Μπράβο Δήμαρχε!
| 13 αφορμές για διάλογο ]


Μέτρα για την αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας με άλλες κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, παίρνουν ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με αρκετά super market.
Σε συνάντηση εργασίας της Δευτέρας αποφασίστηκε η 6η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία για την υπογραφή συμφωνίας των παραπάνω, ώστε η διανομή από τις νέες σακούλες να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.
Όπως δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης, η εν λόγω, αντικατάσταση θα γίνει στο πλαίσιο της καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών καθώς η Αθήνα είναι πλέον και επίσημα μια από τις σαράντα πόλεις που συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Επιδίωξη όλων είναι μέσα στο καλοκαίρι να έχει επιτευχθεί η πλήρης κατάργηση της πλαστικής σακούλας.
Πηγή: www.cosmo.gr

Το ζητούμενο, από εδώ και στο εξής είναι να συνεργαστούν και οι πολίτες. Η αλλαγή νοοτροπίας είναι δυσκολότερη από την συμφωνία του δήμου με τα super-market. Μια πλαστική σακούλα χρειάζεται περισσότερο από ένα αιώνα για να διαλυθεί. Προμηθευτείτε, πάνινες σακούλες και χρησιμοποιήστε τις σε όλα σας τα ψώνια. Η αλλαγή του περιβάλλοντος αρχίζει από τέτοιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας. Ας αλλάξουμε...

13 αφορμές για διάλογο

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε... @ 22 Ιανουαρίου 2008 - 1:30 π.μ.

Μου αρέσουν τα οικολογικά, να συμβάλλω και όλα αυτά.

Έχω και κήπο, βάζω βιολογικά λιπάσματα, αλλά...

Όποτε το ψάχνω, κάτι μου χαλάει τη χαρά. Δείτε τι έπαθα με τις οικολογικές λάμπες του ΣΚΑΙ μόλις το έψαξα λίγο: http://gasimakop.blogspot.com/2008/01/blog-post_19.html

Ελπίζω να μην παίζει κάτι ανάλογο με τις χάρτινες τσάντες...

Σ.Μ. είπε... @ 22 Ιανουαρίου 2008 - 7:28 π.μ.

Επιτέλους κάτι να κάνει κι ο Κακλαμάνης κι ας είναι και οι πάνινες σακούλες! Τέτοιον άχρηστο δήμαρχο χρόνια είχε να δει η Αθήνα. μέχρι κι ο Αβραμόπουλος έβαλε 3 αγάλματα, αυτός δεν έκανε τίποτε, η Αθήνα είναι γεμάτη σκουπιδαριό. Ας όψονται οι Λαζόπουλοι που μόλις ανακοινώθηκε η υποψιόφιότητά του, έσπευσαν να τον πλαισιώσουν και να τον προβάλλουν. Ομοιος στον όμοιο!

ellie είπε... @ 22 Ιανουαρίου 2008 - 12:15 μ.μ.

Ήθελα κι εγώ να γράψω γιάυτό, τα ίδια ακριβώς που γράφεις, αλλά με πρόλαβες :P
Όντως καλή κίνηση.

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 22 Ιανουαρίου 2008 - 2:03 μ.μ.

Γιώργο, η αλλαγή μιας λάμπας σίγουρα δεν σώζει απο μόνη της τον πλανήτη. Είναι όμως και αυτό ένα μικρό βήμα, όπως και η κατάργηση της πλαστικής σακούλας.
Πολλά μικρά βήματα μαζί, όμως, κάνουν ένα μεγάλο.

Ανώνυμος είπε... @ 22 Ιανουαρίου 2008 - 2:20 μ.μ.

Εδώ που μένω η πλαστική σακούλα χρεώνεται στο ταμείο 30 ευρωλεπτά και είναι παχύτερη από τις δικές μας. Μια πάνινη πολλών χρήσεων (περίπου 6 μήνες) κοστίζει 50 ευρωλεπτά. Το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο αν πας απρογραμμάτιστα για ψώνια. Εκεί δεν έχεις πάρει τη σακούλα από το σπίτι μαζί οπότε αναγκάζεσαι να αγοράσεις καινούρια. Πάντως αν προσέχεις περίπου το 80% των απορριμάτων είναι ανακυκλώσιμα.

Meropi είπε... @ 22 Ιανουαρίου 2008 - 5:14 μ.μ.

Γιατί είμαι δύσπιστη στις διάφορες πρωτοβουλίες του Δημάρχου;;;; Κάτι βαθιά μέσα μου λέει ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι. Μακάρι να βγω ψεύτρα, το εύχομαι....

tractatus είπε... @ 22 Ιανουαρίου 2008 - 5:50 μ.μ.

Η πολιτική για το περιβάλλον ξεκινάει απο το δημοτικό...είναι αυτό που λένε περιβαλλοντική εκπαίδευση. Οι σακούλες, οι λάμπες, η στορφή προς ήπιες μορφές ενέργειας, η αποκομιδή των σκουπιδιών και ο διαχωρισμός τους, ο τρόπος που σκεφτόμαστε για το περιβάλλον και παίρνουμε έμπρακτη θέση περνάει απο το σχολείο. Δυστυχώς, όλα τα άλλα είναι ημίμετρα γιατί δεν υπάρχει αμφίδρομη σχέση. Ο Δήμαρχος, λοιπόν, παράλληλα με τα όποια μέτρα για το περιβάλλον, θα πρέπει να ζητήσει να ενταχθεί το μάθημα για το περιβάλλον στο σχολείο ή να διοργανώσει επισκέψεις απο ειδικούς στα δημοτικά και στη δευτεροβάθμια και μάλλον και στα ΑΕΙ...πολύ δουλειά...ε! δεν αλλάζουμε απο τη μια μέρα στην άλλη με μια πλαστική σακούλα ;)

Ανώνυμος είπε... @ 22 Ιανουαρίου 2008 - 10:25 μ.μ.

παναγιώτη, δυσκολεύομαι λίγο αυτό τον καιρό να σχολιάζω και εδώ και στα φόρουμ..
αλλά σε παρακολουθώ.

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 22 Ιανουαρίου 2008 - 10:28 μ.μ.

@ΚαπΚουμ
Ξέρω οτι τρέχεις αυτόν τον καιρό. Όταν θα έχεις χρόνο θα ήθελα να σε δω να συμμετάσχεις στο φόρουμ. Πίστεψε με, είναι σημαντικότερο αυτό που κάνουμε εκεί απο τα post του "πρόχειρου τετραδίου".
Να 'σαι καλά, φίλε!

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 22 Ιανουαρίου 2008 - 10:32 μ.μ.

@Ελένη και Μερόπη
Σίγουρα χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και ουσιαστικότερα βήματα. Η κίνηση, όμως, αυτή του Κακλαμάνη έχει την αξία της. Μην ξαχνάμε οτι δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο απο άλλον δήμαρχο.
Εδώ στην Πετρούπολη, που μένω, ο δήμαρχος έχει καταφέρει να βάλει κάδους ανακύκλωσης παντού (σε κάθε απλό κάδο υπάρχει και ένας ανακύκλωσης απο δίπλα. Θα μπορούσε να κάνει περισσότερα, αυτό όμως δεν καταργεί τα θετικά που έχει, ήδη, κάνει.
Και πέρα απο δημάρχους και πολιτεία την ουσιαστική αλλαγή μπορούμε να την φέρουμε μόνο εμείς, μέσα απο την καθημερινότητα μας. Και σε αυτό επιμένω.

tractatus είπε... @ 22 Ιανουαρίου 2008 - 11:04 μ.μ.

Κανείς δεν μπορεί να απαξιώνει έστω και το ελάχιστο. Εξάλλου απο το ελάχιστο φθάνεις πιο γρήγορα οπουδήποτε που λέει και ο ποιητής (Ο.Ελύτης) ;)

rigelian είπε... @ 23 Ιανουαρίου 2008 - 4:10 μ.μ.

Μερόπη, Δήμαρχος Αθηναίων είναι, για το θεαθήναι θα το κάνει! Αν ήταν Δήμαρχος Πειραιώς θα το έκανε για το θεπειραιεύς! :-)

ageliki είπε... @ 24 Ιανουαρίου 2008 - 11:23 π.μ.

Νομίζω ότι κάτι μπορει να γίνει,να εμείς εδώ στην εταιρεία που εργάζομαι αποφασίσαμε 5 άτομα από τα 30 δυστηχώς να ανακυκλώσουμε το χαρτί,βρήκα μια εταιρεία ανακύκλωσης και κάθε 7 ή 15 μέρες τους πηγαίνουμε όσο χαρτί έχουμε μαζέψει το ζυγίζουν και μας δίνουν το αντίστοιχο χρηματικό ποσό.
Θα συμφωνήσω με τον Παναγιώτη παραπάνω που είπε ότι πολλά μικρά βήματα κάνουν ένα μεγάλο.

Δημοσίευση σχολίου