Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία της Κεντροαριστεράς.
| 6 αφορμές για διάλογο ]


Κάτι άλλο είχα κατά νου να γράψω σήμερα. Ένα σχόλιο, όμως, που άφησε, στους "φακέλους", η Κατερίνα μου άλλαξε ρότα. Είναι από αυτά τα κείμενα που με κάνουν να νιώθω ότι υπάρχουν και άλλοι εκεί έξω με τα ίδια πιστεύω.
Διαβάστε το...
"Τα Συνέδρια σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου τα κόμματα λειτουργούν με ελλείμματα πολιτικής, ιδεολογικής και οργανωτικής κουλτούρας , χωρίς οργανωμένες ιδεολογικές τάσεις (και δεν εννοώ βέβαια τις ενδοκομματικές ίντριγκες και τις ομαδοποιήσεις) οι οποίες να αντιπαρατίθενται και να συντίθενται, είναι περίπου καταδικασμένα σε αργό ανιαρό θάνατο.
Άντε το πολύ να προσφέρουν σε ένα κόμμα την ενασχόληση των ΜΜΕ μαζί του, δηλαδή μια κάθε άλλο παρά ποιοτική διαφήμιση η οποία συνήθως εξαντλείται σε περιφερόμενες λίστες, σε εξυπνακίστικα ευφυολογήματα προβεβλημένων στελεχών, άντε και στο catering που προσφέρθηκε.
Η Αριστερά έχασε τον ιδεολογικά ηγεμονισμό της γιατί έπαψε να είναι καινοτόμος.
Η προσυνεδριακή περίοδος δίνει την ευκαιρία στο ΠαΣοΚ όχι μόνο να ανοίξει θέματα, κάποια από αυτά ταμπού, αλλά να συνθέσει τομείς και πεδία.
Δεν έχει πια έννοια να μιλάμε για την έρευνα και τεχνολογία χωρίς να τη θεωρούμε άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιχειρηματικότητα.
Δεν έχει έννοια να μιλάμε για το περιβάλλον αν δεν το συνδέσουμε άμεσα με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Δεν έχει έννοια να μιλάμε για την αυτοδιοίκηση αν δεν προτάξουμε το e-gov, δεν έχει έννοια να μιλάμε για την παιδεία αν δεν την συσχετίσουμε με την ανάπτυξη. Και τόσα άλλα.
Οι γενικολογίες του τύπου "προστατεύουμε το περιβάλλον", "στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει οι μαθητές να αποκτούν δεξιότητες πληροφορικής", "να πατάξουμε την διαφθορά" κλπ, αφορούσαν την κοινωνία του 1980.
Σήμερα μπορεί να αποτρέπουν τις ιδεολογικές συγκρούσεις και να έχουμε κομματική μπουνάτσα, αλλά είναι και η μόνη χρησιμότητα τους.
Σήμερα η Αριστερά, το ΠαΣοΚ πρέπει να συζητήσει αν μπορούμε πια να μιλάμε για στατική αναδιανομή εισοδήματος ή δυναμική αναδιανομή δυνατοτήτων και ευκαιριών που δεν μοιράζει απλά την πίτα πιο δίκαια αλλά κάνει την πίτα να μεγαλώνει.
Πρέπει να τολμήσουμε να ομολογήσουμε ότι το μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας των σοσιαλιστικών κομμάτων βρισκόταν πάντα στην δημοσιονομική διαχείριση και πρέπει να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην νεοφιλελεύθερη "δημοσιονομική ορθοδοξία", νοικοκύρεμα το λένε οι δεξιοί, και στην πλειοδοσία παροχών.
Θα τολμήσουμε να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα, να επαγγελθούμε τις βαθιές τομές στο κράτος που διευκολύνουν την ανάληψη ρίσκου, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία.
Θα πούμε ότι στην Ελλάδα συνυπάρχει η απόλυτη εργοδοτική ασυδοσία με την υπερβολική ρύθμιση και πως αριστερή πρακτική είναι να προστατεύουμε τους εργαζομένους, όχι τις θέσεις εργασίας.
Και δεκάδες άλλα..
Το ΠαΣοΚ θα τολμήσει να προκαλέσει και να προσκαλέσει όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να συμμετάσχουν σε μια ανατροπή. Γιατί τι είναι η Αριστερά αν όχι ΑΝΑΤΡΟΠΗ;;;"

Εγώ να προσθέσω απλά οτι το συνέδριο του Φεβρουαρίου είναι η μεγάλη ευκαιρία για το Πασοκ, να αποδείξει οτι μπορεί να ακούσει και να ανοιχτεί στην κοινωνία. Εμείς είμαστε έτοιμοι να διαλεχτούμε και περιμένουμε το "τραπέζι" αυτου του διαλόγου. Θα το δούμε άραγε;

6 αφορμές για διάλογο

τσότσος είπε... @ 8 Δεκεμβρίου 2007 - 1:49 μ.μ.

"Υποκειμενικέ" φίλε Παναγιώτη, συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενά σου, ότι δηλ. το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι βήμα ανατροπής γιατί, όπως λες, τί άλλο εκτός από ανατροπή είναι οι κεντροαριστερές δυνάμεις. Νομίζω όμως ότι είσαι αισιόδοξος για τη δυνατότητα του σημερινού ΠΑΣΟΚ για τις αναγκαίες ανατροπές, Η εντύπωσή μου είναι ότι ο Παπανδρέου και οι συν αυτώ (ποιοι από αυτούς είναι ανατρεπτικοί;)ζούν "ελαφρώς" στον κόσμο τους: ο κόσμος καίγεται και το ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει...Θα μπορούσαν να πάρουν πολλές από τις καινοτόμες ιδέες του προγράμματος και να βγουν στην "πιάτσα" να τις εκλαϊκεύσουν...

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε... @ 8 Δεκεμβρίου 2007 - 3:50 μ.μ.

@τσόστο
"Θα μπορούσαν να πάρουν πολλές από τις καινοτόμες ιδέες του προγράμματος και να βγουν στην "πιάτσα" να τις εκλαϊκεύσουν..."
Μα αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα!
Για να το πετύχει αυτό, όμως, πρέπει να στρέψει το αυτί και το βλέμμα προς την κοινωνία.
Και η κοινωνία με την σειρά της πρέπει να αφήσει τα "συνθήματα" και να περάσει σε, ουσιαστικές, αντιπροτάσεις και κινήσεις.

τσότσος είπε... @ 8 Δεκεμβρίου 2007 - 5:39 μ.μ.

Παναγιώτη, θα έπρεπε να το έχουν ήδη κάνει...Αλλά ακόμα και αν το κάνουν/έκαναν, πώς να πείσουν τους Έλληνες ότι μπορούν/θέλουν να κάνουν κάτι καλό, όταν έβγαλαν μόνοι τους τα μάτια τους απαξιώνοντας το κυβερνητικό παρελθόν τους (Παπανδρέου πρώτα απ'όλα, Πάγκαλος); Ο Έλληνας δεν τρώει κουτόχορτο και, αν και θυμωμένος ακόμα για τα λεφτά που έχασε στο χρηματιστήριο (ποιος ΠΑΣΟΚος ανέφερε ότι τότε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου είχαν ιλλιγιώδη άνοδο και συνακόλουθη πτώση, άρα δεν χάθηκαν εδώ μόνο λεφτά;), καταλαβαίνει το τεράστιο έργο που έκαναν οι κυβερνήσεις Σημίτη (θυμίσου το θερμό χειροκρότημα όταν ο Ρογκ ανέφερε το όνομά του στους Ολυμπιακούς).
Τί να λέμε τώρα, που ο Παπανδρέου (δυστυχώς Γιωργάκης και το λέω εγώ, ένθερμος υποστηρικτής του μέχρι τις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου...)δείχνει ότι έχει άλλους χρόνους και προτεραιότητες και όχι να διώξει τη Δεξιά, περιμένοντας τη σειρά του (αν ποτέ έλθει)και αδιαφορώντας αν εν τω μεταξύ η χώρα πάει φούντο...Τα έχω "συζητήσει" και με τον φίλο vagnes και καταλήγουμε στα ίδια συμπεράσματα...Καλό βράδυ!

katerina είπε... @ 9 Δεκεμβρίου 2007 - 8:24 μ.μ.

Να μπώ και εγώ στη κουβέντα σας.

Το Συνέδριο πρεπει να έχει ένα και μόνο στόχο. Να σκιαγραφήσει αδρα το που θέλουμε να πάμε. Το μεγάλο ζητούμενο είναι τι σημαίνει σήμερα Αριστερά, π.χ. ένα απο τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι αν το δημόσιο ταυτίζεται με το κρατικό. Εμείς έχουμε εμείς την απάντηση;;;;

Η δική μου οπτική γωνία είναι ότι ο πολιτικός έχει όραμα, οι τεχνοκράτες γνώση και η διοικηση τα μέσα να υλοποιησει.
Μένει να απαντηθεί το ερώτημα τι πρέπει να έχουμε εμείς οι πολίτες. Πίστη, κρίση, ευαισθησία και πάνινα παπούτσια. Για να κατεβαίνουμε στο δρόμο.

Grammateas είπε... @ 10 Δεκεμβρίου 2007 - 5:47 μ.μ.

Αυτά τα πράγματα μου φαίνονται αρκετά νεοφιλελευθερα για να γίνουν ιδεολογικό κτήμα του ΠΑΣΟΚ. Σαν να διαβάζω κείμενο της ΝΔ είναι...Υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός από το να γίνουμε το χαλί του κάθε επιχειρηματία.

Ανώνυμος είπε... @ 3 Αυγούστου 2009 - 7:24 μ.μ.

伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,台灣論壇,plus論壇,plus,維克斯論壇,情色論壇,性愛,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲

Δημοσίευση σχολίου