Δημοτικές και Νομαρχιακές οργανώσεις. Ας προτείνουμε μαζί...
| 18 αφορμές για διάλογο ]


Περίπου 800.000 πολίτες ψήφισαν στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Η διάθεση για συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα έγινε κάτι περισσότερο από εμφανής. Οι δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις καλούνται να σηκώσουν το βάρος της αξιοποίησης αυτής της δυναμικής.
Ο τωρινός τρόπος λειτουργίας τους, όμως, και το κυριότερο, η νοοτροπία πολλών από τους ανθρώπους που ηγούνται των οργανώσεων αυτών, δεν δείχνει ικανή να μπορέσει να το πράξει.
Έχω διαβάσει πολλές προτάσεις η οποίες κινούνται σε δύο συγκεκριμένους στόχους. Το πως, νέοι άνθρωποι θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Και με ποιο τρόπο οι οργανώσεις, θα αποβάλλουν την ολιγαρχική νοοτροπία τους και θα ακούσουν πραγματικά τι έχει να τους πει η τοπική τους κοινωνία.
Οι προτάσεις για ανανέωση των Δ.Ο και Ν.Ο χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Τις ιδεατές και τις οικονομικά εφικτές. Δεδομένου, λοιπόν, της σφικτής κατάστασης που βρίσκονται τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, καλό είναι την πρώτη κατηγορία να την αφήσουμε, όλοι μας στην άκρη.
Περιμένω, λοιπόν, τις προτάσεις σας, για να τις συζητήσουμε.

18 αφορμές για διάλογο

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 18 Δεκεμβρίου 2007 - 1:37 π.μ.

Ας κάνω την αρχή.
1)Εξίσωση μελών και φίλων στο εκλέγειν, για όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες.
2)Τα προεδρία των Δ.Ο και Ν.Ο να μην μπορούν να εκλέγονται περισσότερο απο δυο έτη.

hackaday είπε... @ 18 Δεκεμβρίου 2007 - 1:53 π.μ.

Εγώ προσωπικά απέχω από όλες τις εκλογές. Είναι απαράδεκτο να κομματικοποιούνται οι Δημαρχιακές και οι νομαρχιακές εκλογές. Υποτίθεται ότι καλούμαστε να ψηφίσουμε για το καλό των τοπικών κοινωνιών μας. Δυστυχώς όμως τα κόμματα τις λαμβάνουν ως ένα είδος test drive. Τις βάφουν με πολιτικά χρώματα εντελώς αυθαίρετα. Όταν δεν μπορούμε να νοικοκυρέψουμε τη γειτονιά μας και την πόλη μας πως θα νοικοκυρέψουμε τη χώρα μας; Αυτό το λέω με αφορμή την εμπλοκή των κομμάτων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ως γνωστών όπου βρίσκονται κόμματα τα πράγματα γίνονται σκατά. Παράδειγμα; Οι κομματικές οργανώσεις νεολαίας στα Α.Ε.Ι. και στα Τ.Ε.Ι. Αποτέλεσμα; Πολλοί μόνιμοι φοιτητές. Έξοδα για κομματικά πάρτυ, αφίσες κλπ. Και το χειρότερο; Διχάζεται οι νεολαία από πολύ νωρίς.

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 18 Δεκεμβρίου 2007 - 2:06 π.μ.

@hackaday
Τί πρέπει να αλλάξει, λοιπον. στην δομή των δημοτικών οργανώσεων ώστε να σε αντιπροσωπεύουν;

fisherman είπε... @ 18 Δεκεμβρίου 2007 - 11:13 π.μ.

Ο τρόπος προσέγγισης είναι λάθος. Με τα παρτάκια και τις χαζομάρες μόνο γκόμενες βγάζεις (καλό και αυτό θα μου πείς...) αλλά δεν ψαρεύεις άτομα με άποψη και ποιότητα έτσι ώστε να κάνεις κάτι σοβαρό στη συνέχεια ... Δεν έχει διάρκεια αυτό το "κόλπο" είναι στείρο ...

hackaday είπε... @ 18 Δεκεμβρίου 2007 - 1:19 μ.μ.

Είμαι από Σουηδία. Μήπως να υιοθετούσαμε τα σκανδιναβικά συστήματα; Αυτό βέβαια για να εφαρμοστεί π΄ρεπει να γίνουν ριζικές αλλαγές σε όλα. Μισθούς, πρόνοια, ασφαλιστικό, κοινοβούλιο. Το κυριότερο όμως είναι να αλλάξουμε εμείς. Να γίνουμε πιο ενεργοί πολίτες και πιο υπεύθυνοι. Να μάθουμε να έχουμε προσωπική άποψη και να μη μας καθοδηγούνε διάφοροι πολιτικοί και πολιτικάντηδες. Για να μην παρεξηγηθώ εκφράζω πάντα την προσωπική μου άποψη και δεν αντιπροσωπεύω κανένα.

NdN είπε... @ 18 Δεκεμβρίου 2007 - 1:38 μ.μ.

Καλημέρα Παναγιώτη,

Αρχικά να σου πω ότι συμφωνώ με τις προτάσεις σου στο προηγουμενο post, και θα συμπληρώσω ότι δεν αρκεί να αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας αν δεν αλλάξουν τα άτομα που μεταφέρουν το μήνυμα. Οσο και αν η ιδέα ή η πρόταση είναι ενδιαφέρουσα, όταν μεταφέρεται στον κόσμο απο το στόμα του Πρωτόπαπα ή της Βασούλας δεν υπάρχει περίπτωση να την αποδεχτεί ο κόσμος.

Σε αυτό το θέμα τώρα. Ο περιορισμός της θητείας των μελών είναι σωστός, αν φυσικά δεν συνοδεύεται από μεταπήδηση του ατόμου στην κεντρική πολιτική σκηνή. Διαφορετικά θα βρεθούν άτομα που θα εκμεταλλευτούν την θέση τους ως γραμματείς Ν.Ε για να δημιουργήσουν κομματικό στρατό. Μία λύση θα ήταν τα μέλη των Ν.Ε να έχουν 2ετή θητεία, ο γραμματέας να εναλλάσεται ετησίως και κανένα μέλος να μην επιτρέπεται από το καταστατικό να συμμετέχει στα ψηφοδέλτια στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η Ν.Ε πρέπει να είναι ανεξάρτητη των βουλευτών της περιοχής και να μην υποδεικνύει ο καθένας τον υποψήφιο του. Θα έπρεπε να γίνεται το ανάποδο. Η Ν.Ε να παίρνει αποφάσεις για την κάθοδο μελών του ΚΙνήματος στις εκλογές.

Επίσης πρέπει να μπουν κάποιες δικλείδες αντιπροσωπευσης. Για παράδειγμα δεν μπορείσε μία περιοχή με 15% ανεργία η Ν.Ε να αποτελείται από 9 Δημοσίους Υπαλλήλους.

Θα επανέλθω γιατί με πιέζει ο χρόνος!

katerina είπε... @ 18 Δεκεμβρίου 2007 - 3:54 μ.μ.

Φίλε Παναγιώτη,
Το θέμα που άνοιξες είναι πολυ ενδιαφέρον και εξαιρετικά κρίσιμο.
Πριν όμως μπουμε στην ουσία θέλω να θέσω δύο θέματα.
Το πρώτο είναι τι περιμένουμε να κάνουν οι Δ.Ο. (εκτος από τα κλασικά δηλαδή promotion (sic!!!) σε κάθε είδους πολιτευτές, μηχανισμούς, βυζαντινοκρατίες, καυγάδες και συνεστιάσεις)
Το δευτερο είναι αν μπορούμε να βάλουμε κάποιους δείκτες κομματικής αξιολόγησης για τη δράση τους. Όχι αξιολόγηση με την έννοια της «τιμωρίας» ή της «εποπτείας» αλλά με την έννοια του στόχου που μπορεί να βάζει μια Δ.Ο. και το σε ποιο βαθμο επιτυγχάνει το στόχο αυτό.
Τώρα επί της ουσίας εκτιμώ ότι αυτό που συνδεει τους ανθρώπους σε μια Δ.Ο. είναι ο τόπος που κατοικούν. Αρα δεν μπορώ να δω την Δ.Ο. ξεκομένη από την Δημοτική παράταξη. Στην πράξη έχουν τον πρώτο κοινό στόχο, την βελτίωση των συνθηκών του Δήμου τους.
Ενα άλλο είναι η «επιμόρφωση». Όχι με την τρέχουσα έννοια του όρου αλλά με την έννοια που το ΠΑΣΟΚ δίνει σε αυτή. Δηλαδή κάθε Δ.Ο. πρέπει να έχει εκλεγμένο εκπρόσωπο που θα θα οργανώνει σεμινάρια (μαζί με το ΙΝΕΠ), θα οργανώνει εκδηλώσεις, και με λίγα λόγια θα είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο ΙΝΕΠ και στην Δ.Ο. Μεγάλη σημασία έχει και η αμφίδρομη σχέση. Δηλαδή τι θέλει να ακούσει ο κόσμος. Για πιο πράγμα θέλει να μάθει τις θέσεις του κόμματος.
Ένα μεγάλο θέμα είναι αν ο Γραμματέας της Δ.Ο. πρέπει να εκλέγεται απ’ ευθείας από τους εκλογείς ή από τα μέλη της συντονιστικής.
Θα επανέλθω θέλοντας να ακούσω και τις απόψεις των άλλων συμμετεχόντων στη κουβέντα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ είπε... @ 18 Δεκεμβρίου 2007 - 7:17 μ.μ.

Νομίζω Παναγιώτη, ότι το θέμα (που πολύ καλά κάνεις και ανοίγεις) σχετίζεται γενικότερα με τον τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα στην Ελλάδα. Πολύ μεγάλη συζήτηση. Οι προτάσεις σου δεν είναι λανθασμένες όμως αν το σύστημα παραμείνει ως έχει απλά θα αναπαράγει την κρίση. Αν οι τοπικές οργανώσεις πρέπει ντε και καλά να εξακολουθήσουν να λειτουργούν θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν περισσότερο σε ενέργειες και πρωτοβουλίες γύρω από τα τοπικά προβλήματα και βεβαίως να πάψουν να αποτελούν εστίες κομματικού κουτσομπολιού και μηχανισμοί βολέματος ημετέρων. Θεωρώ ότι ειδικά στο ΠΑΣΟΚ η δυναμική που αναπτύχθηκε με τη διαδικασία επανεκλογής του Γ.Π μπορεί ν'ανοίξει δρόμους. Το ζήτημα είναι να αξιοποιηθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι.

a.g είπε... @ 18 Δεκεμβρίου 2007 - 7:23 μ.μ.

Εγω απεχω συνειδητα απο καθε δραστηριοτητα στο κομμα, γιατι εχω κουραστει να βλεπω τους ιδιους και τους ιδιους ανθρωπους εδω και 20 χρονια σε τοπικο και νομαρχιακο επιπεδο. Δεν προσφερει τιποτα και σε κανεναν αυτο, ουτε και κανει καλο στο ΠΑΣΟΚ σαν κομμα εξουσιας.

Οποτε δεν εχω κατι πιο πρακτικο να προτεινω, τουτη την ωρα.
Στην περιοχη μου παντως Δ.Ο. δεν βλεπω να λειτουργει, εδω και πολλα χρονια.

Lego είπε... @ 18 Δεκεμβρίου 2007 - 10:26 μ.μ.

Μήπως καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως όλοι αυτοί που μας εκπροσωπούν σε Δημοτικές / Νομαρχιακές / Φοιτητικές / Κυβερνητικές θέσεις είναι ότι μας αξίζει;

Γιατί μας ενοχλεί όταν ένας υπουργός χτίζει ένα αυθαίρετο (εννοείται ότι είναι κατάπτυστος...), αλλά όταν οι μπουλντόζες έρχονται να ρίξουν τα δικά μας, τότε παίρνουμε τηλέφωνο τον ίδιο υπουργό;

Μήπως όντως μας κυβερνάνε αυτοί που μας αξίζουν; Και πως γίνεται μια δημοκρατία που βασίζεται σε διεφθαρμένο και "βλαμμένο" λαό να είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;

Μήπως τελικά η δημοκρατία είναι "κακό" πολίτευμα;

Μήπως καταφέραμε το ακατόρθωτο; Να απαξιώσουμε το πολίτευμα που δημιούργησαν αυτοί που κατοικούσαν σε αυτό τον τόπο πριν από εμάς;

Μπράβο μας...Αλλά όντως νομίζω πως δεν είμαστε ώριμοι πολιτικά και πολιτιστικά για να μας κυβερνάνε δημοκρατικά.

Μη με ρωτάτε αν υπάρχει φως στο τούνελ, γιατί είμαι σίγουρος πως σκάβουμε προς τα κάτω...

a.g είπε... @ 18 Δεκεμβρίου 2007 - 11:13 μ.μ.

όλοι αυτοί που μας εκπροσωπούν σε Δημοτικές / Νομαρχιακές / Φοιτητικές / Κυβερνητικές θέσεις είναι ότι μας αξίζει;

αν μιλας γενικα για τον ελληνικο λαο, φυσικα και εχεις δικιο.

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 18 Δεκεμβρίου 2007 - 11:14 μ.μ.

Ερώτηση προς όλους τους συμμετέχοντες στην κουβέντα. Έχετε σκεφτεί, ποτέ, οτι πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα απο μέσα;
Τί εννοώ.
Δεν μας αρέσουν οι δημοτικές οργανώσεις, ως έχουν, και έχουμε όλοι μας προτάσεις και ιδέες για την αλλαγή τους (αξιολογότατες μάλιστα).
Πάμε να υπερασπιστούμε; Να γραφτούμε μέλη, να διατυπώσουμε σε ένα κείμενο όλες μας τις προτάσεις (με κοινές υπογραφές) και να πάμε στις δημοτικές οργανώσεις που ανήκουμε να δώσουμε μάχη για αυτές.
Να πολεμήσουμε τους δεινοσαύρους τους και, γιατί όχι, να δηλώσουμε και υποψηφιότητα για σύνεδροι.
Μιλάω σοβαρά. Απο έξω ή απο μέσα έχουμε μεγαλύτερες ελπίδες να κάνουμε κάτι;

a.g είπε... @ 18 Δεκεμβρίου 2007 - 11:21 μ.μ.

Παναγιωτη, να σου πω. Αν οι Δ.Ο. λειτουργουν οπως οι Τ.Ο. παλιοτερα, μαλλον δεν εχει καποιος πολλες πιθανοτητες ουτε απ' εξω ουτε απο μεσα. Κρινοντας απο την περιοχη μου, οι ιδιες κλικες και οι ιδιοι κομματαρχες "ζουν και βασιλευουν". Οπότε δεν εχω και καμια ορεξη να παλευω με χιμαιρες.
Και μιλαω και για τα κομματικα-οργανωτικα, και για τα δημοτικα στα οποια εχω λαβει και μερος ως υποψηφιος παλιοτερα. Ξερεις τι ειχε πει μια κοπελλα που ημασταν συν-υποψηφιοι; (και δεν της δινω και πολυ αδικο)
"Τα σκ..ά και οι φελλοι επιπλεουν".

a.g είπε... @ 18 Δεκεμβρίου 2007 - 11:32 μ.μ.

Και σε αρκετα συνεδρια εχω λαβει μερος ως συνεδρος. Και της Νεολαιας και του κομματος. Μηδεν εις το πηλικο, ηταν το αποτελεσμα. Βεβαια τοτε άλλα νομιζα, αλλά κρινοντας τωρα πιο αποστασιοποιημενος και χρονικα και ως φυσικη παρουσια απο τα κομματικα δρωμενα λεω "πολυ κακο για το τιποτα". Οποτε καταληγω στο συμπερασμα οτι αν συνεχισουν τα πραγματα να ειναι ετσι, δεν βλεπω φως στο τουνελ της οργανωσης του ΠΑΣΟΚ. Χρειαζονται γενναιες αποφασεις, τις οποιες και δεν βλεπω.

Grammateas είπε... @ 19 Δεκεμβρίου 2007 - 4:17 π.μ.

Πιστεύω το να επικαλούμαστε οικονομική δυσχέρεια ένα κόμμα που κυβέρνησε τόσα χρόνια, μόνο 2 τινα μπορούν να συμβαίνουν: ή έγινε κακή διαχείρηση ή τα λεφτά φαγώθηκαν.
Περί οργάνωσης πρέπει να δούμε τις Δ.Ο και Ν.Ο ως χώρους παραγωγής πολιτικής και ταυτοχρονα οργανωτικής υποστήριξης των σκοπών του κόμματος. Ο κόσμος θέλει να μιλήσει για πολιτική και δεν ξέρει πού. Απόδειξη τα τόσα blogs που φτιάξαμε για να ξεθυμαίνουμε. Αρα θέλουμε καταρχήν να λειτουργούν ΔΟ ως χώροι πολιτικής συζήτησης ανοιχτές για όλους. Μετά ακολουθούν και τα υπολοιπα...

tractatus είπε... @ 19 Δεκεμβρίου 2007 - 10:28 π.μ.

τελικά είναι καλύτερα να μπαίνεις στη μέση της συζήτησης...έχει ηδη εκφραστεί ένα αρκετά ικανό κομμάτι απόψεων και μπορείς να συνθέτεις ή αν το πηγαίνεις παρακάτω. Κατ' αρχήν Παναγιώτη έκανες πολύ καλά που άνοιξες ένα τέτοιο θέμα γιατί όλοι απ' ότι φαίνεται το έχουμε στο μυαλό μας και μας προβληματίζει για το πώς θα αλλάξει. Η οργάνωση σαν κομμάτι ενός κινήματος είναι η καρδιά του, όταν φυσικά λειτουργεί με όρους δημοκρατίας και όχι με μηχανισμούς και ως κίνημα καρέκλας....Θυμάμαι ότι στις οργανώσεις (Τ.Ο.) κάποτε συμμετείχαν και μιλούσαν μέλη απο τη καθαρίστρια μέχρι τον καθηγητή πανεπιστημίου και όλοι μαθαίναμε απο αυτό. Επίσης, υπήρχε δράση μέσα κι έξω απο την οργάνωση. Υπήρχε και ολομέλεια στη νομαρχιακή κι εκεί πάλι γινόταν ζύμωση. Αυτό το έχουμε και τώρα ανάγκη για να λειτουργήσουμε, να εκφραστούμε, να συνεργαστούμε. Το ερώτημα είναι με ποιούς; Λοιπόν, με κάποιους παλιούς που έχουν κρατήσει αξίες και δεν μιλάνε συνέχεια για τον εαυτό τους αλλά θέλουν να προσφέρουν ακόμα και ως αχθοφόροι αν τους ζητηθεί και με αρκετούς καινούργιους, δηλαδή όσους δεν έχουν 'αναγνωρισιμότητα' αλλά έχουν το θάρρος της γνώμης τους και δουλεύουν. Εχουν ιδέες, ξέρουν να χειρίζονται κι ένα Η/Υ αν χρειαστεί βρε παιδί μου, έχουν γνώση απο τη δουλειά τους σε κάποια πράγματα γιατί δεν είναι τα γνωστά τεμπελχανία και έχουν 'πέρασμα' σε χώρους και σε ανθρώπους. Οχι μηχανισμό, πέρασμα δηλαδή επικοινωνιακό χάρισμα και αξιοπιστία. Προκαλούν ενδιαφέρον να τους ακούσει ο άλλος....Συμφωνώ απόλυτα με τις θητείες. Απο μέσα, λοιπόν, συμφώνώ απόλυτα με τον Παναγιώτη. Ολα αλλάζουν αλλά μέσα στο χορό κι όχι απέξω εκ του ασφαλούς και του περιορισμένου.
Ενα άλλο θέμα που θίγει και η Κατερίνα είναι η επιμόρφωση. Συμφωνώ τόσο με τις ανοικτές εκδηλώσεις όσο και με τους κύκλους διαλόγου που κάνει το ΙΕ. Πιστεύω ότι αν τα στελέχη δεν γνωρίζουν τα θέματα δεν πείθουν ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό.
Τέλος, σε συνδυασμό με τα παραπάνω προτείνω το παράδειγμα να το δώσουν αυτοί που ονομάζονται "πρωτοκλασσάτοι" και να έλθουν στην περιφέρεια όχι διεκπεραιωτικά....μια επισκεψούλα και όλα ΟΚ. Να μείνουν 2 μέρες το λιγότερο και να επισκεφτούν απο χωριά και πλατείες μέχρι χώρους δουλειάς....Να είναι κανονικά πολιτικά όντα -αναγνωρίσιμα μεν αλλά οικεία και κοντινά στον καθημερινό πολίτη- κανείς δεν τους έχει ανάγκη και δεν τους πιστεύει επειδή βγαίνουν στο γυαλί...Αυτά προς το παρόν

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε... @ 19 Δεκεμβρίου 2007 - 11:47 π.μ.

@προς όλους
Πολλοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται γιατί οι Δ.Ο οργανώσεις είναι συνεχώς κλειστές.
Μια πρόταση απλή αλλά και δύσκολη.
Ο Γραμματέας των τοπικών να "ανοίξει το παιχνίδι" δημιουργόντας μια ομάδα 20-30 ανθρώπων που θα έχουν την ευθύνη να ανοίγουν την οργάνωση κάθε απόγευμα.
Απλή ως ιδέα, καθώς δεν χρειάζεται καμία θεσμική αλλαγή και επιπρόσθετα ελάχιστη θυσία χρόνου (ένα απόγευμα το μήνα για τον καθένα).
Δύσκολη, όμως, διότι θα πρέπει να καταλάβει ο γραμματέας οτι οι άνθρωποι που θα προσφερθούν δεν είναι απειλεί για τον "θρόνο" του αλλά σύντροφοι(την αξία αυτης της έννοιας την έχουμε χάσει προ πολλού) που θέλουν να βοηθήσουν το έργο της οργάνωσης.
Σε αυτήν την, απλή, πρόταση νομίζω οτι κρύβεται όλο το πρόβλημα των Δ.Ο.

Grammateas είπε... @ 19 Δεκεμβρίου 2007 - 1:14 μ.μ.

Εγώ νομίζω ότι το μόνο ζωντανό κομμάτι στις τοπικές κοινωνίες, πέρα από τις κλαδικές οργανώσεις και τις Οργανώσεις Χώρου Δράσης, είναι οι Δημοτικές Παρατάξεις που κατεβαίνουν στους Δήμους. Ας ξεκινήσουν από κει, με άτομα που αποδεδειγμένα έχουν αναγνωρισιμότητα, αφού εκλέγονται. Αυτοί να τραβήξουν το κάρο της αυτο-οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο που λέει και ο Γιώργος.

Δημοσίευση σχολίου