως πριν αναφερθούμε στην ουσία της συμφωνίας να δούμε πως ενορχηστρώνεται από το σύμπλεγμα εκδοτών κυβέρνησης και Microsoft η χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Πριν από δύο εβδομάδες
, μια από τις αυτοαποκαλούμενες "έγκυρες" εφημερίδες γνωστού δημοσιογραφικού οργανισμού στην κυριακάτικη της έκδοση μοίρασε ένθετο με ειδικό αφιέρωμα για τη ζωή το 2020. Ανάμεσα στα πολλά και ορισμένα από αυτά αξιόλογα άρθρα δέσποζε αυτό του Bill Gates ιδιοκτήτη της Microsoft. Συνολικά μέσα στο αφιέρωμα 3 άρθρα υπογράφονταν από υπαλλήλους ή μάνατζερς της Microsoft. Δεύτερη, προτελευταία και τελευταία σελίδα είχαν ολοσέλιδες διαφημιστικές καταχωρήσεις της Microsoft. Καμιά άλλη εταιρεία δεν είχε διαφημιστική καταχώρηση. Ο εκδότης δεν ένιωσε καθόλου την ανάγκη να σημάνει ότι το ένθετο διέθετε χορηγό, ώστε να μπορούν οι πολίτες να κρατούν κάποιες αποστάσεις από το περιεχόμενο.
Το χαρακτηριστικό, αυτό, παράδειγμα δείχνει τον τρόπο που οργανώνονται και προωθούνται οι επικερδείς business και πόσο σέβονται τους πολίτες. Η "αντικειμενική" δημοσιογραφία παράρτημα των τμημάτων marketing των πολυεθνικών αγνόησε πλην ελαχίστων εξαιρέσεων τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης και των οργανώσεων του ελεύθερου λογισμικού ενάντια στη συμφωνία.

Αφού οι εκδότες εξύμνησαν την Εταιρεία
ετοιμάζοντας τον δρόμο, ο υπουργός οικονομίας έφερε την συμφωνία για κύρωση στη Βουλή. Μια κύρωση στο κοινοβούλιο ξεπλένει την προσωπική του ευθύνη κάτω από την αγελαία παραταξιακή ομπρέλα και οχυρώνεται καλύτερα απέναντι στις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράβαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Σε γενικές γραμμές η συμφωνία είναι καθόλα αδιαφανής καθώς οι όροι υλοποίησης της παραπέμπουν σε άγνωστες επί μέρους συμφωνίες. Προβλέπει απλώς την προμήθεια, σε μειωμένες κατά 20% τιμές, του λογισμικού που πρόκειται να αγοράσει το δημόσιο και την ίδρυση ενός "Κέντρου Καινοτομίας" που αποσκοπεί στο να διαδώσει τα προϊόντα της Εταιρείας, προκειμένου να εθίσει την νέα γενιά και τους δημόσιους υπαλλήλους στο λογισμικό της. Η στρατηγική αυτή εκπονήθηκε από την Microsoft προκειμένου να αντιμετωπίσει την παγκόσμια σταδιακή στροφή των κυβερνήσεων στο ανοικτό λογισμικό, διαφυλάσσοντας την προνομιακή θέση της στην αγορά. Φυσικά καμία από τις προηγμένες χώρες δεν μπήκε σε αυτή τη συνδιαλλαγή με εξαίρεση την κυβέρνηση Καραμανλή.

Επειδή η υπόθεση συνάντησε αντιδράσεις
, η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να τα μαζέψει προσπαθώντας να πείσει ότι η συμφωνία είναι μη αποκλειστική και μη δεσμευτική για την προμήθεια προϊόντων της Εταιρείας. Τα ψέματα και οι πραγματικές της προθέσεις φάνηκαν από το γεγονός ότι η ψηφιοποίηση του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ, έγινε με την χρήση των κλειστών προτύπων της Εταιρείας, έτσι ώστε να αναπαράγεται απρόσκοπτα μόνο από τους κατόχους του λειτουργικού συστήματος της. Την ίδια ώρα, η ελληνική επιτροπή ανταγωνισμού ασχολείται, ακόμα, με τις εταιρείες γάλακτος. Απέναντι στους πολιτικούς προϊσταμένους που την διορίζουν το παίζει απλά αδιάφορη.
Το επόμενο βήμα των εκδουλεύσεων της κυβέρνησης Καραμανλή προς την Microsoft θα είναι, πιθανόν, η ανακοίνωση ότι οι μαθητικοί υπολογιστές θα έχουν το λειτουργικό σύστημα της. Με τον τρόπο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο της παράδοσης της χώρας και της νέας γενιάς στην εξάρτηση από την Εταιρεία...
Εδώ θα είμαστε και θα το δούμε...

Υ.Γ1 Τα παραπάνω είναι τα συμπεράσματα από μια συζήτηση που είχα με ένα φίλο του οποίου την γνώμη σέβομαι. Παρ' όλο που θα ήθελα να αναφέρω το όνομα του ο ίδιος δεν το επιθυμεί. Εγώ, πάντως τον ευχαριστώ για την... διαφώτιση.

Υ.Γ2 Κρατήστε και μερικά ονόματα στην μνήμη σας. Εκτός των γνωστών Κ. Καραμανλή και Γ. Αλογοσκούφη στην συμφωνία συμμετέχουν ακόμα ο Γ. Παπαθανασίου (υφυπουργός και υπερασπιστής της συμφωνίας στο κοινοβούλιο), ο Χ. Σταϊκούρας (βουλευτής και εισηγητής της συμφωνίας στο κοινοβούλιο) και ο Β. Ασημακόπουλος (καθηγητής - ειδικός γραμματέας της "κοινωνίας της πληροφορίας", διορισμένος απο τον ίδιο τον πρωθυπουργό)

3 αφορμές για διάλογο

Ψοφcat είπε... @ 25 Ιανουαρίου 2008 - 5:52 π.μ.

Μωρε Μητσοτάκης και πάλι Μητσοτάκης

gpapoul είπε... @ 26 Ιανουαρίου 2008 - 2:42 μ.μ.

Το τραγικό στην συγκεκριμένη, σημαντική υπόθεση που αναφέρεις Παναγιώτη, είναι ότι, το έλλειμμα παιδείας και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός είναι τέτοιος στην Ελλάδα, ώστε ελάχιστοι πολίτες θα καταλάβουν το νόημα της όλης διαδικασίας. Δηλαδή, μπορεί να δεις πολύ πιο αυστηρές κρίσεις για την "προμήθεια κουβάδων σφουγγαρίσματος πχ" σε κάποια δημόσια υπηρεσία, από την υποθήκευση της χρήσης ψηφιακών μέσων για την επόμενη δεκαετία, από μια μόνο εταιρία και μάλιστα τον συγκεκριμένο μονοπωλιακό κολοσσό. Δεν ενδιαφέρονται, δεν επαναστατούν, επειδή δεν γνωρίζουν. Κι αυτό είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των καταχρηστικών εξουσιών και ιδίως της δεξιάς. Εκεί που υπάρχει σχετική "συσκότιση" στο λαό, δρουν πάντα κόντρα στα συμφέροντα των πολλών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα ίδια...
Υ.Γ.(από την οικονομική ιστορία της Ελλάδας)Πως δημιουργήθηκε η βιομηχανική τάξη των δεκ. του 60-70, μετά από την κατευθυνόμενη επιδοτούμενη πολιτική (των μονοπωλίων) από τις κυβερνήσεις της δεξιάς; Τότε που ο λαός δεν γνώριζε στοιχειώδη οικονομικά...

Vassilis είπε... @ 28 Ιανουαρίου 2008 - 11:25 π.μ.

Όπως έγραψα και στο blog μου, ελπίζω πραγματικά ο κ.Παπανδρέου να του τα ψάλλει του Bill στην συνάντηση που έχουν για γεύμα...

Δημοσίευση σχολίου